• İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Trende sempozyum olur mu?

Namık AÇIKGÖZ

Trende sempozyum olur… Hem de bal gibi olur.

Edebiyat eserlerine trenin imge, konu ve tema olarak girişini ele alacak bir sempozyum düşünürseniz, zaten bu sempozyumu tren garında ve trende yapmalısınız ki bir özgünlüğü olsun. Yoksa, her yerde, her türlü sempozyumu yapmak mümkün.

Metinbilim Enstitüsü Derneği, birkaç yıldan beri gerçekleştirmeyi planladığı “Edebiyatta tren” sempozyumunu tren garında ve trende hayata geçirmeyi planlamıştı ama geçen seneye kadar bir türlü fırsat elvermedi bunu gerçekleştirmeye.

Geçen sene Kasın ayında yapılan Uluslararası Turgutlu Sempozyumu’nun kapanış oturumunda söz alarak, trenle ilgili birkaç heyecanlı cümle sarf ettim. O sempozyumda, İzmir-Kasaba (Turgutlu) demiryolu hattı ile ilgili birkaç bildiri vardı. O bildiriler çocukluğumun trenlerini getirmişti hatırıma ve o heyecanla sarf etmiştim o sözleri. Laf arasında “Bir sempozyum düzenlesek de bun heyecanları da konuşsak keşke!...” demiştim.

İyi ki demişim!...

Kapanış oturumunda söz alan tatlılar tatlısı Turgutlu kaymakamı Sayın Uğur Turan, “Düzenleriz hocam” dedi.

Bu kaymakam sadece diliyle söz veren biri değilmiş meğer; gönül veren biriymiş de…

Bir ay sonra Kütüphane Müdiresi Fatma Arıtürk hanım aradı ve işaret fişeğini çaktı. Kaymakam bey sempozyumun hayata geçirilmesi için kolları sıvamış; bizden proje bekliyormuş.

Lafı uzatmayalım…

Metinbilim Enstitüsü Derneği mensupları olarak biz de kolları sıvadık ve sempozyumun sınırlarını ve konularını belirleyen çalıştay benzeri bir çalışma yaptık ve konuları nitelikli bilgi alacağımız akademisyenlere sipariş ettik. Bu süreçte bildirilerin içeriklerini sürekli tartışarak nitelikli bilgi elde etmek için gayret sarf ettik. Sempozyum alt yapısını hazırladık.

Sempozyumun icra aşamasında destekçi ve paydaşlara ihtiyaç vardı. Turgutlu kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı ile beraber TCDD 3. Bölge Müdürlüğü destek vereceklerini ifade edince, biz de uygulama planını hayata geçirmeye koyulduk.

Bir yandan sempozyum bildirileri ile ilgileniyor, bir yandan da baskı işleriyle yoğun bir mesai harcıyorduk. Şubat sonu, mart başında TCDD 3. Bölge Müdürü Sayın Selim Koçbay ile yapılan görüşme ile, sempozyum son şeklini alırken, birkaç oturumun tren hareket halindeyken trende ve İzmir Alsancak Garı’nda gerçekleştirilebileceğini söyleyince, bizde sevinç tavan yaptı. 3-4 yıllık düş gerçek oluyor ve dünyada ilk defa bir sempozyum trende yapılıyordu.

Turgutlu Belediye Başkanı Sayın Turgay Şirin de, sadece alt yapı işlerine gözünü dikmiş bir belediye başkanı olmayıp kültür konularında da son derece duyarlı olduğu için, sempozyumun gerçekleşmesine çok büyük bir destek verdi.

“Namık Açıkgöz’ün istediği bir göz, yerel yöneticilerin verdiği büyük imkân” durumları yani…

Bu kadar imkân bir aradaysa, o sempozyumu yapmamak olmazdı. (Nasrettin Hoca’nın “Un var, yağ var, şeker var, su var… Niye helva yapmıyoruz?...” fıkrasını hatırlayın.)

Bu kadar güzel ve aşklı insan bir arada olunca güzelim projeler de hayata geçiyormuş ve helva yapılıyormuş demek ki…

İşte bahsettiğim bu sempozyum 12-14 Mayıs 2017 Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerinde gerçekleşecek. 12 Mayıs Cuma günü ilk oturumlar saat 10.00’da Turgutlu tren İstasyonu’nda başlayacak ve akşama kadar sürecek. İkinci günkü oturumlar saat 10.00’da Turgutlu İzmir arası hareket edecek olan trende gerçekleşecek. İkinci günü son iki oturumu Alsancak Garı’nda saat 14.30’da başlayacak. Son oturum 14 Mayıs Pazar günü Turgutlu tren İstasyonu’nda olacak.

Manisa, İzmir, Aydın, Uşak ve Balıkesir gibi yakın yerlerdeki meraklılara, tren aşıklarına ve dostlara duyurulur.

Valla ben olsam giderim bu sempozyuma.

Demek ki neymiş?...

Metinbilim yapmayı kafaya koydu mu, yaparmış…

 

Bu yazı toplam 778 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim