• İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Tarihte bugün: Alparslan Anadolu’nun kapılarını Türklere açtı

Tarihte bugün: Alparslan Anadolu’nun kapılarını Türklere açtı
Tarihte bugün gerçekleşen olaylar arasında; Sultan Alparslan’ın Anadolu’nun kapılarını Türklere açması, Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi’nin ilanı, Büyük Taarruzun başlaması, Ermenilerin Osmanlı Bankası baskını gibi olaylar yer almakta…

Dünya Bülteni / Tarih Dosyası

GÜNÜN OLAYI

Sultan Alparslan Anadolu’nun Kapılarını Türklere Açtı (1071)

Bizans imparatoru Romen Diyojen Anadolu’ya yapılan Türk akınlarını kesin şekilde durdurmak istiyordu. Bu amaçla büyük bir ordu oluşturarak yola çıktı. Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan bu orduyu Malazgirt ovasında karşıladı. Sultan Alparslan’ın barış önerisi korktuğuna yorumlanarak kabul edilmedi.

Savaşın kaçınılmaz olduğunu gören Sultan Alparslan askerleri ile birlikte Cuma namazını kıldı ve onlara moral verici bir konuşma yaptı. Savaş Türk atlı birliklerinin saldırısı ile başladı. Bozkır taktiğine aldanan Bizanslılar ağır bir yenilgi aldılar hatta mağrur imparator Romen Diyojen esir düştü. Böylece Bizans’ın gücü kırılmış Anadolu’nun kapıları sonsuza dek Türklere açılmıştı. http://www.dunyabulteni.net/index.php?aType=haber&ArticleID=139327&q=malazgirt+sava%C5%9F%C4%B1

GÜNÜN KİŞİSİ

Sultan Alparslan (1029-1072)

Çağrı Bey’in oğlu olan Sultan Alparslan amcası Tuğrul Bey’in 1063 yılında varissiz ölmesi üzerine Büyük Selçuklu Devleti’nin ikinci büyük hükümdarı olarak ağabeyi Kavurt ile yaptığı taht mücadelesini kazanarak başa geçmiştir. Tuğrul Bey’in başlattığı Anadolu’nun fethi çalışmalarını hızlandırmış Ani ve Kars’ı ele geçirmiştir. En önemli hizmeti ise Malazgirt Savaşını kazanmasıdır. Sultan Alparslan 1072 yılında uğradığı bir saldırı sonucu şehit oldu.  Sultan Alparslan’ın Malazgirt Savaşını kazanması Türk-İslam ve dünya tarihinin akışına büyük tesir etmiştir.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

 

Büyük Taarruz Başladı (1922)

 

Amacı Yunanlıları Anadolu’dan tamamen söküp atmak olan  26 Ağustos 1922 Cumartesi sabahı Başkomutan Mustafa Kemal düşmana taarruz emrini verdi.  Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, yanında Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa(Çakmak), Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) ile birlikte muharebeyi Kocatepe'den idare etti.Topçuların saat 5 ‘teki yoğun atışı ile Büyük Taarruz başladı. Topçu atışı ile başlayan taarruz piyadelerin hücumu ile devam etti. Taarruz gizli tutulmuştu hatta TBMM’ne taarruz o gün bildirildi. Taarruzun Malazgirt savaşı ile aynı güne denk gelmesi bir tesadüf müydü?

 

Devamı için: http://www.dunyabulteni.net/haberler/224071/tarihte-bugun-alparslan-anadolunun-kapilarini-turklere-acti

Bu haber toplam 1833 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim