• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Türkçe’nin Ses Bayrağı Kazan’da Dalgalandı

Türkçe’nin Ses Bayrağı Kazan’da Dalgalandı
Türkçe’nin ses bayrağı bu kez Tataristan’nın başkenti Kazan’da dalgalandı.

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ilki 1992 yılında Bursa’da, daha sonra Almatı (Kazakistan), Aşkabad (Türkmenistan), Girne (Kıbrıs), Strasbourg (Fransa), Akmescid (Kırım), Üsküp (Makedonya), Bakü (Azerbaycan), Prizren (Kosova) ve Bişkek (Kırgızistan)’da gerçekleştirilen Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’nin onbirincisi Kazan (Tataristan)’da yapıldı.

1 – 4 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen şölene Türkiye’den, Türk cumhuriyetlerinden ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzün üzerinde şair katıldı.

Gelin Tanış Olalım…

Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim…” dizeleriyle açılış konuşmasına başlayan Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan sözlerine şöyle devam etti:

“Anadolu’da, benim doğduğum topraklarda 8 asır önce yaşamış, sözü dosdoğru söylemiş ulu bir şairin yalın, fakat okyanus gibi engin bir deyişi bu… Diyebiliriz ki, burada, Kazan’da bulunuşumuz, bu tek satırlık sözün icabı… Tanış olmak, birbirimizi bilmek…Kendimizi bildikten sonra, yakınlarımızı bilmek ve tanımak, sonra biliş halkasını genişletmek…Ucu sonsuza kadar giden bir tanışıklık ve bilme… Kazan’la, bu çok çileler çekmiş, büyük badireler atlatmış, güngörmüş güzel şehirle tanışmak; onun yüzlerce yıllık şiir sesini duymak ve bugüne gelen şairlerini yakından tanımak…”

TYB Başkanı Hicabi Kırlangıç da şiirin birleştirici yönüne vurgu yaparak “Böylesi bir buluşma için şiirden güzel bir bahane olamazdı. 23 yıl önce başlayan şölenimizin başlaması önemliydi, ama devam etmesi de çok önemli. Bunun sağlanmasında en büyük katkı şairlerimizindir. Onlar başta olmak üzere tüm emeği geçenler teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Şiir şöleni boyunca çeşitli ülkelerden katılan şairler birbirlerini tanıma ve şiirlerini okuma fırsatı yakaladılar.

Şölen boyunca şiir fasılları, halk oyunları gösterileri, yöresel müzik dinletileri, edebiyat sunumları ve şehir gezileri gerçekleşti.

Remi Garipov adına verilen büyük ödülü Özbekistanlı şair Fahriddin Nizamov,  Muhibbi Büyük Ödülü’nü Kırımlı şair Rustem Calilov  ve Abdullah Tukay Büyük Ödülü’nü Türkiyeli şair Ali Ural kazandı.

Ali Ural yaptığı konuşmada “Ödüller başa konulan taçlar değil, omuzlara konulan yüklerdir. Umarım layıkıyla taşırız” dedi.

Şölende Balkan Rüzgarı

Türkiye Yazarlar Birliğince (TYB) bu yıl 11’ncisi düzenlenen “Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni”ne katılan Kosovalı şair Taner Güçlütürk ve Makedonyalı şair Mehmed Arif TİMEBALKAN portalına özel açıklamalarda bulundular.

Güçlütürk, “Öncelikle Türkiye Yazarlar Birliği’nin edebiyatımız ve şiirimiz açısından son derece anlamlı, kalıcı, yarınlara önemli değerler taşıyacak bu etkinliği düzeyli bir şekilde sürdürmesini kutluyorum. On birincisi düzenlenen bu etkinliğin her biri özenle ve büyük bir cesaretle gerçekleştirilirken, bütün Türk Dünyasını, Türk Dünyası şairlerini ve Türkçe’nin bütün coğrafyasını kucaklamasını takdir ediyorum. Böyle bir etkinlikte üçüncü defa yer almak, Türkçe Şiir Şöleni’nin Kosova buluşması tertipleme kurulunda emek sunmak benim için ayrıcalıklı ve onur vericiydi.” dedi.

Ödül kazanan şairleri tebrik etmeyi ihmal etmeyen Taner Güçlütürk, Türkçe’nin güzelliklerini ebediyete taşıyacak bu organizasyonun gelecek yıllarda da devam etmesini diledi.

Şiir şölenine Makedonya’dan katılan şair Mehmed Arif,bu etkinliğe katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederken “Millet olarak varlığımızı devam ettirebilmemiz için ortak mirasımız, ortak medeniyet musikimiz olan Türkçe’mize sahip çıkmalıyız. Türkçe’nin ses bayrağını dünyanın her yanında, Anadolu’dan Balkan’lara, Orta Asya’dan Avrupa’ya dalgalandırmalıyız. Bu manada Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği bu etkinlikte yer almaktan ve dilimizin bayraktarlığını yapmaktan kıvanç duyuyorum.” şeklinde konuştu.

TİMEBALKAN

Bu haber toplam 1662 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim