• İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Turgut Cansever’le konuşmalar

Turgut Cansever’le konuşmalar
Mimar Turgut Cansever'ın vefatının sekizinci yıldönümünde Asım Öz'ün 2016 yılında kaleme almış olduğu bir yazıyı yeniden gündeme getiriyoruz. Allah Rahmet eylesin

Asım Öz

Gecekondu meselesinden imar sorunlarına, tarım arazilerinden demografik değişimlere, vahşi kapitalizmin getirdiği felaketlerden kutu gibi evlerde, sıkışık metrolarda hayatını devam ettirmeye kadar pek çok konuya değinen konuşmalarda üzerinde durulan esas konu şu: Müşterek çalışmalarla bir ideal şehir modeli nasıl ortaya konulabilir?  Dahası bir şehrin meselelerine bakmaya nereden başlayabiliriz, sorusu ekseninde insan, kültür, insani ilişkiler, sosyal yapı, insanın çevre içindeki yeri gibi konulara da temas edildiği görülüyor

Cumhuriyet dönemi mimarlık tarihinin büyük figürlerinden merhum Turgut Cansever’e ve dünyasına ilişkin her yeni metnin, taşkın bir heyecan dalgası doğurmadığı ortada. 2007 sonrasında Cansever külliyatına pek çok eser eklendi lakin bunlar etrafında pek merak uyanmadı. Oysa başka kültür insanlarına dair her yeni keşif, bulgu, iz adına ne derseniz deyin muhakkak bir kıpırdanma oluştururdu. Muhakkak can sıkıcı olduğu kesin olan bu ilgisizlikte şaşılası bir yan bulunacaktır. Üzerinde düşünülmeye değer bir konu bu fakat biz bunun sebepleri üzerinde durmayı bir yana bırakarak, bize şimdilerde ulaşan bir toplama; Bir Şehir Kurmak kitabına bakalım.

Adını andığımız eser, Turgut Cansever’in Marmara Üniversitesi Mahalli idareler ve Yerinden Yönetim Anabilim Dalı yüksek lisans ve doktora programındaki seminerlerinden hareketle hazırlanmış. Cansever, 1997-1998 yıllarındaki “Şehir Yönetim Düşüncesi" dersindeki bu konuşmalarında Türkiye'deki şehirleşme sürecinin yakıcı meselelerini ele alarak bunlarla yüzleştiriyor bizi. Sorunların çözümüne dönük öneriler üzerinde durarak yeni kurulacak şehirler için bir model ortaya koymayı deniyor. Bu yönüyle planlı, hazırlıklı sorularla yol alan bir kitap olduğu varsayılabilir. Mimarın düşüncelerini kimi noktalarda açan, kimi noktalarda pekiştiren cevapların yer aldığı konuşmalar, katılımcıların katkılarıyla da zenginleştirilmiş. Birinci elden tecrübeleriyle, tasarılarıyla ilgili bilgi ve yorumlar ediniyoruz mimarın. Ayrıca, Cansever'in “Diyarbakır Suriçi Eylem Planı”nın taslak metni de ilk defa bu eserde gün yüzüne çıktığını belirtelim. Cansever’in mimarlık meselelerine mutasavvıf edasıyla yaklaştığı hemen fark ediliyor. Gerek sistematik gerekse fragmanter çizgili eserleri bu konuda epey ipucu sunar. Bana kalırsa bu düşünce çizgisiyle yalnız bir mimardı.

 

Devamı için: http://www.dunyabulteni.net/manset/354614/turgut-canseverle-konusmalar

Bu haber toplam 946 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim