• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Temmuz 2018 Dergilerine Genel Bir Bakış-3

Temmuz 2018 Dergilerine Genel Bir Bakış-3
Mahalle Mektebi, Şiar, Edebiyat Ortamı ve Temmuz dergilerinin Temmuz 2018 sayıları hakkında Mustafa Uçurum yazdı.

Ve bir buğday düşer toprağa

Mahalle Mektebi, mevsime uygun bir kapakla 42. sayısını sundu okuyucusuna.Sayıların alengirlihesaplarıyla arampek olmasa da “Mahalle Mektebi-Buğday- 42”gibi bir birlikteliğin bu sayıyı özel kıldığını söylemeden de geçemeyeceğim. Kapakta Mustafa Binol’e ait bir buğday fotoğrafı var; bir de Semih Kaplanoğlu ile yapılmış bir söyleşiyi de görünce daha yerli yerinde oluyor bütün bu parçalar.

Abdullah Kasay ve Murat Küçükhemek öyküden sinemaya uzanan bir söyleşi gerçekleştirmiş Semih Kaplanoğlu ile. Keyifle okunacak bir söyleşi bekliyor Mahalle Mektebi okurlarını. Birkaç paylaşım yaparak ipucu vermek istiyorum söyleşi hakkında.

“Buğdayın çıkış noktası, bugünün dünyasındaki bu gerek maddi, gerek manevi çözülüşün; eşyanın, tabiatın, yaratılmışların tümünün birden, aslında bu hayatın içerisindeki durumlarının yaşadığı hâl…”

“Toprak aslında biziz, bizleriz. Topraktan gelip toprağa gidiyoruz ya, burayı temizlemek lazım ki o tohum orda yeşersin. Zehirlenen topraklar biziz, zehirleniyoruz durmadan.”

“İnsanın manevi dünyasına ve oradaki ihtiyacına dair diye düşünüyorum ben sanatı. Sinema ya da edebiyat ya da sanatın meselesi insanın ruhuna dönük bir iştir.”

Heybenin taşıdığı

“İnsan yükünü daima sırtında taşır” diyor Ömer Korkmaz “Heybe” adlı yazısında. Ağır bir yük sırtımızda; taşıyıp duruyoruz bir ömür. Dünyanın yükünden, omuzlayıp da belimizi büken yüklerden bahsediyor Korkmaz yazısının girişinde. Konu heybeye geliyor sonunda. Heybenin tarihini, kültürünü anlatarak bir heybe güzellemesi sunuyor bizlere. El dokunmasından, rengârenk heybeler çıkıyor karşımıza.

Heybe deyip geçmemek gerek diyerek okudum yazıyı. İnsanın boynunda taşıdığı yüklere bir de heybesindeki yükleri de ekleyince daha bir artar ağırlığı. Dünya bize büyük yükler bırakarak dönemeye devam ediyor. Bir heybe asıldığı yerden bakar modern dünyanın gelip geçici yüklerine, biz sürükleyerek bir ömrü tüketiriz zamanı.

“Bir halkın tarihini, kültürünü, ruhunu, estetik anlayışını yansıtan heybeler bugün tarih sahnesinden çekilmiş olsa da hâlâ hatıralarda yerini korumaktadır. Belki yüz yıl sonra bunları nakledecek kimse de kalmayacaktır.”

Devamı: http://www.dunyabizim.com/dergi/29792/temmuz-2018-dergilerine-genel-bir-bakis-3

Bu haber toplam 767 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim