• İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Tasavvuf, Üç Harften Üç Harfe Yolculuktur: Ego’dan Aşk’a Yolculuk

Tasavvuf, Üç Harften Üç Harfe Yolculuktur: Ego’dan Aşk’a Yolculuk
Uluslararası Bahâeddin Nakşibend ve Nakşibendîlik Sempozyumu'nun açılış programında Prof. Dr. Mustafa Kara, 'Tasavvuf bize ne söyler?' başlıklı bir konuşma yapmıştı. Abdullah Güner o konuşmayı aktarıyor.

3-4 Aralık tarihlerinde Üsküdar’da gerçekleştirilen Uluslararası Bahâeddin Nakşibend ve Nakşibendîlik Sempozyumu açılış programında Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara, “Tasavvuf bize ne söyler?” başlıklı konuşması ile sempozyumun en güzel ve en dikkat çeken konuşmalarından birini yaptı.

Mustafa Kara “Tasavvuf, çağdaş insanlara ne söyleyebilir? Çağdaş insanların problemleri açısından tasavvuf nasıl bir ufuk açabilir, nasıl bir imkân sunabilir?” sorusu etrafında bir sohbet gerçekleştirdi. Kara, “Tasavvuf bize ne söyler?” konusunu 11 temel hususla şöyle açıkladı:

Bir: Ustayı bulmak

İlk surenin ilk duasıyla başlayalım: "İhdinas sırâtel mustakîm”. Kur’ân-ı Kerim’deki sıralamaya göre Allah’ın bize öğrettiği ilk dua bu: “Allah’ım bizi doğru yola ilet. Allah’ım bizi sırat-ı müstakime yönlendir.” Nedir bu sırat-ı müstakim? Bu sırat-ı müstakim kimin yolu? Cevabı hemen yanında: Kendilerine nimet verilenlerin yolu. Peki, “kendilerine nimet verilenler kim?” Bu kapalı bir ifade. Kim bunlar? Bunun cevabı bir başka ayette açıklanıyor. Kendilerine nimet verilenler dört grup. Kur’ân’ın bir anlamda aktab-ı erbaası bunlar: Peygamberler, sıddıklar (sadık, samimi olanlar), şehitler (hakikate şahit olanlar, şahitler) ve salihler (Kur’ân’da üst mü’minler için kullanılan bir ifade salih kullar). Allah’ın nimet verdiği insanlar bunlar. İşte sırat-ı müstakim bunlara bakılarak bulunacak. Demek ki bizim birinci vazifemiz sırat-ı müstakimi gösterecek birini, birilerini bulmak. Biz birine muhtacız. Peygamberler onun için gelmiş zaten. Peygamberlerden sonra ise onun varisleri (diğer üç grup), onun yolunu izleyenler… Bizim onları bulmamız ve onların rehberliği ile yürümemiz gerekir. Birinci maddemiz bu: Bir ustayı, bir bileni, bir muallimi, bir mürşidi bulmak.  

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/etkinlik/25706/tasavvuf-uc-harften-uc-harfe-yolculuktur-egodan-aska-yolculuk

Bu haber toplam 1311 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim