• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Türk müziği hafızamız silindi

Türk müziği hafızamız silindi
Neyzen Süleyman Erguner, Türk müziğinin unutulan sazı 'girifti' anlattı. Giriftzen Asım Bey'in 1929'da ölümünden sonra kimsenin bu sazı çalmadığını söyleyen Erguner, "Bu sazı tekrar topluma kazandırmak hedefiyle girift yolda devam edeceğiz" diyor.

irift Türk müziğinin unutulan bir sazı. Tam 6 yüzyıl boyunca hem enderunda hem de dost meclislerinde çalındı. Giriftin son ustası 1929'da vefat eden Giriftzen Asım Bey idi. Bu unutulan sazı bulup ortaya çıkaran ve hiç kaydı bulunmayan bu sazla bir de albüm kaydeden neyzen Doç Dr. Süleyman Erguner, girifti anlattı. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi'nde, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen 'İstanbul'un Unutulan Çalgısı: Girift' başlıklı toplantıda konuşan Erguner, "Bizim kültür ve müzik hafızamız silindi. Ben vazifemi yaptığıma inanıyorum. Bu sazı buldum, imal ettim. Müzikal olarak da icra ettim. Bu artık Süleyman Erguner meselesi değil girift meselesidir. Bu sazı tekrar topluma kazandırmak hedefiyle girift yolda devam edeceğiz" diyor.

BEŞ TANE GİRİFT VAR

Türkiye'de şu an beş tane girift sazı olduğunu belirten Erguner, bu sazın patentini elinde bulunduruyor. Giriftin neye benzediğini ama aynı zamanda da bazı özellikleri nedeniyle neyden ayrıldığını söyleyen Erguner, girifti şöyle anlatıyor: "Girift neyden daha hassas ölçülere sahip. Neyde simetri var, her şey yerli yerinde. Ama giriftin perde sistemi tam bir kaygan zemin. Girift gönül ve akılla giden bir saz. Neyzenler de bu zorluktan dolayı kaçıyor olabilirler."

Devamı: https://www.yenisafak.com/hayat/turk-muzigihafizamiz-silindi-3068793

Bu haber toplam 849 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim