• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Tarih Düşürme Sanatı Ölmedi!

Tarih Düşürme Sanatı Ölmedi!
''Kâh zarîfâne kâh levendâne vakte münasib kelâm''ı bizlere çeşitli yollarla tevârüs ettiren udebânın ve müverrihin icra ile müşteğil olduğu bir sanat da tarih düşürme idi. Taha Yüksel yazdı.

Mâlumdur ki medeniyetimizin tebârüz ettiği alanlardan biri de edebiyattır. ”Kâh zarîfâne kâh levendâne vakte münasib kelâm”ı bizlere çeşitli yollarla tevârüs ettiren udebânın ve müverrihînin icra ile müşteğil olduğu bir sanat da tarih düşürme idi. Peki nedir bu tarih düşürme sanatı? Konu açısından çok kıymetli bir eser niteliği taşıyan, Prof. Dr. İsmail Yakıt Hocamızın kaleme aldığı “Türk İslam Kültüründe Ebced Hesabı ve Tarih Düşürme” adlı kitapta buyrulduğu üzre “Ebced alfabesindeki her harfin bir sayıya karşılık olması özelliğinden istifade edilerek herhangi bir hadiseye, hesaplandığında o hadisenin meydana geldiği yılı verecek şekilde bir kelime, bir cümle, bir mısra veya bir beyit söylemeye “tarih düşürme” denir.

Görmekteyiz ki kimi zaman ölen arkadaşlara veya kediye; kimi zaman veba, yangın, zelzele gibi afetlere; kimi zaman izdivaçlara; kimi zaman zafer ve fetihlere; kimi zaman mansıb ve tayinlere ve dahi bakış açısına göre önem atfedilen birçok durum ve vakıaya tarih düşürülmüştür. Tarih düşürme sanatını icra edenlere ise özel bağlamda “müverrih” veya “tarihçi” denilmiştir.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/mercek-alti/26128/tarih-dusurme-sanati-olmedi

Bu haber toplam 1148 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim