• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Türkçe´nin 8. Uluslararası Şiir Şöleni Bakü´de yapıldı

Türkçe´nin 8. Uluslararası Şiir Şöleni Bakü´de yapıldı
Türkçe\'nin 8. Uluslararası Şiir Şöleni Azerbaycan\'ın Başkenti Bakü\'de 30 ekim 1 kasım günlerinde yapıldı. Türkçe'nin 8. Uluslararası Şiir Şöleni Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de 30 Ekim - 1 Kasım günlerinde yapıldı.

Açılıştan önce Türkiye heyeti, Şehitler Hıyabanını ziyaretle 1918’de Bakü’yü Bolşevik ve Ermeni komitacılardan kurtaran Nuri Paşa kumandasındaki Kafkas İslâm Ordusu şehitlerinin hatırasını taziz etti..

Samet Vurgun Rus Dram Tiyatrosu salonunda 31 ekim Cuma günü 10.30 da başlayan açılış toplantısında ilk konuşmayı Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz yaptı. Azerbaycan-Türkiyə dostluğunun ebedi olduğunu ifade eden Yavuz, Bakü’de yapılan 8.  Şiir Şöleni’nin Türk dilinin zəngin şiir varlığını ortaya koymak ve Türk dünyasının ünlü şairlərini bir araya getirmək maksadıyla düzenlendiğini söyledi.

Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar, şölenin önemine dikkat çekti ve Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinden söz etti. Geçen asrın başında Ermeni daşnakları tarafından soykırıma maruz kalan Azerbaycanlıları esaretden kurtaran şanlı Türk ordusundan övgüyle söz etti. Anar, "Bütün komşu ülkeler birbirine destek olmalıdır, lakin Türkiye ve Azerbaycan iki kardeştir. Kardeşlerin arasına girmek mümkün değildir. Azerbaycan, Türkiye'ye güveniyor, Türkiye'de Azerbaycan'a güveniyor" dedi. Türkiye'de Azerbaycan bayrağı ne kadar kutsal ise Azerbaycan 'da da Türkiye bayrağının o kadar kutsal olduğunu söyledi.

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Haimi Heyet başkanı D. Mehmet Doğan Azerbaycan ve Türkiyə şairlerinin eserlerine dayandırdığı konuşmasında Türk dünyasının edebi değerlerinden söz etti. Azerbaycan’ın istiklali için kanını veren Osmanlı coğrafyasının muhtelif yerlerinden gelen askerlerin arasında kendi memleketi Ankara’dan gelenlerin de hayli kalabalık olduğunu söyledi. Doğan, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar’dan kendisine bir Azerbaycan bayrağı hediye etmesi ricasında bulundu.  Bu bayrağı TYB’nin gönderine çekeceklerini ve onu hiç kimsenin indiremeyeceğini söyledi.

Festivalde konuşan TBMM Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Kabakçı, iki ülkenin kardeşliğini hiç kimsenin bozamayacağını vurguladı.

Toplantıda konuşan Azerbaycan milletvekili Melahat İbrahimkızı son günlerde iki kardeş ülke arasında yaşanan bayrak buhranı konusuna temas etti ve hiçbir sebebin Azerbaycan ile Türkiye’nin dostluğunu sarsamayacağını söyledi.

Milletvekili Gültekin Hacıbeyli, şiir şöleninin yapılmasının çok önemli olduğunu, Türk dünyasının şairlerini Azerbaycan’da görmekten memnuniyetini dile getirdi. Konuşmanın sonunda kendi yazdığı şiiri okuyan Gültekin hanım büyük alkış aldı.

Açılış konuşmalarından sonra Prof. Dr. Yavuz Akpınar “Azarbaycan Türkiye adebi alakaları” konusunda konferans verdi.

Açılış toplantısından sonra, şairlerin şiirlerini okudukları şiir fasılları, Azerbaycan Atatürk Merkezinde yapıldı. Fasıllarla geçilmeden Atatürk Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nizami Caferoğlu, bir selamlama konuşması yaptı. Burada yapılan Bahtiyar Vahabzade, Nizami ve Hüseyin Cavid fasılları ile birinci günün programı tamamlandı.

Bu haber toplam 1178 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim