• İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

Tarihi eserlerimize sahip çıkarak geleceğe taşımalıyız

Tarihi eserlerimize sahip çıkarak geleceğe taşımalıyız
Türkiye Yazarlar Birliği, Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Üniversitesi’nin müştereken düzenlediği ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün de destek verdiği “Tarihi Yaşatmak, Şehri Yaşatmak Sempozyumu” sona erdi.

Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgi Merkez Kütüphanesi Konferans salonunda iki gün boyunca devam eden  ve mimarlar, akademisyenler, sanat tarihi uzmanları, öğrenciler, yerel yöneticilerin büyük ilgi gösterdiği  sempozyumda, bilim adamları ve  akademisyenler önemli bildiriler sundular.

Sempozyumun ikinci günü; 28.09. 0218 tarihindeki 3. Oturumun konu başlığı “Şehir ve İçtimai Hayat” olarak belirlendi.

Oturum Başkanlığını Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Demirel’in yaptığı programda; Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Uzay Peker,  “Modern Kent Alanlarındaki Mimarî ve Sosyal Sorunların Geleneksel Şehirlerimiz Aracılığıyla Değerlendirilmesi”, KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Haşim Karpuz  ise  “Osmanlı Şehir Dokusu, Ev, Komşu Ve Misafirlik” konusunda tebliğlerini sundular.

Bartın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa Hizmetli “Tarihte Şehir ve Pazar”, Millî Eğitim Bakanlığı, Bakanlık Müşaviri Dr. Necdet Subaşı “Bir Şehri Kitaplaştırmak: Kastamonu Üzerine bir Okuma Denemesi”,

Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Kemal Sevgisunar  “Yerel ve Ulusal Basına Göre; 1930-1940 Yılları Arasında Kastamonu'da Gündelik Hayat”  ve Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Gülten Küçükbasmacı ise  “Kastamonu Kültürünü Geleceğe Taşımak: Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi” konularında tebliğlerini sundular.

2gun-3-oturum-001.jpg

3. Oturum: Prof. Dr. Haşim Karpuz, Dr. Gülten Küçükbasmacı, Doç. Dr. Mustafa Hizmetli, Prof. Dr. Yavuz Demirel, Dr. Necdet Subaşı, Dr. Mehmet Kemal Sevgisunar

Konuşmacılar, Türk İslam medeniyetindeki “Şehir ve İçtimai Hayat” ın geçmişte nasıl dolduğunu ve günümüze yansımaları, şehirde toplu bir şekilde yaşamak, içtimai hayat, sosyal ilişkiler, din ve medeniyete ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundular yaptılar.

Oturumun sonunda katılımcılara katılım belgesi ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin yayınlarından oluşan kitaplar hediye edildi.

Sempozyumun öğleden sonraki 4. Oturumda “Tarihte ve Günümüzde Vakıf Eserleri-Şehir İlişkisi” konuşuldu.

Oturum Başkanlığını Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Prof. Dr. Mehmet Atalan'ın yaptığı bu oturumda;  

Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Rıfat Güzey “18. Yüzyıl Şer'iyye Sicil Kayıtları Işığında Kastamonu Şehri”,Arkeolog-Sanat Tarihi Uzmanı Ali Kılcı “Tosya Şehir Dokusunun Oluşmasında Vakıfların Rolü”, Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğünden Bige Gögebakan ve Ahmet Yıldırım “Kastamonu Yerelinde Şehir Kimliğini Oluşturan Vakıf Eserlerinin Yaşatılması” ,  Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Arş. Gör. Mehmet Tuğrul “Osmanlı Devleti’nde Vakıf-Şehir İlişkisi Üzerine Bir Örnek: Rodosçuk'ta Mehmet Ağa Bin İbrahim Ağa Vakfı”  ve Bartın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ali Öztürk “Şehir İmajoloji Bağlamında Doğu-İslam Şehirleri ve Batı Şehirlerinin Mukayesesi” konularında bildirilerini sundular.

4.-oturum.jpg

4. Oturum: Dr. Ömer Dabanlı, Bige Göğebakan, Doç. Dr. Ali Öztürk, Prof. Dr. Mehmet Atalan, Dr. Ahmet Rıfat Güzey, Arş. Gör. Mehmet Tuğrul

5. ve son oturumun başkanlığını ise Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Cevdet Yakupoğlu yaptı. “Şehirleri Okumak: Kimlik Ve İmaj” olarak belirlenen bu oturumda;

 Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr Abdullah Aydın “Edebî Muhit Olarak Kastamonu”, Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Dağ “Mekânı/Şehrimizi Yitirmek: Hakîkat Şehrinden Simülasyon Kente”, Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hacı Ahmet Şimşek“Türkistan'da Bir Gün” ve Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr.Birol Yıldırım “Kubbeyi Yere Koymayarak Tarihi Yaşatmak, Şehri Yaşatmak” konuşarak bildirilerini sundular.

Sempozyumun kapanış oturumunda yüksek mimar ve akademisyen Prof. Dr. Suphi Saatçi konuştu.

 Sempozyumun çok başarılı geçtiğini ifade eden Saatçi, “ Öncelikle bu önemli konuyu gündeme taşıyan kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Tüm oturumları dinledim, birbirinden değerli akademisyenler ve yerel yöneticiler restorasyon konusunda önemli konuşmalar yaptılar. Sorunlarla birlikte çözüm önerilerinin de gündeme geldiği bu programda bulunmaktan bir restorasyon hocası olarak memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.

Konuşmasında tarihi mirasımızı geleceğe taşımamız gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Suphi Saatçi sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Yazarlar Birliğinin faaliyetlerini takip ediyorum; kültür sanat alanında takdire şayan faaliyetlerde bulunuyor. Yöneticilerini tebrik ediyorum başarılarının devamını diliyorum. Ayrıca, geçmişten günümüze gelen tarihi değerlerin geleceğe taşınması adına güzel çalışmalar yapan Kastamonu Büyükşehir Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman’a bu hassasiyetleri için teşekkür ediyorum”

Kapanış oturumundan sonra, TYB Genel Mali Sekreteri Ahmet Fatih Gökdağ ve yönetim kurulu üyesi Mehmet Kurtoğlu oturum başkanı ve konuşmacılara katılım belgesi ve TYB’nin yayınlarından takdim ettiler.

Bu haber toplam 2481 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim