• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Tarih Dizileri Tarih Derslerini Nasıl Etkiliyor?

Tarih Dizileri Tarih Derslerini Nasıl Etkiliyor?
Artık sokakta, işte, arkadaş ortamında ya da hiç tanımadığımız insanlarla daha çok konuştuğumuz bir konu oldu tarih… Bir tarih öğretmeni olarak bundan son derece memnunum. Peki, bu diziler tarih derslerini nasıl etkiliyor? Sedat Palut yazdı.

Lise yıllarında tarih dersini sevmezdim. Soğuk bir erkek öğretmen -üstelik müdür yardımcısı- derse gelir (bazen gelmediği de olurdu), ya birkaç öğrenciye kitaptan bazı paragrafları okutturur ya da yine birkaç öğrenci ders anlatıyorum havasında biraz tavana biraz kitaba bakarak konuyu anlatıyorum sanırdı. Sınıfın önemli bir kısmı her iki durumda da uyurdu. Tarih, soğuk bir dersti.

Ama tarih son birkaç yıldır hiç olmadığı kadar popüler… Eskiye oranla daha fazla tarihi dizilerimiz var. Bunlar önemli reytingler alıyor. Hatta bazılarını yurt dışına sattık. Birçok kanalın her hafta tarihi bir tartışmayı gündeme getirdiği bir programı var. Piyasada ciddi sayıda, farklı görüşlere ait tarih dergileri var. Artık sokakta, işte, arkadaş ortamında ya da hiç tanımadığımız insanlarla daha çok konuştuğumuz bir konu oldu tarih…  Bir tarih öğretmeni olarak bundan son derece memnunum. Bunda önemli bir etki sahibinin tarihi diziler olduğu kanaatindeyim. Peki, bu diziler tarih derslerini nasıl etkiliyor?

Tarih merakını kamçılıyorlar

Dizilerin en önemli katkısı öğrencilerdeki tarih merakını kamçılaması oldu. Soğuk ders kitaplarında okudukları karakterlerin ete kemiğe bürünmüş hallerini bir kurgu içinde görmenin öğrencileri hayli meraklandırdığını düşünüyorum. Kurgu olduklarını bildikleri karakterlerin ne kadar gerçek olduğunu da merak ediyorlar haliyle. Tıpkı hemen her oyuncuyla yapılan röportajda sorulan “Bu karaktere ne kadar benziyorsunuz?” sorusunda olduğu gibi… Öğrenciler belgesel seyretmediklerinin farkında ama yaşları itibariyle kurgunun içindeki gerçeklik payını görebilecek bilgiden de yoksunlar. Bu sorularla karşılaşmak bir öğretmen için oldukça güzel… Tarihi bir hakikate değinmek adına önemli bir vesile… Lakin işin şöyle de tehlikeli bir yanı var. Diziler, sadece seyrettikleriyle yetinen, sorup sorgulamayan ve tarihi karakterlere biraz da ön yargısı olan öğrencilerin düşüncesini pekiştiriyor. Bu da yanlışı önce doğru yapıp sonra da esas hikâyesini anlatmak zorunda kalan tarih öğretmenler için zor bir adım.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/polemik/24603/tarih-dizileri-tarih-derslerini-nasil-etkiliyor

Bu haber toplam 858 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim