• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Tarihte Bugün: 12 Ada Yunanistan’a Bırakıldı

Tarihte Bugün: 12 Ada Yunanistan’a Bırakıldı
Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Darbeci Paşa Hüseyin Avni Paşa’nın Seraskerliğe gelmesi, ABD-İspanya savaşı, Türkiye'nin 12 Ada’nın Yunanistan’ın olduğunu kabul etmesi, Erbakan’ın olaylı brifingi, SSCB’nin Afganistan’dan tamamen çekilişi var…

Dünya Bülteni / Tarih Dosyası

GÜNÜN OLAYI

Türkiye 12 Ada’nın Yunanistan’ın Olduğunu Kabul Etti (1947)

II.Dünya Savaşı sonrası 10 Şubat 1947 tarihinde İtalya ile yapılan barış antlaşmasına bir madde eklenerek 12 Ada ve Meis adası İngiltere’nin önerisi ile Yunanistan’a verildi. Türkiye 15 Şubat 1947 tarihinde bu kararı kabul etti. Almanların II.Dünya savaşı sırasında 12 adayı size verelim önerisini İngiltere’ye danışan o zamanki Türkiye hükümeti İngiltere’nin olumsuz cevap vermesi üzerine ayağına gelen fırsatı tepmişti. 

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

Yavuz Sultan Selim Kahire’ye Girdi (1517)

Ridaniye Savaşının arkasından 24 Ocak 1517’de Osmanlı Kuvvetleri Kahire’ye girmişlerdi. Ancak birkaç gün sonra Sultan Tumanbay Kahire’ye baskın yaptı. Kahire’de çok şiddetli çarpışmalar yaşandı. Sonunda Tumanbay yakalandı. Kahire kontrol altına alınınca Yavuz Sultan Selim 15 Şubat 1517’de şehre girdi. Şehrin darphanesinde Sultan selim adına paralar basıldı.

Serasker Hüseyin Avni Paşa Sadrazam Oldu (1874)

Şivanzade Rüştü Paşa’nın yerine 15 Şubat 1874’te Serasker Hüseyin Paşa sadrazamlığa getirildi. Kendisi Sultan Abdülaziz tarafından hiç sevilmiyordu. Sultan Abdülaziz’in tahtan indirilmesi ve ölümünden birinci derece sorumlu tutulanlardandır. Kinim dinimdir diyecek kadar kindarlığı ile tanınmıştır. Sultan Abdülaziz’e yapılanları hazmedemeyen Çerkes Hasan tarafından öldürülmüştür.

Havana Limanında ABD Savaş Gemisinin Batması Savaşa Neden Oldu (1898)

Küba’da İspanyollara karşı bağımsızlık ayaklanması başlamıştı. ABD bu olaylardan zarar görmesini istemediği vatandaşlarına sahip çıkmak için Havana Limanına bir savaş gemisi göndermişti. Ancak bu gemi nedeni bilinmeyen bir şekilde 15 Şubat 1898’de battı. Küba’daki olaylar nedeniyle İspanyollara karşı kızgınlık duyan ABD kamuoyunda bu olay nedeniyle İspanya’ya karşı büyük bir cephe oluştu. Sonunda bir süre sonra ABD-İspanya savaşı çıktı.

Devamı: http://www.dunyabulteni.net/manset/247345/tarihte-bugun-12-ada-yunanistana-birakildi

Bu haber toplam 4724 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim