• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

TARİHTE BUGÜN: Said Halim Paşa katledildi

TARİHTE BUGÜN: Said Halim Paşa katledildi
Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; ABD’de köleliğin yasaklanması, ABD’de 39 Kızılderilinin idamı, Halifax’daki patlama, Sait Halim Paşa’nın öldürülmesi var…

Dünya Bülteni / Tarih Dosyası

GÜNÜN OLAYI

 

Sait Halim Paşa Ermeni Komitacı Tarafından Katledildi (1863-1921)

 

Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın torunudur. İyi bir eğitim almış olan Sait Halim Paşa 1913 yılında Mahmut Şevket Paşa’nın öldürülmesinden sonra sadrazam olmuştur. 1917 yılında sadrazamlıktan çekilmiş yerine Talat Paşa gelmiştir. I. Dünya savaşından sonra bir ara tutuklanmış serbest kalınca Avrupa’ya gitmiştir. Roma’da bulunduğu sırada 6 Aralık 1921’de bir Ermeni komitacının saldırısı ile hayatını kaybetmiştir. Sait Halim Paşa İttihat Ve Terakki fırkası içinde muhafazakarlığı ile tanınan farklı liderlerden birisidir.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

ABD’de Kölelik Yasaklandı (1865)

ABD’de kölelik yüzünden çıkan iç savaşın sona ermesinden sonra ABD anayasasına 6 Aralık 1865’te köleliği yasaklayan düzenleme 13. Madde olarak eklendi. Köleliğin kaldırılmak istenmesi ABD’de iç savaşa neden olmuş kölelik karşıtı olarak biline ABD başkanı Abraham Lincoln’de bir suikast neticesinde öldürülmüştü.

Halifax’daki Patlama Meraklı Kalabalık İçin Tam Bir Felaket Oldu (1917)

I. Dünya Savaşı sırasında patlayıcı (tnt) yüklü bir Fransız gemisi 6 Aralık 1917 günü Kanada’nın Halifax limanın da Belçika bandralı bir gemi ile çarpıştı. Limandaki çarpışma ve arkasından oluşan küçük çaplı patlamalar meraklı kalabalığın ilgini çekti. Gemide yüklü bulunan asıl çok fazla miktardaki tnt’nin ateş alarak patlaması büyük bir felakete yol açtı. Patlamada 2000’e yakın kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişide yaralandı.

Devamı: http://www.dunyabulteni.net/manset/237686/tarihte-bugun-said-halim-pasa-katledildi

Bu haber toplam 843 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim