• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Tarkan Zengin: Türkiye’de sendikal örgütlenme

Tarkan Zengin: Türkiye’de sendikal örgütlenme
Uzun yıllardır azalan sendikalı sayısı 5 yıldır düzenli bir artış trendine girmiştir. İşçilerde örgütlenme oranı ise son 5 yılda düzenli bir biçimde artmasına rağmen yeterli değil.
Örgütlenme oranı 2013 Ocak ayında yüzde 9,21’den, 2018 Temmuz ayında yüzde 12,38’e çıkmıştır. Son beş yılda örgütlenme oranı 3 puan artmasına rağmen halen yüzde 12’ler seviyesindedir. Bir başka anlatımla her 100 işçiden sadece 12’si sendikalıdır.
 
Tarkan Zengin / Yazar
 
2012’de yapılan değişiklikle 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu birleştirilerek 6356 sayılı “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası” çıkarıldı. Bu yasayla işçilerin sendikalara üye olmalarının önündeki engellerden biri olan “noter şartı” kaldırıldı. Yasal değişiklikten önce işçilerin sendikaya üye olması için mesai saatleri içinde notere gitmesi ve belli bir ücret ödemesi gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle işçilere, istediği yerde e-devlet üzerinden ve hiçbir ücret ödemeden sendikaya üye olabilme imkanı sağlandı. İşçi evinde, işyerinde, parkta ve hangi saatte olursa olsun sendikaya e-devlet üzerinden üye olabiliyor.
 
Çalışma Bakanlığı yasa gereği her yıl Ocak ve Temmuz aylarında çalışma hayatına ilişkin istatistikler yayınlıyor. Bu istatistiklerde hangi iş kolunda ne kadar işçi çalıştığı, sendikaların ne kadar üyesi olduğu, toplu sözleşmelerde kimlerin yetki olduğu gibi birçok bilgi yer alıyor. Eskiden Çalışma Bakanlığı hangi işçi sendikasının ne kadar üyesi olduğunu sendikaların bakanlığa bildirdiği verileri dikkate alarak yayınlıyordu. Sendikalar da ölmüş, emekli olmuş ve benzeri nedenlerle sendikayla üyelik ilişkisi kalmamış olan üyelerini, Çalışma Bakanlığa bildirmeyerek resmî kayıtlarda üye gösteriyordu. Çünkü yine eski yasaya göre sendikalar, toplu sözleşme yapmak için “iş kolunda çalışanların en az yüzde 10’unu” üye yapmak zorundaydı. Buna “ülke barajı” deniyordu. Örneğin bir iş kolunda çalışan sayısı 800 bin ise, o iş kolunda bir sendikanın toplu sözleşme yapabilmesi için en az 80 bin üyesinin olması gerekiyordu. Sendikalar çok yüksek olan ülke barajını aşmak için üye sayısını olduğundan çok gösteriyordu. Bu durumu işçi sendikaları da Çalışma Bakanlığı da bilmesine rağmen gerçek dışı işçi istatistikleri uzun yıllar sürdü.
Bu haber toplam 447 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim