• İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

Türk dünyası şairleri gönül ve şiir diliyle konuştu

Türk dünyası şairleri gönül ve şiir diliyle konuştu
Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi’nin 15 Şubat 2020 tarihinde organize ettiği ‘Türk Dünyası Şairler Buluşması’ zengin içerik ve yüksek bir katılımla gerçekleşti.

‘Türk Dünyası Şairler Buluşması’ TYB Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Kerkük Kültür Derneği Başkanı ve program yöneticisi Şemsettin Kuzeci’nin program hakkında bilgi vermesiyle başladı. Yüksek katılımla  gerçekleştirilen etkinliğin amacının Türk dünyası şairleri arasındaki kaynaşma ve dayanışmayı artırmak olduğunu  söyleyen Kuzeci, “İnanıyorum ki, bu sosyal etkinliğimiz Türk dünyasının birlik ve beraberliğine olumlu katkı yapacak ve dayanışmamızı güçlendirecektir. 300 milyonluk Türk dünyasının şiir varlığına zenginlik katacaktır. Bu etkinliklerimize daha da genişleterek devam edeceğiz” dedi.

TYB’nin birleştirici gücü: Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni

Programa katılarak bir konuşma yapan TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Ankara Şubesi’nin  yeni dönemde  çok değerli ve yararlı faaliyetlerin altına imza attığına işaret ederek, bu kültürel etkinliklerin artarak devam etmesi temennisinde bulundu.  TYB’nin  kuruluşundan bu yana Türk Dünyasının birliği ve dirliğine büyük önem verdiğini anlatan D. Mehmet Doğan, “İki yılda bir Türk dünyasını dolaşıyoruz.  Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni etkinliğini gerçekleştiriyoruz.  En son 2019 yılında Türkçenin Uluslararası 13. Şiir Şöleni etkinliğimizi Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’ın dört şehrinde icra ettik.  Bu tür kültürel  etkinlikler Türk dünyası ile dayanışmamızı artırmanın yanında yeni eserlerin ortaya çıkmasına da zemin oluşturuyor. Türk dünyasının kültür ve edebiyat varlığının  gelişmesine ve genişlemesine katkı yapıyor” şeklinde konuştu.

Ankara Şubesi’nin en önemli gündemlerinden biri şiir

 Programda duygu ve düşüncelerini dile getiren  TYB Ankara şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay ise, gittikleri her yerde  ‘şiire ilgi yok.  İnsanlar şiir okumuyor. Şiir kitapları satılmıyor. Bundan dolayı yayıncı kuruluşlar şiir kitaplarını basmak istemiyorlar’ sistemleriyle karşılaştıklarını aktararak, “ TYB Bu sebeple TYB Ankara Şubesi olarak şiiri  gönderimize almayı kararlaştırdık. Şairler Meclis’i, Türk Dünyası Şairler Buluşması gibi etkinliklerle şaire ve şiire ilginin artmasını sağlamaya çalışıyoruz, bu etkinliklerimiz artarak devam edecek inşallah. “ dedi.

Kadim kültür ve medeniyet değerlerimizin yeniden inşa ve ihyasınına büyük  önem verdiklerini anlatan yazar ve şair Uluçay, “Türk dünyası gönül coğrafyamızın çok önemli bir parçasıdır. Bu coğrafyanın yazar, şair ve münevverlerini buluşturmak, birbirleriyle tanış olmalarını sağlamak bizim sorumluluklarımızdan biridir. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz Türk Dünyası Şairler Buluşması ile bu sorumluluğumuzun gereğini yapıyoruz. Daha geniş ve derinlikli buluşmalara ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz.” Bu programımıza gösterilen yoğun ilgi bizi ziyadesiyle memnun etmiştir.

Nesirden farklı olarak şairler kelimelere yeni bir anlamlar yükleyerek adeta söze ruh üflediklediklerini vurgulayan TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay,  sözlerini “Kavramlara ve sözcüklere  yeni bir ruh giydiren, anlam zenginliği karan siz  söz ustası şairlerimizi selamlıyorum”  şeklinde tamamladı.

Programa güzellik katan şairler

Türk  Dünyası Şairler Buluşması programında şairler kendi şiirlerinden  okudular.  Programda şiir okuyan şairler şunlar: Türkiye’den Ali Akbaş (Harran Gökleri),  Tataristan’dan Roza Kurban, (Ağla Bulut Ağla-Hasan Tufan’ın şiiri),  Kerkük’ten Mustafa Ziya(Küçük Not Defteri şiir kitabından), Türkiye’den Mehmet Aycı( Bir dalın üstünde gökyüzü ince),  Türkiye’den Nuray Alper(Kalbim sana emanet),  Türkiye’den Hünkar Dağlı(Terk-i diyar), Güney Türkistan’dan Haşim Hemden(Vatan), Türkiye’den  Vedat Fidanboylu(Mevlana),  Kerkük’ten Şahin Dayıkadır( Suçsuz günahım),  Azerbaycan’dan Barış Cavit Mösümlü (Gafil ), Türkiye’den Osman Baş(Deli tay), KKTC’den Hava Tekin (Kısa cümlelerle uzun konuşalım), Türkiye’den Tahsin Sağlam(Annem),  Türkiye’den İsmet Bora Binatlı(Can Azerbaycan), Türkiye’den Nermin Akkan(Sevmemiştir), Kırım’dan Berk Mirza ve Nogay Türklerini temsilen Hakan Benli.

Türk Dünyası Şairler buluşmasına sivil toplum desteği  

‘Türk Dünyası Şairler Buluşması’na sivil toplum kuruluşları da yoğun ilgi gösterdi. Toplantıya Birleşen Yürekler Derneği Kurucu Başkanı Yasemin Meydan, Türkçenin Diriliş Hareketi Genel Başkanı Yalçın Mıhçı, Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Muharrem Yılmaz,  TÜRKSOY Koordinatörü Barış Cavit Mösümlü, Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneğinden Osman Baş, Kerkük Kültür Derneği Başkanı Şemsettin Kuzeci  ile kalabalık dinleyici kitlesi katıldı. Salonda yer bulmamakla programı sununa kadar ayakta dinleme lütfunda bulunan katılımcılar, bu gibi programların sıklıkla yapılması temennisinde bulundular.

 

Şairlere katılım belgesi verildi

Türk Dünyası Şairler Buluşması’nda şiirleriyle katkı yapan şairlere  katılım belgesi verildi. Şairlere katılım belgelerini TYB şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Şair-yazar Ali Akbaş,  Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, Şube Başkan Yardımcısı Şahin Ali Şen, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Şemsettin Kuzeci ve Vedat Güneş verdi. Toplantıda TYB Ankara Şubesi  Sekreteri Durdu Güneş, Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Gök, Yönetim Kurulu Üyesi Kezban Eldemir, Denetleme Kurulu Başkanı Nezih Yıldırım ve Denetleme Kurulu Üyesi Mehmet Selim Atlıhan hazır bulundu.

4d93fa00-3c19-4d62-9915-638dfd584992.jpg9b189a6d-9f6d-47bf-af5e-421f7ea3befb.jpgfb27cc6b-cbdf-41c4-99a3-54795c3c615e.jpgimg-6173.jpg

Bu haber toplam 1042 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim