• İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Türkçe’nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni Bişkek’te başladı

Türkçe’nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni Bişkek’te başladı
TYB’nin 35.Yılında Türkçe’nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek’te başladı.
biskekkapak

TYB’nin 35.Yılında Türkçe’nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek’te başladı.

 

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ilki 1992 yılında Bursa ve Konya’da yapılan Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni’nin onuncusu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde, Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 35. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te başladı.

 

Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov’un hâtırasına ithaf edilen şölen, Türkiye Yazarlar Birliği’nin öncülüğünde, Kırgızistan Yazarlar Birliği ve Manas Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenleniyor. Şölenin açılış programı Bişkek Flermonia Konser Salonu’nda protokol konuşmaları, Bişkek Milli Orkestrası Konseri ve şairlerin şiirlerini seslendirmeleriyle başladı.


 

İlk olarak konuşan Kırgızistan Kültür Bakanı Sultan Raev, Türkçe’nin 10. Şiir Şöleni’nin Bişkek’te yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugün tüm Türk dünyasından gelen şairlerle, küreselleşen edebiyatımızın geleceğini konuşacağız. Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesine hep beraber katkıda bulunacağız” dedi. Daha sonra konuşan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de Türk dünyasının gerçekte birbirine çok yakın olduğunu kaydederek “Bu ilişkilerin geliştirilmesi noktasında ne yapılsa azdır. Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni’ni Bişkek’te yapıyor olmamız da anlamlıdır. 10. Şölen hepimize hayırlı olsun” diye konuştu. T.C. Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal da, “Türk dünyasına katkı sağlayacağını düşündüğüm bu şölenin milletler arasındaki ilişkiyi geliştireceğine inancım tamdır” diye kaydetti.

 

ŞÖLEN 20 YAŞINDA

Kısa bir selamlama konuşması yapan TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, 2 yılda bir yapılan ve 20 yaşını dolduran Türkçe’nin Uluslararası Şöleni’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde Başbakanlık desteğiyle yapılıyor olmasının da ayrıca anlamlı oluğunun altını çizdi. Yavuz, “Bizi vatanlarında ağırlayan kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Umudumuz şudur ki; bu şölen yıllar boyu devam etsin, kardeşlik bağlarımızı kuvvetli kılsın” şeklinde konuştu. Yavuz’un ardından kürsüye davet edilen Türkçe’nin Uluslararası Şöleni Daimi Heyet Başkanı D.Mehmet Doğan ise, şöyle konuştu:

Uzaklardan, çok uzaklardan geldik. Fakat yakın, çok yakına geldik! Kırgızistan, Türkiye’ye birçok komşu ülkeden daha yakın. Bu dil, din ve gönül yakınlığı.

Destanların diyarından çıktık, vardığımız yerlerde destanlar yazdık.

29 Mayıs, tam da bu gün… Tam da 560 sene önce… İstanbul, dünya başkenti, genç Sultan Mehmet Han tarafından fethedildi. Peygamber müjdesiyle nice serdar şereflenmek istedi. Bu kutlu fetih ceddimiz Mehmet Fatih’e müyesser oldu. Hepimiz için bayram günüdür.

 

ŞİİRİMİZİN BAŞKENTİ BİŞKEK

İlk şiir şöleninin Bursa’da gerçekleştirildiğini hatırlatan Doğan, “Bursa’da dikilen çınar, dal budak verdi. Kazakistan’da Almatı, Türkmenistan’da Aşgabad, Kıbrıs’ta Girne, Fransa’da Strazburg, Kırım’da Akmescid, Makedonya’da Üsküp,  Azerbaycan’da Bakü ve Kosova’da Prizren… Ve nihayet dilimizin 10. şöleni için Kıgızistan’da, Bişkek’teyiz. Bize bu günleri gösteren Allah’a hamd olsun! Türkçe’nin 10. Şiir Şölenindeyiz, şiirimizin başkenti, payitahtı, başkalası, astanası, ordosu Bişkek!” sözleri salondan yoğun alkış aldı.

 

CENGİZ AĞAMIZI DÜNYA TANIR

10. şölenin Kırgızistan’ın ulu yazıcısı Cengiz Aytamatov’a adandığını söyleyen Doğan şöyle devam etti: Cengiz ağamızı dünya tanır! Türkiye’de eserleri an çok basılan ve okunan yazarların başında gelir Cengiz Aytmatov. Bütün hikâyeleri, romanları Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. O toprağının rengini, kokusunu; halkının kimliğini yüksünmeden, şerefle taşıdı. Kırgızların, umum Türklerin yüz akı oldu.

Gününü bir asra bedel kıldı, muhteşem eserlerini zamanı aşarak yazdı. “Mankurtlaşma” kavramını dünya literatürüne armağan etti. Zihnimizi açtı, ufkumuzu genişletti. Yaygın coğrafyalarda yaşayan hepimiz zaman zaman mankurtlaşma eğilimleri ile karşılaştık. Mankurtlaşan oğulların analarını, babalarını saymadıklarını gördük. O Manas destanını 20. asırda yeni bir tarzda yazdı. Onun ilhamını Manas’tan aldığından, çağdaş bir Manasçı olduğunda şüphe yok.

 

SINIRLARI AŞAN KÜLTÜRÜMÜZ VAR

Siyasi sınırların, kültürleri sınırlayamayacağını ifade eden Doğan, “ Bizim sınırları aşan güçlü bir kültürümüz var, ortak değerlerimiz var. Kardeşler arasındaki siyasi sürtüşmeler ortak kültürümüzü zedelememeli. Türk dilli halkların coğrafya olarak, nüfus olarak dünya içinde bir dünya olduğunu akıldan çıkarmayalım. Bu dünya bunun farkına varırsa, hem kendini değiştirecek güce sahibi olur, hem de kendi dışındaki dünyayı değiştirecek kudret elde eder.

Gittikçe küçülen dünyaya rağmen yaşayan yazarlarımız, şairlerimiz birbirini tanımıyor, birbirinin klasiklerini bilmiyor. İnanıyorum ki, geçmiş büyüklerimizi tanısak, eserlerinden haberdar olsak, 21. yüzyılda sesimiz daha gür çıkar.

Uzak yakın kardeşlerle kardeşçesine ilgilenmek. Onların sözünü, sesini işiterek mutlu olmak. Büyük şahsiyetlerini tanımak. Ve zamanımızın yeni, yepyeni sözünü söylemek, sentezini yapmak... Ve dünyaya bu ortak sözü söylemek. O günlerin uzak olmamasını diliyorum” diye kaydetti. Doğan’ın ardından Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Çolponbek Abıkeyev ve Manas Türkiye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı da birer selamlama konuşması yaptılar. Daha sonra katılan ülke şairlerinin selamlama konuşmaları, Bişkek Milli Orkestrası Konseri ve okunan şiirlerle programın ilk günü sona erdi.

biskekbir
TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi YAVUZ
biskekiki
   Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet DOĞAN
biskekyedi
T.C. Bişkek Büyükelçisi Nejat AKÇAL
biskeksekiz
  Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Çolponbek ABIKEYEV
biskekdokuz
Kırgızistan Kültür Bakanı Sultan RAEV
biskekon
            Manas Türkiye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin BALCI
biskekonbir

                              T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen

biskekuc

                                    TYB Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç

biskekdortbiskekbesbiskekalti
Bu haber toplam 1854 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim