• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Türk dünyasının ilk cumhuriyeti kuruldu

Türk dünyasının ilk cumhuriyeti kuruldu
Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Türk dünyasının ilk cumhuriyeti kurulması, Nizam-ı Cedit ordusunun kaldırılması, Celal Bayar'ın Cumhurbaşkanlığından istifa ettirilmesi, Uluslararası Af Örgütünün kurulması var…
Tarih Dosyası/Dünya Bülteni   
 
GÜNÜN OLAYI
 
Türk Dünyasının İlk Cumhuriyeti Kuruldu (1918)
 
Azerbaycan Mehmet Emin Resulzade önderliğinde 28 Mayıs 1918 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Böylece Türk Dünyasının ilk cumhuriyeti olma özelliğini kazandı. Ancak bu bağımsızlık kısa sürdü bir süre sonra SSCB’ye katılmak zorunda kaldı.
 
GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI
 
Nizam-ı Cedit Ordusu Kaldırıldı (1807)
 
Nizam-ı Cedit ordusu modern usullere göre III.Selim’in kurdurmuş olduğu yeni ordu idi. Kabakçı Mustafa isyanına zamanında müdahale edilmemesi isyancıları giderek güçlendirdi. Sonunda III.Selim isyancıların isteklerine boyun eğerek Nizam-ı Cedit ordusunu 28 Mayıs 1807 tarihinde ilga etmek zorunda kaldı.
 
Milli Saraylar Ve Resmi Binalar Üzerinde ki Osmanlı Alametleri Kaldırıldı (1927)
 
TBMM’de 28 Mayıs 1927 tarihinde kabul edilen 1057 sayılı kanun ile milli saraylar ve resmi binalar üzerindeki Osmanlıyı işaret eden yazı, tuğra, kitabe ve medhiyeler kaldırılmasına karar verildi.
 
Tutuklanan İttihatçılar Malta’ya Sürgüne Gönderildi (1919)
 
İstanbul işgal edildikten sonra İttihat Ve Terakki Partisinin ileri gelenleri tutuklandı. Tutuklananlardan ilk kafile 28 Mayıs 1919 tarihinde İngilizlerin Princess Ena vapuru ile Malta adasına sürgüne gönderildiler. İlk sürgün kafilesi 66 kişiden oluşmaktaydı.
 
Celal Bayar Cumhurbaşkanlığından İstifa Ettirildi (1960)
 
27 Mayıs İhtilali sırasında tutuklanan Çankaya Köşkünde Cumhurbaşkanı Celal Bayar 28 Mayıs 1960 tarihinde istifa ettirildi. Yerine Cumhurbaşkanı olarak ihtilalin lideri olduğu söylenen Cemal Gürsel Cumhurbaşkanı olarak seçildi.
 
Uluslararası Af Örgütü Kuruldu (1961)
 
İngiliz avukat Peter Benenson ve Eric Baker tarafından Londra’da 28 Mayıs 1961 tarihinde kuruldu. Tamamen tarafsız hareket etmek temel amacı olan Uluslararası Af Örgütü özellikle düşünce suçluları ve siyasi suçluların hakları için mücadele eder.
Bu haber toplam 1030 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim