• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Timuçin Tanarslan vefat etti

Timuçin Tanarslan vefat etti
Ebru sanatının UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alınmasının öncü isimlerinden usta sanatçı Timuçin Tanarslan hayatını kaybetti. 72 yaşındaki Tanarslan’ın ölümü sevenlerini hüzne boğdu.

Ebru sanatının UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alınmasının öncü isimlerinden usta sanatçı Timuçin Tanarslan hayatını kaybetti. 72 yaşındaki Tanarslan’ın ölümü sevenlerini hüzne boğdu.

Ebru sanatına birçok katkısı olan ve bu alanda öğrenciler yetiştiren Timuçin Arslan, 12 Nisan 2015 günü Rahmet-i Rahman’a yürüdü. Ankara’daki evinde hayata veda eden usta sanatçının ölümü, başta çok sayıda öğrencisi olmak üzere bütün sevenlerini hüzne boğdu. Ömrünün uzunca bir dönemini münhasıran ebru sanatına vakfetti. Bu sanatın gelişmesine, hem estetik zeminde hem de işin alt yapı unsurları itibariyle büyük katkıları oldu. Adeta bir aşk ve adanmışlıkla elinde bulunan her şeyi bu sanat uğruna feda etti. Sanat birikimini mükrim mizacı istikametinde çevresindeki herkesle paylaştı. İşine asla maddi endişelerle yaklaşmadı. Asla menfaat peşinde koşmadı. İdealist bir gayretle aştırdı, öğrendi ve öğretti. Hep veren insan olarak vekar ile hayatını sürdürdü ve tamamladı.

Timuçin Tanarslan: 1943 yılında doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini Adana ve Mersin'de tamamladıktan sonra 1970 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu. Baba mesleği olan sahaflığı yaparken ebru sanatı ile tanıştı. 20 yıl kadar Ankara'da "ebru kitabevi"ni işletti. O dönem kaybolmaya yüz tutmuş sanatlarımızdan olan ebruyu, destansı bir alâka ve ihtirasla Ankara-İstanbul arasında mekik dokuyarak hocası Mustafa Düzgünman'dan öğrendi.

Prof.Dr. Uğur Derman'ın ifadesi ile "Cumhuriyet tarihinin ilk icazetini" aldı. Türk kültürünü ve sanatını su yüzünde aksettirdi ve levhalar halinde ölümsüzleştirdi. Ulusal ve Uluslararası birçok sergi açtı ( ilk sergisini Topkapı Sarayında rekor sayıda eserle açtı), seminer ve konferanslar verdi. Başta Kültür Bakanlığı olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluş adına; Avrupa'dan Amerika'ya, Afrika’dan Uzak Doğu'ya ve Avusturalya'ya kadar farklı kıtalarda kültür ve sanat bayrağını en yüksek burçlara dikti. Son olarak da yıllarca hizmet ettiği bu sanatın UNESCO tarafından "Somut Olmayan Kültürel Miras" olarak "Ebru: TÜRK Kağıt Süsleme Sanatı" şeklinde Aralık 2014'te tescilinin alınmasında bizzat görev aldı.

Bu haber toplam 3359 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim