• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Tarihte bugün: Aliya İzzetbegoviç vefat etti

Tarihte bugün: Aliya İzzetbegoviç vefat etti
Bilge Kral "Aliya İzzetbegoviç’’ (1925-2003)

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında;II.Kosova zaferinin kazanılması, Aliya İzzetbegoviç’in vefatı, Tergovişa’da Türk asker ve komutanlarının acımasızca katledilmesi, ABD bağımsızlık savaşının sona ermesi var…

Tarih Dosyası/ Dünya Bülteni 

GÜNÜN OLAYI

Haçlıların Son Ümidi de Suya Düştü ‘’II.Kosova Zaferi’’ (1448)

Macarların Öncülüğünde Hünyadi Yanoş komutasında Türkleri Balkanlardan atmak için son bir şans daha deneyen Haçlı Ordusu Kosova’da üç günlük bir mücadelenin sonunda 19 Ekim 1448’de Sultan II. Murat komutasındaki Osmanlı ordusuna yenildiler. Avrupalıların Türkleri Balkanlardan atmak için yaptıkları altıncı ve sonuncu girişim de başarısızlıkla sonuçlandı. Artık Haçlıların Türkleri Avrupa’dan atma ümidi kalmamış, bu nedenle savunma durumuna geçmişlerdir.

GÜNÜN KİŞİSİ

Bilge Kral "Aliya İzzetbegoviç’’  (1925-2003)

Gençlik yıllarında Bosna’daki Mladi Müslüman (Müslüman kardeşler )örgütü üyesi idi. Komünist Yugoslavya zamanında İslamcılık suçlamasıyla dört yıl hapis yattı. 1983 yılında yayınlanan İslam Manifestosu adlı eserinden dolayı 14 yıla mahkum edildi ve 5 yıl daha hapis yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra Aliya Izetbegović de Bosna-Hersek Özerk Cumhuriyeti’nde Demokratik Eylem Partisi (SDA) adı verilen bir siyasi parti kurdu. Bu parti Bosna-Hersek'te 5 Aralık 1990'da gerçekleştirilen genel seçimleri kazanarak lideri Aliya İzetbegoviç cumhurbaşkanı oldu.1992 bağımsızlık sonrası yaşanan Sırp işgali döneminde de ülkesini kurtarabilmek için büyük çaba harcadı. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç 19 Ekim 2003’te vefat etti. Yazarlık yönüde olduğu için kendisi ‘’Bilge Kral’’lakabı ile tanınmıştır. Hayatı boyunca Bosna Müslümanları için mücadele etmiştir.

 

Devamı için: http://www.dunyabulteni.net/haberler/231688/tarihte-bugun-aliya-izzetbegovic-vefat-etti

Bu haber toplam 1474 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim