• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Tarkan Zengin'den: HDP’nin seçim beyannamesi emekçiler için hayal kırıklığı

Tarkan Zengin'den: HDP’nin seçim beyannamesi emekçiler için hayal kırıklığı
HDP kendini “emeğin, emekçilerin ve yoksulların partisi” olarak tanımladığı için sosyal politika vaatlerinin en iddialı partisi olması gerekirdi.

Oysa seçim beyannamesi incelendiğinde kimi vaatlerin tutarsız olduğu, kimi vaatlerin HDP’nin yerel yönetimlerde uyguladığı siyaset pratiği ile uyuşmadığı, kimi vaatlerin ise zaten AK Parti Hükümetleri tarafından hali hazırda uygulandığı görülmektedir.

Ülke olarak 7 Haziran’da genel seçime gidiyoruz. Her seçim döneminde siyasi partiler seçmenleri etkilemek için çeşitli vaatlerde bulunurlar. Özellikle toplumun çeşitli kesimlerini etkilemek için onların hayatlarını kolaylaştıracak sosyal ve ekonomik vaatler, partilerin seçim beyannamelerinde ve liderlerin konuşmalarında yer alırlar. Bu seçimlerde seçim beyannamelerinin hacimlerine göre az yer almış olsa da çalışanlara ve emeklilere ilişkin vaatler kamuoyunun en önemli tartışma alanlarından biri olarak karşılık buldu. Önceki seçimlere oranla daha fazla çalışma hayatını konuşur olduk. Aslında önceki seçimlerde de asgari ücret, taşeron işçilerinin sorunları, işsizlik ve emeklilerin maaşları seçim beyannamelerinde ve liderlerin konuşmalarında yer alıyordu. Ancak o dönemlerde laiklik-şeriat tartışmaları gibi suni meseleler halkın gerçek sorunlarının önüne geçiyordu. Siyasi partilerin bu seçim döneminde toplumun neredeyse bütününü ilgilendiren ücretleri, işsizliği, iş sağlığı ve güvenliğini, taşeron sistemini ve sosyal güvenlik sistemini önemli gündem maddelerinden biri haline getirmesi ve bunlara ilişkin vaatlerinin olması ülkemizin geleceği açısından önemlidir. 
 
Yazıda temel olarak HDP beyannamesi ve Demirtaş’ın emeğe ve emekçilere ilişkin vaatlerini değerlendireceğiz. AK Parti seçim beyannamesinde diğer partilerden farklı olarak sosyal politika alanında önce yaptıklarını sonra yapacaklarını anlatmakta; CHP, MHP, HDP ve Milli İttifak ise sosyal politika alanında yapacaklarını anlatmaktadır. Bu dönemde en önemli farklılık ise partilerin neredeyse tamamının iş sağlığı ve güvenliğine, mevsimlik gezici tarım işçilerinin sorunlarının çözümüne, taşeron sisteminin sorunlarına seçim beyannamelerinde yer vermesidir. HDP ise kendini “emeğin, emekçilerin ve yoksulların partisi” olarak tanımladığı için sosyal politika vaatlerinin en iddialı partisi olması gerekirdi. Oysa seçim beyannamesi incelendiğinde kimi vaatlerin tutarsız olduğu, kimi vaatlerin HDP’nin yerel yönetimlerde uyguladığı siyaset pratiği ile uyuşmadığı, kimi vaatlerin ise zaten AK Parti Hükümetleri tarafından hali hazırda uygulandığı görülmektedir.

Devamı için : http://haber.star.com.tr/acikgorus/hdpnin-secim-beyannamesi-emekciler-icin-hayal-kirikligi/haber-1031121

Bu haber toplam 1705 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim