• İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Türk Dünyası, Şiir Güldestesi'nde Buluştu

Türk Dünyası, Şiir Güldestesi'nde Buluştu
Türkiye Yazarlar Birliği’nin Tataristan’da gerçekleştirdiği Türkçenin 11. Uluslararası Şiir Şöleni, 'Türk Dünyası Şiir Güldestesi' adlı yarınlara kalacak bir çalışma ile okuyucuya ulaştı. Mustafa Uçurum bu çalışma üzerine yazdı.

Birbirlerinden uzakta olsalar da gönül ve tarih bağı olan milletleri ortak noktalarda buluşturan birçok payda vardır. Değer yargıları, millet olma ruhu, ortak kaderi paylaşmak gibi birçok kanıt, yıllara meydan okuyarak aradaki bağları güçlendirmeye devam etmektedir.

Şiir, ortak değerlerin en baş sıralarında yer alır. Bahsettiğimiz coğrafya bir de Orta Asya topraklarında ise tarihin içinden çıkıp gelen bir diri ruh, sürekli canlı tutmaya çalışır sesimizi, soluğumuzu. Şiir, bu ortak sesin değişmez bir parçasıdır.

Türkiye Yazarlar Birliği, aramızdaki bağları daha da güçlendirmek için şiirin sesini dünyaya duyurmak amacıyla iki yılda bir uluslararası şiir şöleni gerçekleştiriyor. Dünyanın dört bir yanından gelen şairlerin katılımıyla yapılan bu programlarda şiirin, dostluğun, kardeşliğin resmi çiziliyor dize dize.

2015 Ekim’inde Tataristan’ın Kazan şehrinde yapılan programın Şiir Güldestesi hazırlandı ve programa dair her şey bu kitap içinde yer alıyor.

Güldeste’de neler var?

“Kazan’a geldik, seslerimizi birleştirdik. Nehirlerin sesinde sesimizi bulduk. Seslerimizi buluşturduk. Seslerimizi şiirle buluşturmayacaktık da ne ile buluşturacaktık?” diyor sunuş yazısında Hicabi Kırlangıç.

Şiirin davetine uyarak dünyanın bir köşesinde buluşan şiir gönüllü insanlar. Dünyanın dört bir köşesinden gelen şairler, Kazan’da şiirin sesiyle seslerine yoldaş edinmek için evrensel bir çağrıya kulak vermiş oldular. Bu çağrıyı Türkiye’nin yapıyor olması da oldukça anlamlı. Çeyrek asra yaklaşan bir zamandır yapılan bu programlar farklı ülkelerde gerçekleşmiş olsa da programların Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yapılıyor olması, ülkemizin birleştirici ruhuna yakışan bir çağrı olarak kayıtlara geçmiş oldu.

Şiir Güldestesi’nde programda okunan şiirler, metinler, atölye çalışmasında ortaya çıkan ortak metinler yer alıyor. Atölye sonuçları Türk şiiri hakkında önemli noktalara değinirken Tatar şiirinin niteliği ve eğilimleri konusunda da geniş bir açılım sunuyor.

Şiirde millilik veya gelenek, evrensellik veya yenilik kriterleri konusunda A. Ali Ural, Atakan Yavuz, Zeynep Arkan’ın çalışması şiirimizin kat ettiği uzun soluklu mesafedeki serüvenine ışık tutuyor. 

“Modernleşme Süreci ve Dildeki Değişmelerin Şiirimize Yansımaları” çalışmasını yürüten isimler ise Osman ÖzbahçeAli K. Metin veMustafa Uçurum. Sonuç cümlesi: “Şiirimiz az ya da çok hayatın içinde nefes alıp vermektedir. Şiirden beklememiz gereken şey, birinci olarak söz konusu irtibatın daha güçlü bir şekilde kurulması olmalıdır.”

Şiir üstüne on bir önermede bulunuyor Yılmaz Daşçıoğlu ve Mustafa Muharrem. Bir tanesini alalım buraya: “Şiirin ortaya çıkışı, metafizik ve felsefi endişenin ritmik formda dile dönüşmesidir.”

Son olarak da Çulpan ZarifRobert MinnulinRedif Gataş‘ın Tatar edebiyatı ve şiirinin niteliği ve eğilimleri üzerine yaptıkları çalışma yer alıyor. Tatar edebiyatına yön veren isimlerden ve şiirde yaşanan değişimlerden bahseden sonuç bildirisi, Tatar şiirinin varlığını her şeye rağmen sürdüreceği temennisi ile sona eriyor.

Ali Ural’la Osman Özbahçe’nin söyleşisi, program ile ilgili olarak basında yer alan haberler, köşe yazıları da güldeste ile okuyuculara ulaştırılmış.

Türkiye Yazarlar Birliği, uzun yıllardır büyük bir titizlikle gerçekleştirdiği programlarını güldeste ile taçlandırmaya devam ediyor. Böylelikle tarihe de not düşmüş oluyor. Türkiye Yazarlar Birliği şeref başkanı D. Mehmet Doğan, şölenin açılış konuşmasında önemli bir noktaya temas ediyor: “Tanış olmak, birbirimizi bilmek… Kendimizi bildikten sonra yakınlarımızı bilmek ve tanımak, sonra biliş halkasını genişletmek. Ucu sonsuza kadar giden bir tanışıklık ve bilme…”

Aynı yürek atışına sahip milletlerin her vesilede birlik olmasına ihtiyaç var. Ülke olarak zor günlerden geçerken bir dost selamına ne kadar ihtiyaç duyduğumuza şahit oluyoruz. TYB, bu tanışıklığı pekiştirmek için şiiri vesile kılıyor. Herkes, üzerine düşeni yaparsa kardeş ülkeler olarak birbirimize olan yakınlığımız artacaktır. Dünya, bu milletlerin yalnız olmadığını böyle değerli çalışmalarla görüyor. Bu tür etkinliklerin sayılarının artması dileğiyle.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/kitap/24619/turk-dunyasi-siir-guldestesinde-bulustu

Bu haber toplam 1080 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • “60 Yıl Sonra Bursa’da Tanpınar Zamanı” Kitabı çıktı07 Ekim 2022 Cuma 09:45
  • “Türkçe Şûrası” kitap olarak yayımlandı11 Ağustos 2022 Perşembe 12:21
  • Erdem Bayazıt Kitabı05 Temmuz 2022 Salı 10:55
  • Türkçenin Şölenleri19 Haziran 2022 Pazar 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 1218 Haziran 2022 Cumartesi 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 1117 Haziran 2022 Cuma 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 1016 Haziran 2022 Perşembe 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 915 Haziran 2022 Çarşamba 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 814 Haziran 2022 Salı 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 713 Haziran 2022 Pazartesi 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim