• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Tanpınar türkü dinler miydi?

Tanpınar türkü dinler miydi?
“Tanpınar’ın Türküsü” müzik üzerinden Anadolu insanı ve kültürel değerlerimiz hakkında izler taşıyor.

YAKUP ÖZTÜRK

Akademik çalışmalarında, şahsî hayatında türkülere özel bir dikkat göstermiş, yakın dönem halk müziğimize emek vermiş isim ve kurumlarla yakından ilgilenmiş bir araştırmacı olan Nurettin Albayrak eserlerine bir yenisini ekledi: Tanpınar'ın Türküsü. Kitap, Türk edebiyatının son zamanlarda en çok sözü edilen büyük isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar'ın eserlerinde halk edebiyatı unsurlarını tespit ediyor. Kitaba adını veren türkü bahsi ise kitabın sadece üçte birlik kısmını oluşturuyor.

MEDENİYET İNŞA EDEN SANATKÂRLAR

Nurettin Albayrak'ı Tanpınar'da türkü üzerine çalışmaya yönlendiren isim Orhan Okay Hoca. Hocanın Bir Hülya Adamının Romanı kitabı da yazarın bu çalışmasına pek çok açıdan kaynaklık etmiş. Tanpınar'ın Beş Şehir'de “Anadolu'nun romanını yazmak isteyenler ona mutlaka bu türkülerden gitmelidirler” sözleri ise kitaba adını vermiştir. Nurettin Albayrak, Tanpınar'ın üzerinden en az durulan yönlerinden biri olarak onun Türk halk edebiyatı ve halk türkülerine bakışı olduğunu ifade eder. Tanpınar'ın Türküsü bu boşluğu “bir nebze” doldurmak amacıyla kaleme getirilmiştir. Yazarın şu sözleri de kitabın ortaya çıkış amacını gösterir: “Tanpınar, eserlerinde yalnız türkülere yer vermekle kalmamış, bu türkülere bağlı olarak Anadolu insanını hemen her yönüyle dile getirmiş; âdeta türkülerden hareketle Anadolu insanı üzerinde pek çok sosyal değerlendirmelerde bulunmuş, bu insanların psikolojisini yansıtmaya çalışmıştır.”

Albayrak'ın kitap boyunca dile getirdiği önemli tespitlere rağmen söylemeliyiz ki Tanpınar'da türküler kültürel bir motif olarak yer almış, musıki ve sanat, taşra temelli olmaktan daha çok batı ve klasik İstanbul-Türk müziği biçiminde varlık göstermiştir. Tanpınar'ın Türküsü şimdiye kadar pek üzerinde durulmayan bir Tanpınar cephesi açmakla beraber, Tanpınar sanatını yeniden okumamızı sağlayacak bir zemin meydana getirememiştir.

Kitabın birinci bölümü, Tanpınar'ın hayatına ve eserlerinde musıkiye ayrılmıştır. Bu bölüm, daha önce kaleme alınan Tanpınar biyografilerine bir ilave yapmaktan çok, bu önemli sanat adamının hayat cephelerini yeniden birkaç sayfada hatırlatma durumundadır. Musıki bahsi ile ilgili Albayrak, Okay Hoca'nın Bir Hülya Adamının Romanı kitabından alıntı yaparak Hoca'nın Tanpınar'da batı klasik müziği ve Türk musıkisinin çalışılmasına dair sözlerini hatırlatır. Ancak, burada çalışılması istenilen müzik Türk halk müziği ya da edebiyatı değil klasik manada Türk musıkisidir. Tanpınar'da müzik, halk mahsullerinden çok çok ötede İstanbul merkezli, bugün ifade edildiği biçimiyle sanat musıkisidir. Türküler bir kültürdür, Dede Efendi ise medeniyet. Tanpınar'ın şiir ve nesir dünyasına aralanan her kapı bizi kültürden çok medeniyet inşa edici sanatkârlara götürür.

 

Devamı için. http://www.yenisafak.com/hayat/tanpinar-turku-dinler-miydi-2508489

Bu haber toplam 928 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim