• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Türkiye “eman”dır

Fatma Gülşen KOÇAK
Acılarla yoğrulan vatanlarına olan özlemlerini tuvale yansıtan sanatçılar, Suriyeli Ressamlar Derneği’ni kurarak bir de sergi açtı.

Dernek Başkanı Amr en-Namr, “Sergimizdeki ‘Türkiye emandır’ isimli tabloda Suriyeli sanatçı, fırçasının ucuna Türkiye’yi aldığında, onu dalgalı, fırtınalı bir denizdeki sağlam, emin bir kayığa benzetiyor” dedi.

Suriye’de savaşın başlamasıyla milyonlarca insan yurdumuza sığındı. Her zaman ensar vatan olan Anadolu mazlumlara kapısını yine açtı. Kardeşlik hukuku içinde mültecilere elinden gelen desteği verdi. Böylelikle Türkiye, mazlumların sahih dualarını kazandı. Tarihin kaydettiği bu göçlerde büyük acılar yaşandı. Evsiz yurtsuz insanlar yollara düştü. Bu trajediyi sanatçılar sanatın diliyle elbette geleceğe taşıyacaklardır. Türkiye gelen milyonlar içinde sanatçılar, yazarlar, akademisyenler de vardı şüphesiz. Yetişmiş insan gücünü ülke olarak iyi değerlendirebildiğimiz söylenemez. Çoğunu Batı’ya kaçırdık. Oysa ki değerlendirme imkanı bulsak ülkemiz için kazanç olacaktı. Bugün bazı mihraklar tarafından oluşturulmaya çalışılan sorunlu Suriyeli imajının aksine her şeye rağmen çok güzel çalışmalara imza atan Suriyeliler de var aramızda. Geçtiğimiz gün Türkiye’de yaşayan Suriyeli ressamlar açtıkları sergiyle çok derinlikli sanatsal bir çalışmaya imza attılar. Biz de bu güzel çalışma vesilesiyle Suriyeli Ressamlar Derneği Başkanı Amr en-Namr ile hem sergiyi hem de Türkiye’ye bakışlarını konuştuk...

SURİYELİ RESSAMLAR OLARAK ÖNEMLİ BİR SERGİYE İMZA ATTINIZ. SERGİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

Türkiye’de savaş dolayısıyla evini, yurdunu, atölyesini bırakmak zorunda kalan yüzlerce sanatçı var. Bu sanatçılar kendilerini resim sanatıyla anlatmaya devam ediyor. Biz de Ressamlar Derneği kurarak bir çatı altında toplanıp çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’de ilk sergimizi açmış bulunmaktayız. Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TBY) ev sahipliği ile de şereflendik. TYB Başkanı Mahmut Bıyıklı’ya organizasyon nedeniyle şükranlarımızı sunuyoruz. Bu organizasyon çok iyi bir başlangıç, devamı gelecektir. Sergimize 22 civarında Suriyeli sanatçı; yağlıboya, mozaik, oyma gibi farklı tekniklerden 65 eserle katıldı.

TABLODA HÜZÜN VE ÖZLEM VAR

Tablolara baktığımız zaman acılar, özlemler, hüzünler, kederler gibi birçok duyguyu görebiliyoruz. Bu bir anlamda Suriyeli sanatçıların ruh hallerinin özeti diyebilir miyiz?

Evet tablolarımız, Suriye halkının çektiklerini, acılarını, sevinçlerini, hasretlerini belgeliyor. Ve aynı zamanda kadim ve soylu Suriye kültürünü de taşıyor bugüne. Vatansızlığı, işgali, zalimlerin zulmünü sanatın diliyle anlatmaya çalıştık. Bir resimde evini bırakıp gelen bir sanatçının Suriye’deki evinin bahçesindeki çiçekler var. Bir diğerinde okulundan ayrılmak zorunda kalan sanatçımızın okulunun resmi var. Ne kadar acı varsa o kadar resim var. Aylan bebeğin, Umran bebeğin resmi var. Yok edilen güzel Suriye’nin resmi var...

TÜRKİYE’YE MİNNETTARIZ

Sergide sadece Suriye mi var?

Hayır. Önemli ölçüde Türkiye de var. Sanatçılarımız Türkiye’ye  olan teşekkürleri tablolara yansıttı. Mesela “Türkiye emandır “ isimli çok sanatsal tablo var. Zannediyorum ki bu tablo Suriyeli sanatçıların Türkiye hakkındaki görüşlerini ve hislerini özetler nitelikte bir eser. Suriyeli sanatçı fırçasının ucuna Türkiye’yi aldığında, onu dalgalı, fırtınalı bir denizdeki sağlam bir kayığa benzetiyor ve bu da aslında Suriye halkına yardım eli uzatan ve onunla beraber duran Türkiye’ye duyulan minnettarlığa işaret ediyor. Meselenin özeti bu aslında. Evet. Türkiye Eman’dır.

ERDOĞAN, MERHAMETİN ADIDIR

Sergide Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın da sanatçılar tarafından resmedildiğini görüyoruz. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

Bu içlerindeki sevginin tezahürü. Halkımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı çok seviyor. Sadece bu sergide değil evlerde bile onun tabloları var. Çünkü Erdoğan bizim için merhametin adıdır. Şefkat demektir. Vicdanı kuruyan bir çağda tertemiz bir vicdan demektir. Sanatçılarımız saygılarını resimlere yansıtmış.

Türkiye’deki sanatsal çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye her alanda olduğu gibi sanatta da çok ileri seviyede. Türk insanı sanatçı bir millet. Çok başarılı sanatçılar var...  Son olarak mazlumların sesini duyuran Akit Gazetesine teşekkürlerimi sunuyorum.

TÜRK ASKERİNE DUA

Mazlumların son kalesi Türkiye’yi yıkmak için 15 Temmuz’da kirli bir saldırı gerçekleştirildiğini belirten Amr en-Namr, şunları söylüyor: “Türk milletinin birliğine beraberliğine hayran kaldım. Türkler İslam’ı çok sevdiği için İslamiymiş gibi davranan sahte insanlar ülkeye zarar vermek istedi. Ama başarılı olamadı. Suriyeli mazlumların, hastaların, yetimlerin Türkiye’ye duası hiç eksik olmuyor. O gece de bütün Suriyeliler dua ettiler. Aynı duaları Afrin’deki Türk askeri için de yapıyorlar. Allah, Türk ordusunu muzaffer etsin.”

“AYNI DİNİN, KÜLTÜRÜN, MEDENİYETİN EVLATLARIYIZ"

Türkiye’deki sanat çevreleriyle ortak çalışmalarınız var mı?

 Farklı mekanlarda Suriyeli ve Türk sanatçılar arasında bağları kuvvetlendirecek sergilerimiz daha olacak tabi. Bu ve bunun gibi organizasyonlar, etkinlikler Türk ve Suriyeli vatandaşlar arasındaki birliği de sağlamış olacak böylece. Biz aynı medeniyetin evlatlarıyız. Dinimiz bir inancımız bir. Ortak kültürümüz var. Biz Osmanlı’nın size emanetiyiz. Suriye Osmanlı zamanında huzur içinde yaşadı. Osmanlı bizim milletimizin sevgisini kazandı. Bugün de Osmanlı’nın evlatları bize kapılarını açtı. Bu sebeple ortak çalışmalar yapmak için çok sebeplerimiz var. Bundan sonra artarak devam edecek. Bizim uluslararası düzeyde estetik çalışmalar yapan arkadaşlarımız var. Birikimlerini Türkiye için kullanmaya hazırlar.

Sizin gibi önemli çalışmalar yapan Suriyeliler çok mu?

Tabii ki. Entelektüel birikim manasında önemli bir göç oldu Türkiye’ye. Mesela sergimizin şeref misafirlerinden birisi uzaya çıkan ilk Müslüman astronot arkadaşımız. Çok sayıda bilim adamı var Türkiye’ye yerleşen. Sanatçı sayısı da çok. Değerlendirilirse birikimlerini Türkiye için vermeye hazırlar.

Ortak zeminde güzel çalışmalar yapılmalı mı diyorsunuz?

Elbette. Sanatın gücü var. Sanat sizi ileriye taşır. Toplumun kalitesini artırır. Sanat farklılıkları yok eder. Neden? Çünkü sanat evrensel bir dil. Türkçe konuşmayı bilmesem de  tablom Türkçe konuşabilir!

Bu yazı toplam 855 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim