• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Sultan Abdülhamid’in fotoğraf arşivi dünya mirası listesinde

Sultan Abdülhamid’in fotoğraf arşivi dünya mirası listesinde
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, "10 ülkenin katılımıyla uluslararası toplumun çok güçlü, görkemli bir Dünya Belleği dosyasını 'Mevlana Külliyatı' olarak sunmak üzere çalışıyoruz." dedi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCOTürkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, UNESCO Dünya Belleği Programı'na Mevlana Külliyatı ve Sultan Abdülhamid Han'ın fotoğraf arşivini sunmak üzere çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Türkiye'nin bir "kavşak ülkesi" konumunda bulunduğuna, geçmişinde pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığına işaret eden Oğuz, "Göbeklitepe 12 bin yıllık bir tarih, 6 yıl önce kaydettirdiğimiz Çatalhöyük ise 10 bin yıllık. Türkiye, şu ana kadar Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmiş bütün mirasların tarih olarak en eskilerine sahip, çok önemli bir yerdeyiz." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin 1983'te UNESCO komitesine girmesine karşın, o tarihten bu yana ancak 17 mirası listeye aldırabildiğini dile getiren Oğuz, "Türkiye'den görece daha az mirasa sahip olan Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya gibi ülkelerin 40-50 mirası varken, bizim 17 mirasımız var. Biz geçmiş yıllarda bize tanınan kotaları doğru kullanmamışız, ödevlerimizi yapmamışız." dedi.

Geçmişte kurumların ilgisinin de toplumsal farkındalığın da az olduğunu aktaran Oğuz, "Son 10-12 yılı UNESCO'da bize ayrılan kotayı hiçbir yılda boş geçirmemek üzere kullandık. 17 mirasın listeye kaydettirilmesini son 8-10 yılda her yıl miras sunarak ve kabul ettirerek sağladık. Yani 7-8 mirasımız vardı, uzun yıllardan sonra 17 mirasa böylece çıkabildik." şeklinde konuştu.

"EN ÇOK MİRASA SAHİP 5 ÜLKEDEN BİRİYİZ"

Türkiye'nin UNESCO'daki ikinci miras alanının Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi olduğunu anımsatan Oğuz, bu alanda da 16 mirasın bulunduğunu kaydetti.

"UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde dünyada en çok mirasa sahip olan 5 ülkeden biriyiz." diyen Oğuz, savaş, afet gibi nedenlerle kaybolma riski olan eserlerin dijitalleştirilip korunmasının amaçlandığı UNESCO Dünya Belleği Programı'na da şu ana kadar Türkiye'den toplam 7 eserin kaydedildiğini bildirdi.

Oğuz, artık bu konuda her alanda toplumsal farkındalığın arttığına işaret etti.

Devamı: https://www.fikriyat.com/tarih/2018/11/05/mevlana-ve-sultan-abdulhamid-han-dunya-bellegi-listesine-aday

Bu haber toplam 847 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim