• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Türk Dünyasının Aydınlarına Dair Ufuk Açıcı Bir Çalışma

Türk Dünyasının Aydınlarına Dair Ufuk Açıcı Bir Çalışma
''Türk Dünyasını Aydınlatanlar'' kitabına, muhtasar bir modern Türk aydınları çalışması diyebiliriz

Türk Dünyası, Türkiye’de Türk Milliyetçileri’nin bile hakkıyla tanımadığı bir dünya. Korkular, yüzeysel bilgiler, ideolojik takıntılar ve siyasi engeller gibi sebepler ne yazık ki Türk ülkelerini hem birbirinden hem Türkiye’den ayrı düşürmüştür. 21. yüzyılda her türlü imkâna karşın Anadolu ile Türk Dünyası arasındaki bağlar 20. yüzyılın başlarıyla karşılaştırıldığında, özellikle kültürel alanda yerinde sayıyor. Bu durgunlukta dönemler arası siyasi durumun etkisi olabilir.

20. yüzyılın başında Osmanlı yıkılmamak için, Türk Dünyası ise boyunduruğa girmemek için direniyordu ve bunun da etkisiyle birbirlerine bir anlamda kucak açtılar. Ayrıca Osmanlı’da 20. yüzyılın başındaki yaygın ideolojilerin birbirine yakınlığı da bu bağların kuvvetli olmasının sebepleri arasında gösterilebilir. Bir müddet için, ideolojik grupların Türk Dünyası ya da İslam Dünyası ayrımı yoktu. Bir İslamcı, bir Türkçü, bir Osmanlıcı; Buhara’da olup bitenle ve Sibirya’daki eğitim konusuyla ilgilenebilmekteydi.

Modern Türkiye’de ise Türk Dünyası Ülkücülerin omuzlarında kaldı, İslamcılar bu dünyaya sırt çevirdi ya da çevirttirildi. Sosyalistler için sadece Rusya ve Çin, Batıcılar içinse sadece Avrupa ve Amerika vardı.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/kitap/25571/turk-dunyasinin-aydinlarina-dair-ufuk-acici-bir-calisma

Bu haber toplam 997 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim