• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Tarkan Zengin: Bağımsızlığa giden yol: Savunma sanayinin millileşmesi

Tarkan Zengin: Bağımsızlığa giden yol: Savunma sanayinin millileşmesi
Türkiye yurt içinde ve dışında terör örgütlerine karşı önemli operasyonlar yapıyor. Sınırlarımız içinde ve sınırlarımız dışında aynı anda birçok harekât birlikte yürütülüyor.
İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı geçen yıl Ağustos ayında Kıran operasyonlarını başlatmıştı. Operasyonlarda 4’ü teslim olmak üzere 144 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği, çok sayıda sığınak, barınak ile birlikte silah, mühimmat ve yaşam malzemesi imha edilmişti. Kıran operasyonlarının ardından 11 Ocak tarihinde ise “Kapan Operasyonları” başlatıldı. 11 Şubat’ta başlayan Diyarbakır-Batman illeri ara hattında ‘Kapan-6 Zori’ operasyonunda İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre Jandarma Komando, Jandarma Özel Harekat, Polis Özel Harekat ve Güvenlik Korucu timlerinden oluşan 1440 personel görev alıyor.
 
Sınır dışı operasyonlarda ise Barış Pınarı Harekâtı sürerken, İdlib’te gözlem noktalarımıza rejimin yaptığı saldırılar sonucu askerlerimiz şehit oldu. Ülkemiz bu saldırılara karşı anında cevap verdi. Bölgeye önemli sevkiyat yapıldı. Türkiye, İdlib’te yaşanlar olaylar sonrası yaklaşık bin araçlık obüs, zırhlı personel taşıyıcı ve mühimmat gönderdi. Tüm bunlar Türkiye’nin sahadaki imkan ve kabiliyetlerinin ne kadar üst düzeyde olduğunu göstermektedir. Dünyanın en güçlü ülkelerinin ve güvenlik güçlerinin yürüttüğü zor operasyonları Türkiye birkaç cephede başarıyla yürütüyor.
 
Savunmanın millileşmesi
 
Türkiye’nin ulusal güvenlik risklerine karşı savunma sanayiinde hem milli ürünler üretmesi hem de bu ürünleri sahada etkili biçimde kullanılmasını sağlayacak bakım ve idame hizmetleri verecek imkana sahip olması son derece önemlidir. Türkiye bugün itibariyle savunma sektöründe sahip olduğu imkan ve kabiliyetler itibariyle önemli bir güç konumundadır. Milli üretim yapacak iradeye ve teşebbüse, bu ürünleri üretecek nitelikli işgücüne ve bu ürünlerin sahada kullanımını sağlayacak destekleyici insan kaynağına sahiptir. Bu konuda askeri işyerleri ve burada çalışan işgücü, TSK vakıf şirketleri ve özel teşebbüs sektörün önemli aktörleridir.
 
Savunma sektörünün kamuda önemli ve etkili aktörlerinden askeri fabrikalarda çalışan 18 bin 500 işçinin temsilcisi olan Türk Harb-İş Sendikası 1 Şubat’ta sektörün geleceğine ilişkin konuların masaya yatırıldığı bir Çalıştay yaptı. Çalıştaya sendikanın merkez yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci, akademisyen ve düşünce kuruluşlarının uzmanları katıldı. Çalıştayda sektörün önemli aktörü olan askeri fabrikaların ve tersanelerin savunma sanayinin millileşmesindeki rolü anlatıldı. Sektörün mevcut imkân ve kabiliyetlerinin yanı sıra geleceğine ilişkin öngörüler tartışıldı. Burada yapılan tartışmalardan çıkan bazı önemli önerileri paylaşmakta yarar var.
Bu haber toplam 364 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim