• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

“Türk şiirinde İsmet Özel şiiri okuyucuya bir maliyet ödemeye mecbur eder.”

“Türk şiirinde İsmet Özel şiiri okuyucuya bir maliyet ödemeye mecbur eder.”
“İsmet Özel okumak biraz da “yel değirmenleri” ile savaşmaktır.”“İsmet Özel, elinin tersi ile ittikleriyle değerlendirilmelidir.”

Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi tarafından Sebahattin Karakoç’un konuşmacı olarak katıldığı İsmet Özel’in Düşünce ve Edebiyat’ı konulu söyleşi düzenlendi. Sebahattin Karakoç, konuşmasına İsmet Özel’in her dönemde söylemleri dikkatle takip edilen bir şair ve düşünce adamı olduğunu, her dönem iktidar sahipleri tarafından görülmemek istenen bir şair olduğunu ve Latin harfleri eğitim alıp Latin harfleri ile eser veren ilk nesilde yer aldığını belirtti.  Karakoç; İsmet Özel’e göre Anadolu’nun öneminin Endülüs’le birlikte Avrupalıların elinden Müslümanlara geçen ve İslamlaşan toprak parçası olduğundan, hedefin Türkiye’nin 2. Endülüs olması olduğunu belirtti. Özel’e göre; Anadolu batılılar için kıblegahtır, Müslümanların tarihteki 2. Büyük hicreti Anadolu’ya yapmışlardır. 1960 ihtilali ile Türkiye’nin yeniden kurulduğunu savunan İsmet Özel’in “Her müslüman Türk olmayabilir ama her Türk müslümandır.” dediğini belirten Karakoç, Türkiye’de yeni bir kimlik tanımı yaptığını iddia etti.

Karakoç sözlerine devamla Özel’e göre şiirin daha rahat ve daha işlek bir hayat için değil daha yüksek kavrayış için işe yaradığını, Yunus Emre ve Karacaoğlan’ın bu toprakların asli kimliğini temsil ettiğini, Türkiye’nin sosyalistler eliyle sosyalist olmaktan uzaklaştırıldığını ve yine aynı şekilde Müslümanlar eliyle de Müslümanlaşmaktan uzaklaştırıldığını düşündüğünü belirtti.

Sebahattin Karakoç; “İsmet Özel; normalde cari sistemde insanlar elde ettikleriyle değerlendirilirken, İsmet Özel’in elinin tersi ile ittikleriyle değerlendirilmelidir. Türk şiirinde İsmet Özel şiiri okuyucuya bir maliyet ödemeye mecbur eden diğerleri gibi çiçeğin, böceğin içerisinde değil tam da savaşın ortasına götüren adamdır. İsmet Özel okumak biraz da “yel değirmenleri” ile savaşmak anlamına gelmektedir.” dedi.

Söyleşi, katılımcıların soru- cevap ile yaptıkları katkı ile sona erdi.

Bu haber toplam 1123 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim