• İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

Sünnet Olmasaydı Hiçbirimiz Kur’an’ı Anlayamazdık

Sünnet Olmasaydı Hiçbirimiz Kur’an’ı Anlayamazdık

''İslam’ı anlamak ve yaşamak için Kur’an yeterlidir, Hz. Peygamber’in vefatından çok sonra kaleme alınan hadislere şüpheyle yaklaşmak gerekir'' diyen hadis karşıtlarının gerçek amacı nedir? Bu düşüncelerini hangi ayetlere dayandırıyorlar? Söz konusu iddialara nasıl yaklaşmak gerekir? Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir hoca 'Hadis Karşıtları Ne Yapmak İstiyor' kitabında bu soruları ele almış.

Yaşar Kandemir Hoca günümüzün hararetli tartışmalarından birini taşımış Hadis Karşıtları Ne Yapmak İstiyor kitabına. İslam’ı anlamak ve yaşamak için Kur’an-ı Kerim’in yeterli olduğu ve hadislere güvenilemeyeceği tezini 480 sayfa boyunca adım adım çürütmüş. Ona göre hadis karşıtlığı her dönemde karşımıza çıksa da modern dönemde oldukça yaygınlaştı. Bunda şüphesiz şarkiyatçıların çalışmaları etkili oldu. Ne yazık ki onların yolundan giden Müslüman araştırmacılar, zamanla onlardan daha tehlikeli hale geldiler.

Bu düşünceyi benimseyenler, görüşlerini temellendirmek için “Bugün dininizi kemâle erdirdim” (Maide-3), “Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık” (En’am-38), “Biz sana her şeyi açıklamak, doğru yolu göstermek, rahmet kaynağı olmak, Müslümanlara da müjde vermek üzere bu kitabı indirdik.” (Nahl-89) gibi ayetleri delil göstermektedirler. Bu ayetler uyarınca Kur’an’da hiçbir şeyin eksik bırakılmadığını ve bu sebeple de -zaten güvenilirlikleri şüpheli olan- hadislere ihtiyaç olmadığını ileri sürerler.

Bu iddialara yine ayetlerle karşılık veren Kandemir, "Resul-i Ekrem’in görevi insanlara sadece Kur’an-ı Kerim’i duyurmak değildir. Aynı zamanda onlara dini nasıl yaşayacaklarını göstermek için hem sözleri, hem de uygulamalarıyla Kur’an-ı Kerim’i açıklamaktır.” der. Bunun delili de “Sana, kendilerine gönderileni insanlara açıklaman, onların da üzerinde düşünmeleri için bu Kur’an’ı indirdik” (Nahl-44) ayetidir. Allah Teâlâ, Peygamber’ine Kur’an’ı indirmiş ve ondan da kitabını açıklamasını istemiştir. Dolayısıyla da Kur’an, İslam’ın birinci kaynağı iken, hadisler de ikinci sırada yer alır.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/29370/sunnet-olmasaydi-hicbirimiz-kurani-anlayamazdik

Bu haber toplam 2143 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim