• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

Türk musiki tarihinin en büyük simalarından biri: Abdülkadir Meragi

Türk musiki tarihinin en büyük simalarından biri: Abdülkadir Meragi
Musikide hem nazariyeci ve hem de icracı olan Abdülkadir Meragi hakkındaki kitabında Yılmaz Öztuna, Türk musiki tarihinin bu büyük şahsiyetinin hayatı, yaşadığı çevre, Abdülkadir’den önce Türk musikisi, müzikolog Abdülkadir, bestekârlığı ve şahsiyeti hakkında bilgi veriyor. Metin Uygun yazdı.
 
Abdülkadir Meragi, Türk musiki tarihinin en önemli ve en büyük simalarından birisidir. Musikide hem nazariyeci ve hem de icracıdır. Yılmaz Öztuna, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları tarafından 1988 yılında yayımlanan Abdülkadir Meraği isimli biyografik eserinde; Türk musiki tarihinin bu büyük şahsiyetinin hayatı, yaşadığı çevre, Abdülkadir’den önce Türk musikisi, müzikolog Abdülkadir, bestekârlığı ve şahsiyeti hakkında bilgi verir.

Öztuna, Abdülkadir Meraği’nin Türk musiki tarihindeki yerini şu sözlerle açıklar: “Hoca lakabıyla da anılan musikinin en büyük üstadı kabul edilen Meraği’nin besteleri, XV. asır Türkiye’sinde okunup çalındıktan sonra, klasik bestekârlarımızca örnek kabul edilmiştir. Bestekârlık sahasında Abdülkadir’i aşmak, belki ancak Itri (1640-1712) ile mümkün olabilmiştir. Osmanlı dışı Türk âleminde yaşayıp da bu derecede radikal etkide bulunan nadir şahsiyetlerden biridir.

Sadece musiki değil, şiir ve hat tahsili de görmüş

Öztuna, Meraği’nin doğum tarihini 17 Aralık 1353 olarak belirtir. Ölümü Herat’ta, Mart 1435 tarihinde, Sultan Şahruh döneminde veba salgını sebebiyledir. Güney Azerbaycan’ın Meraga şehrinde doğmuştur. Doğum yerine nisbetle Meraği diye anılmaktadır. Babası da Meraga şehrinin önemli âlimlerindendir. İsmi Giyaseddin Gaybi’dir. Ünlü bir müzisyendir ve Abdülkadir’in ilk hocasıdır. Öztuna, Abdülkadir’in çeşitli ilimlerde mükemmel derecede tahsil gördüğünü ifade eder. Kıraat ilmi, şiir, edebiyat, celi hat, Arapça, Farsça onun tahsil gördüğü değişik ilim dallarıdır. Musikideki dehasıyla kısa zamanda Azerbaycan’da ve diğer civar ülkelerde şöhret bulmuştur.

Öztuna, Meraği’nin bestekâr, hanende, ûdî ve musiki bilgini olarak bu dört sahada eşsiz olduğunu ifade eder. Meraği, dini musikide de eşsizdir. Küçük yaşlarında Kur’an okumayı öğrenmiş ve yine küçük yaşlarında hafız-ı Kur’an olmuştur. Öztuna, Timuroğulları’nın tanınmış tarihçilerinden Handmîr’in de Meraği’nin musiki bilgisindeki yeri ve değeri hususunda, “ilm-i musikide de, ilm-i edvârda da (yani hem musiki icrasında, hem musiki bilgisinde) hiçbir devirde hiçbir kimsenin Abdülkadir’le eşitlik iddia etmeyi hayal bile edemeyeceğini” yazdığını aktarır. Abdülkadir, Meraga’dan ayrılarak daha büyük bir kültür merkezi ve taht şehri olan Tebriz’e gider. Celayir sultanlarına intisab eder, onların gözde müzisyeni ve nedimi olur. Onlardan büyük değer görür. İhsanlarına mazhar olur.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/turk-musiki-tarihinin-en-buyuk-simalarindan-biri-abdulkadir-meragi-h26282.html

Bu haber toplam 833 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim