• İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Trablusgarp direnişinde bir şehzade: Osman Fuad Efendi

Trablusgarp direnişinde bir şehzade: Osman Fuad Efendi
Afrika Grup Kumandanlığına, Nuri Paşa’nın İstanbul’a dönmesinden sonra Şehzade Osman Fuad efendi kumandan olarak Mısrata’ya geldi

İsmail Kaya - Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Osmanlı padişahlarından Beşinci Murat’ın torunu olan Osman Fuad Efendi, İtalya’nın Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki son toprağı Trablusgarp’a saldırınca gönüllü Osmanlı subayları ile birlikte Trablusgarp’a gitmişti. 1911ve 1912’de Trablusgarp direnişine katılan genç şehzade Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra da Trablusgarp’a gitmek istemiş fakat hükümetten izin alamamıştı. Trablusgarp’a gönüllü giden subaylardan İhsan Aksoley, Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kuva-yı Milliye’ye isimli hatıratında Osman Fuad Efendi’nin (şehzadenin) yaşadıkları hakkında bilgi verir.

Afrika Grup Kumandanlığına, Nuri Paşa’nın İstanbul’a dönmesinden sonra Şehzade Osman Fuad efendi kumandan olarak Mısrata’ya geldi. Ferik (orgeneral) Şehzade Osman Fuad Efendi (fahri olarak rütbesi ferikliğe yükseltilmiştir. Esas rütbesi binbaşıdır.) Şehzade Selahaddin efendinin oğlu ve Sultan Murat’ın torunudur. 1918’de denizaltı gemisiyle Kuzey Afrika’ya gelmiştir. Osman Fuad Efendi Trablusgarp’ta çarpışan mücahitlere destek vermek amacıyla bölgeye gönderilmiştir. Osmanlı hanedanına mensup bir şehzadenin gelişi direnişe büyük bir destek vermiştir.

Kabile reisleri Şehzade Osman Fuad Efendiyi sürekli ziyaret etmişlerdi. Kendilerini Osmanlı’nın bir parçası olarak gören Trablusgarplılar, İtalyanlara karşı direnişin birlikte yapılması gerektiğini düşünmüşlerdi. Trablusgarplılar ile Türkler arasında çok güçlü bir bağ vardı. Türkler onları İtalyanlardan koruyordu. Enver Paşa halkı gönülden Türksever olan Bingazi, Derne, Tobruk, Fizan ve Trablusgrap’ta İtalyanlara karşı mücadele eden mücahidlere yardım etmek amacıyla personel , mühimmat ve silah göndermişti. Bir türk subayı bir şehirden diğerine cephane ya da kıymetli eşya taşırken kimsenin saldırısına uğramıyor rahatça gidip geliyordu. Kimse yollarını kesmiyordu hatta yol boyunca kendilerine ikram ediliyordu. Fakat bir İtalyan kafilesi bir taburun muhafazasında Fizan’a gitmeye kalkışsa mücahidler saldırır ve o taburu imha ederler ve eşyalara el koyarlardı. İtalyanlar düşman, Türkler ise baş tacıydı.

Devamı: http://www.dunyabulteni.net/haberler/149226/trablusgarp-direnisinde-bir-sehzade-osman-fuad-efendi

Bu haber toplam 5280 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim