• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Tarihi Yaşatmak, Şehri Yaşatmaktır

Tarihi Yaşatmak, Şehri Yaşatmaktır
Kurulduğu 1978 yılından bu yana, kadim medeniyetimizin tarihi mirasını, kültür ve sanat değerlerini koruyup geliştirerek ileriye taşımayı kendine görev edinmiş Türkiye Yazarlar Birliği, bu yıl 40. yılını kutluyor.

Kutlamalar yurt içinde ve yurt dışındaki faaliyetlerle devam ediyor.

"Ahlâk Şûrası", "Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi", "Türk Dünyası Şiir Şöleni", "Vefatının 100. Yılında Sultan II. Abdülhamid ve Dönemi Uluslararası Kongresi", "1000. Yılında Nizamülmülk", "Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millilik Sempozyumu" ve "Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı" ülkemizin farklı illerinde ve yurt dışında başarı ile sonuçlandırılmış aklıma ilk gelen etkinlikleridir.

“Tarihi Yaşatmak, Şehri Yaşatmak Sempozyumu” için otobüsle Kastamonu’ya giderken, aklıma şu soru geldi;

“Türkiye’de açılandan daha çok dernek - vakıf kapanıyor. Kapanmayanlar da “faaliyet ve maddi” sıkıntısı çekiyorlar. Kamu da bile işlevini yapamayan kurumlar ya kapatılıyor ya da benzeri işi yapanlarla birleştiriliyor. Peki, TYB’nin kesintisiz ve sürekli 40 yıldır devam eden başarısının sırrı nedir?”

Öyle ya, genel başkanlar, yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları ve temsilciler değişiyor, bu 40 yıllık süreçte Türkiye’de olağanüstü dönemler yaşanıyor, hükümetler değişiyor, kimi zaman sanata, edebiyata uzak yöneticiler iş başına geliyor. Kültüre sanata heveslilerin kurdukları birçok sivil toplum kuruluşu ya peş peşe kapanıyor ya da tabela kurumundan öteye geçemiyorlar.

Ama TYB halâ ilk kurulduğu günkü heyecanıyla, ulusal ve uluslararası faaliyetleriyle, akademik yayınlarıyla çizgisini değiştirmeden yoluna devam ediyor.

Ben başarının nedenini, ilk kurulduğundaki samimiyet, ihlas, ahde vefa, geçmişimizle geleceğimiz arasında sanat, edebiyat ve kültür yoluyla köprü kurma çabası, ülkemize ve milletimize olan vefa borcunu ödeme gayreti olarak değerlendiriyorum. Her yeni genel başkan da bu çizgide yürüyor, gayret gösteriyor.

Karşılık beklememe ve bir çıkar beklentisi içinde olmama,  faaliyetlerde süreklilik,  engin gönüllük, mütevazi olmak başarının başka bir yönünü oluşturuyor.

Yakın zamanda bu anlamdaki düşüncelerimi yazmayı düşünürken, Kastamonu etkinliği yazısı buna vesile teşkil etti.

Çok zengin bir tarihe ve kültürel mirasa sahip Kastamonu önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Türkiye Yazarlar Birliği, Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün de destek verdiği “Tarihi Yaşatmak, Şehri Yaşatmak Sempozyumu” iki gün sürdü ve güzel bir tesir uyandırdı.

 

Ülkemizin tanınmış sanat tarihi uzmanları, akademisyenler, yerel yöneticiler, bilim adamları tarihi binaların ve eserlerin korunması, gelecek nesillere bir miras, değer ve hazine olarak bırakılması için yapılması gerekenleri konuştular.

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan programın açılışında yaptığı konuşmada şehir, şehir kültürü, restorasyon çalışmaları, yerel yöneticilerin olaya yaklaşımlarını öyle bir anlattık ki kendisinden sonra konuşan hemen hemen tüm konuşmacılar Doğan’ın konuşmasına atıfta bulundu.

Ülkemizin hemen hemen her tarafında başlatılan restorasyon çalışmasını yürütenler bu safhadan sonra da Doğan’ın işaret ettiği binaların kullanım amacına yönelikte daha dikkatli olacaklarını düşünüyorum.

Doğan, “Madem tarihi eser harabeden kurtularak aslına uygun hale getiriliyor kullanım amacı da bu doğrultuda olmalıdır. Vaktiyle bu binalarda ne yapılırdı? Şimdi ne yapılıyor veya yapılmıyor. Maddi onarımdan sonra manevi ve ruhi bir onarıma da ihtiyaç var. Bu da onarım görmüş tarihi yapının amacına uygun şekilde kullanılmasıyla olur” dedi.

Daha sonra konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise, medeniyet ve tarih arasındaki ilişkiye dikkat çekti.

Arıcan,  “Medeniyetler tarihinin, bir yandan şehirlerin tarihidir. Medeniyetler şehirde hayat bulur, şehirler medeniyetlerin büyüleyip serpildiği beşiklerdir. İnsan, şehri inşa ederken, şehir de insanı inşa eder. Şehir inşa ve imar edilirken, esasen insanı ve tarihi inşa ve imar etmekteyiz. İnsan, ahlakıyla, inancıyla ve kültürüyle şehirleri inşa ederken tarihini de mühürlemektedir” diye konuştu.

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman şehirlerinde gerçekleştirdikleri restorasyon çalışmalarını binaların eski ve yeni halini gösteren slayt çalışmasıyla anlattılar.

Kastamonu Üniversitesi 2006 yılında kurulmuş. Yeni binaların inşaatı devam ediyor. Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın şehirdeki hayata ve ülkemizin kalkınması için her türlü iş birliğine açık olduklarını ifade etti.

Gerek belediye başkanları gerekse rektörün Türkiye Yazarlar Birliği yönetimine gösterdikleri ilgiden TYB’yi ve çalışmalarını yakından takip ettiklerini, yapılan faaliyetlerden haberdar olduklarını anladım.

Etkinlikler için gittiğimiz Ankara dışındaki birçok şehirde de bunu gördüm. Kamu ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticilerinin TYB’ne olan bu yaklaşımlarını yakından görmekten, şahit olmaktan da mutlu oldum doğrusu.

Kastamonu’da iki gün boyunca; tarih, medeniyet, insan, şehir, restorasyon çalışmaları konuşuldu. Sempozyum büyük ilgi gördü.

Özellikle yüzlerce üniversite öğrencisi salonu hep doldurdular, sempozyumu ilgi ile takip ettiler.

İlk kez ve büyük bir heyecanla gittiğim şehirde kültür gezisi de düzenlendi.

Şehrin manevi sahiplerini ve şehrin görülmesi gereken yerlerinden biri olan Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’ni ziyaret ettik.    

Şimdi sizin bu yazıyı okuduğunuz sıralarda, Elazığ’da “ Şehir Kültürü - Kültürlü Şehir Bilgi Şöleni” bitmiş olacak.

Daha sonra, 8 Ekim de Ankara’da “Mesnevi Okumaları” yeniden başlayacak. 12-14 Ekim de “Tarık Buğra 100 Yaşında” sempozyumu, 20-21 Ekim de Kahramanmaraş’ta “Kırık Yılın Hikayesi Sempozyumu” ve arkasından “Felsefe Şurası”, “400 yıl sonra Niyazi-i Mısri” programları var. Etkinlikler yıl sonuna kadar bu yoğunlukta devam edecek.

TYB yöneticilerinin bu enerji ve gücü nerden aldıklarını ifade etmiştim. Umarım bu heyecan, bu kararlılık daha nice 40 yıllarda da devam eder.

Haber: Mahmut Erdemir

Fotoğraf: Taner Gökmen

1-019.jpg2-019.jpgimg_3297.jpgimg_3504.jpgimg_3626.jpg

Bu haber toplam 1017 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim