• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

“Tıp Bilinci oluşturacağız..”

“Tıp Bilinci oluşturacağız..”
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi tarafından düzenlenen Cuma Sohbetleri Sürüyor. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ertuğrul Erhan Türkiye Yazarlar Birliğinde haftanın konuğu oldu.
Erzincan Belediyesi Millet Kıraathanesinde yapılan toplantıda konuşan  Dr. Ertuğrul Erhan  “Erzincan tarihinde çok önemli  tıbbi araştırma ve buluşlara imza atmış bir şehirdir.  Divriği’deki Ulucami ve Şifahanenin bir benzerinin Erzincan’da var olduğunu, depremler sebebiyle Erzincan’daki şifahanenin sadece kayıtlarda kaldığı aşikârdır. Geçmişte bilim adamına ve doktorlara  saygı gösterildiğini, bu saygınlık nedeniyle de  tıbbın geliştiğini biliyoruz.  Çok uzak değil.  Erzincan’ın Rus işgalinin yaşadığı 1915-16 lı yıllarda doğu Anadolu’daki askeri hastanede 300 civarında Erzincan’da 50 doktorun bulunduğu, 5000 civarında yatak kapasitesindeki hastanende tifo, tifüs, verem gibi hastalıkla mücadele edildiğini görüyoruz.  İmkansızlıklar içerisinde  imkansızı mümkün hale getirmek için hayatlarını ortaya koymuş doktorlarımız vardı.  Osmanlı döneminde  tifüslü hastalardan alınan kan örnekleri aşı haline getirilip  bizzat doktorların kendilerini aşıladıkları, böylece bağışıklık kazandıklarını  biliyoruz.  Buna rağmen bu mücadele sırasında üç yüz doktorumuzun yüz yirmi beşi tifüs hastalığından şehit olmuşlardır.” dedi.
 
Dr. Ertuğrul Erhan  konuşmasının bir bölümünde ise “3. Ordu Komutanı Hafız Hakkı Paşa  genç yaşında tifüsten hayatını kaybetmiştir. Bunun yanı sıra Erzincan’ın kurtuluşunda önemli görev üstlenen  Batı Dersim  Komutanı  Binbaşı Halit Bey, kendisine yapılan aşı sayesinde hayatta kalabilmiştir.  Osmanlı tabiplerinin aşılarına güvenmeyen Alman doktorlar da  tifüse yakalanarak hayatlarını kaybetmişlerdir. Erzincan’da Alman doktorlar tarafından yapılan araştırmalarda Erzincan Basili olarak isimlendirilen bir  mikrop bulundu. Bu mikrop aynı isimle tıp tarihine geçti.”  dedi.
 
Dr. Ertuğrul Erhan  Erzincan’da geçmişte bir serum hanenin bulunduğunu ve serum üretiminin gerçekleştiğini belerterek, “ Geçmişini bilmeyen geleceğinden emin olamaz. Bu sebeple Erzincan’da bir Tıp bilinci oluşturulması  için çalışmalara başladık” dedi. Dr. Ertuğrul Erhan’ın sohbeti ilgi ile dinlendi.
83f3d475-eac0-47c1-93c8-2f0c5b2d4bf2.jpg
Bu haber toplam 907 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim