• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Türkçe’nin 11. Uluslararası Şiir Şöleni sona erdi

Türkçe’nin 11. Uluslararası Şiir Şöleni sona erdi
BÜYÜK ÖDÜLLER VERİLDİ

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından bu yıl Tataristan'ın başkenti Kazan'da düzenlenen "Türkçe'nin 11. Uluslararası Şiir Şöleni" Büyük Ödüller ve Katılım Beratları’nın takdimiyle sona erdi

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB)’nce düzenlenen "Türkçe'nin 11. Uluslararası Şiir Şöleni", Tataristan'ın başkenti Kazan'da yapıldı. Tataristan Yazarlar Birliği Abdullah Tukay Toplantı Salonu’nda gerçekleşen program, büyük ödüllerin ve katılım beratlarının takdimi, şiir atölyelerinin sonuç bildirilerinin okunmasıyla sona erdi. Büyük ödülleri açıklayan TYB Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, bu yıl ödüllerin Tataristan Milli Şairi Abdullah Tukay, Remi Garipov ve Muhibbi mahlasıyla şiir yazan Kanuni Sultan Süleyman adına verileceğini belirterek, özellikle Muhteşem Yüzyıl dizisinin tüm dünyada oluşturduğu tahribatı  silmek üzere, onun adına büyük ödül verme kararı aldıklarını söyledi. D. Mehmet Doğan, “Muhteşem Yüzyıl diye bir dizi tüm dünyada takip edildi. Kanuni dönemi olan 16. Asrı anlatıyordu. Biz bu dizinin uyandırdığı yanlış etkiyi silmek için onun adına büyük ödül verme kararı aldık. O dizi daha çok, haremde geçen, kadınlar arasındaki çekişmeyi konu alan bir diziydi. Oysa Kanuni’nin hayatı seferlerle, savaşlarla geçmişti. Ve son seferinde de Zigetvar’da vefat etti. Bu arada, savaşmaktan başka ne yaptı derseniz, şiir yazdı derim. Ve o, gerçekten de Osmanlı padişahlarının en büyük şairiydi” diye konuştu.

ŞÖLENİN GELENKELERİ DEVAM ETTİ

D. Mehmet Doğan ödüller hakkında şu bilgileri verdi: “Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni’nin kendine mahsus gelenekleri var. Bu geleneklerin en önemlilerinden birisi geçmiş büyük şairlerimiz adına verilen büyük ödüllerdir. Bunlardan biri Tataristan’ın büyük şairi Abdullah Tukay adınadır. İkincisi Muhibbi mahlasıyla şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman adına, üçüncüsü ise Başkurdistan’ın büyük şairi Remi Garipov adına verilen ödüldür. Bu ödülleri, şölenimize katılan üç değreli şairimize takdim edeceğiz. Bu ödülleri verirken şairlerin daha önce ülkelerinde ortaya koydukları ürünlere önem veriyoruz.”

ÜÇ BÜYÜK ÖDÜL SAHİBİNİ BULDU

Remi Garipov adına verilen büyük ödülü Özbekistan’dan Fahriddin Nizamov’a Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Muhibbi Büyük Ödülü’nü Kırım’dan Rustem Calilov’a Tataristan Yazarlar Birliği Başkanı Rafis Kurbanov, Abdullah Tukay adına verilen Büyük Ödülü ise Türkiye’den Ali Ural’a Tataristanlı şair Renat Haris takdim etti.  Büyük Ödül’e layık görüldüğü için Türkiye Yazarlar Birliği’ne teşekkür eden şair Ali Ural, “Ödüller başa konulan taçlar değil, omuzlara konulan yüklerdir. Umarım layıkıyla taşırız” dedi. Özbekistanlı şair Fahriddin Nizamov da, üç gündür Türk dünyasından gelen şairleri hayretler içerisinde dinlediğini belirterek “Türk şiiri ne kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış ve ne kadar başarılı” diye kaydetti. Kırım’dan Rustem Calilov ise “Bu ödüle layık olmak için daha güzel şiirler yazmaya devam edeceğim, daha çok çalışacağım” dedi.  Etkinlik boyunca Türk dünyasından 100’a yakın şair şiir fasıllarında şiirlerini okuyup, şiir üzerine düşüncelerini dile getirdi. Programda ayrıca tüm şairlere katılım beratları takdim edildi. Şölen, Abdürreşid İbrahim Şiir Faslı’nın ardından Tataristan yöresel müzik akşamının ardından sona erdi. 

TÜRK DÜNYASI’NDAN ŞAİRLER KATILDI

Şölene katılan şairler şöyle:

Şölene Türkiye’den Osman Özbahçe, Hicabi Kırlangıç, Ali Ural, Fatma Şengil Süzer, M.Ali Köseoğlu, İbrahim Eryiğit, Vedat Güneş, Mehmet Kurtoğlu, Eyüp Azlal, Kadir Karaman, Metin Önal Mengüşoğlu, Mehmet Narlı, Yılmaz Daşcıoğlu, M. Muharrem Tüfekçi, Hıdır Toraman, Ömer Korkmaz, Süleyman Çelik, Ali K. Metin, Atakan Yavuz, Şakir Kurtulmuş, Arif Dülger, Mustafa Uçurum, Rıdvan Canım, Zeynep Arıkan katılıyor.

Türkiye dışından katılanlar ise: Karaçay: Muraddin Ölmezov, Çuvaşistan: Liudmila Nikolaeva, Başkurdistan: Gulnara Halfitdinova, Fanil Bulyakov, Selavat Abüzer, Hismet Yuldaşev, Ethem Gumer, Tamara İskenderiya, Altay: Brontoi Bedyurov, Kırım: Rustem Calilov, Azerbaycan: Əkbər Yolcuyev (Qoşalı), Faiq Seferov  (Balabəyli), Kazakistan: Dauren Kassenov  , Tanagoz Ilyassova , Jayşıbay Galim, Kosova: Taner Güçlütürk, Hollanda: Zekiye Doğan, İran: Esmaeil Bahrami Aghjenziveh, Mohammad Jafari Fard, Irak: Mustafa Ziya, Almanya: Gülnihal Ölçüm, Tuva-Hakas Cumhuriyeti: Eduard Micit, Kırgızistan: Narsulu Gurgubai, Altynbek Ismailov, Özbekistan: Fahriddin Nizamov, Azam Abidov, Hakasya: Timur Davletov, Kumuk: Bagautdin Samadov, Gürcistan: Akif Xansultanlı, Dağıstan: Issa Kapaev, Aynara Tolubaeva Makedonya: Mehmed Arif.  Haber: M. Ali Köseoğlu-Kazan

solen2.jpg

solen3.jpg

solen4.jpg

solen5.jpg

solen6.jpg

 

Bu haber toplam 2807 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim