• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Türkiye Yazarlar Birliği’nden tarihî roman ödülleri

Türkiye Yazarlar Birliği’nden tarihî roman ödülleri
Tarihî romanları ile tanınan üç yazara Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni’nde ödül verildi.

 

Türkiye’de ilk defa verilen “tarihî roman ödülleri” Melahat Ürkmez, İsmail Bilgin ve Bayazıt Akman’ın oldu

 

3. Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni Türkiye Yazarlar Birliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi’nin ortaklığı ile 27-29 Kasım tarihlerinde Konya’da yapıldı. Şölenin 2 . gününde Türkiye’de ilk defa tarihî roman ödülleri verildi. 

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan tarihî roman ödüllerinin takdim töreninde bir konuşma yaptı. Doğan, son yıllarda Türkiye’de çok sayıda tarihi roman yayınlandığını, bunların içinde bazı gerçekten güzel eserlerinde bulunduğunu fakat büyük bir çoğunluğunun tarihi roman sıfatını hak etmediğini söyledi. Romanın kolay okunurluğu ile tarihi konu ve şahsiyetlerle ilgili bilgilenme ihtiyacının bir tarihi roman furyasına yol açtığını söyleyen Doğan, “bütün ilmi ve edebi faaliyetler zihin inşasına yönelik olarak görülebilir. Bilhassa tarihi roman sahasında bu daha fazla dikkat çekiyor. Tarihin gerçekliğinden koparılarak çarpıtılması, böylece zihinlerimizin bulandırılması hali ile karşı karşıya kalıyoruz. Hatta bu sahada bazı “proje tarihi roman”ların piyasaya sürüldüğünü düşünüyoruz. Çok sayıda tarihi romancı içinden üç tanesini bu faaliyet çerçevesinde ödüllendirerek yapmak istediğimiz tarihi gerçeklikten kopmadan güzel eserler veren üç yazarımıza kamu oyunun dikkatini çekmektir.”

Doğan daha sonra ödüle layık bulunan üç tarihi roman yazarını açıkladı: Melahat Ürkmez, İsmail Bilgin ve Beyazıt Akman. 

Aşkın Katibi, Diyar-ı Aşk, Gönül Bahçesinde Mevlâna ve Sözcüklerin Nefesinde gibi tarihî romanları olan Melahat Ürkmez’in ödülünü Konya Milletvekili Ahmet Sorgun verdi. 

Bilhassa Çanakkale ile ilgili romanları ve araştırma ve inceleme eserleri bulunan İsmail Bilgin’in ödülünü Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı’dan aldı. 

İstanbul’un fethini anlatan Dünyanın İlk Günü ve 2. Bayezid dönemini konu alan Son Sefarad romanlarıyla dikkat çeken Beyazıt Akman’ın ödülünü ise Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç verdi. 

 

Ödül alan romancılarımız ile ödülleri hakkında konuştuk.  

 

Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Melahat Ürkmez'e ödülünü takdim ediyor.

dscf6737.jpg

Melahat Ürkmez "Ben öncelikle Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan beyefendine, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Hicabi Kırlangıç beyefendiye ve diğer genel merkezde çalışan, buraya misafir olarak gelen büyüklerime çok çok teşekkür ederim. 

Ödüller insan hayatında çok önemli yere sahiptir. Benim ilk yazdığım hikayeyle aldığım ödül beni öyle motive ettiki hemen arkasından yazdığım romanım ödül aldı. Ama bu ödül benim hayatımda en önemli yere sahip desem yanlış olmaz. Roman dalında olması Türkiye Yazarlar Birliği’nin vermesi çok önemli. Benim için motive edici oldu. Başlamış olduğum yeni bir romanım vardı. Bu ödülden sonra ona hız vereceğim. Tarihî roman hakkında olması ayrı bir güzellik. 

Üç gündür sempozyum boyunca tarih nedir,  tarihî roman nedir, edebiyat nedir onlara değinildi. İstifade edici oldu. Bu bilgi şöleninden dolayı da Türkiye Yazarlar Birliği’ni ayrıca kutluyorum." dedi.

dscf6779.jpg

 

 

Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, İsmail Bilgin'e ödülünü takdim ediyor.

dscf6748.jpg

İsmail Bilgin "Düzenlenen program ve bana verilen bu ödül çok önemli. Bu konunun geleneksel olması da önemli Mehmet hocamın dediği gibi. Burada bizim için asıl önemli olan unsur yaptıklarımızın, yazdıklarımızın günün birinde mutlaka takdir edilmesi. Bu yazarlar için çok önemli ama asıl önemli olan bu işin zahmetini çekmiş olanların gün ışığına çıkarılması ve en önemlisi de şevk ve destek verilmesi. Bu benim için çok önemli o yüzden… 

Benim de bazı ödüllerim var ama bu Türkiye Yazarlar Birliğinden aldığım ödül, en manidar en güzel ödüllerden bir tanesi. Bunu açık yüreklilikle ifade etmek isterim. Bundan sonra ki çalışmalarımızda hem şevk hem destek verecek. Bu hem bizim için önemli hem de bundan sonraki nesillere de bir nebze olsun yine bu çalışmaları sunmak bizim için önemli. Tabi ki bu manada Türkiye Yazarlar Birliği’ne ve Konya Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

dscf6763.jpg

 

 

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr Hicabi Kırlangıç Beyazıt Akman'a  ödülünü takdim ediyor.

dscf6752.jpg

Beyazıt Akman "Türkiye’de tarihî roman alanında son yıllarda büyük bir patlama yaşanıyor. Nicelik olarak çok fazla eser var ama nitelik anlamında kaliteli eserler üretiliyor mu bu çok büyük bir soru işareti. O yüzden bu tür sempozyumlarda özellikle Türkiye Yazarlar Birliği gibi önemli bir kurumun ödüle layık gördüğü eserler ya da ön plana çıkarmak istediği eserleri ödüllendirmesi önemli bir şey çünkü etraf da tarihî romandan geçilmiyor. Bu yüzden hangileri nitelikli eserlerdir okurda da kafa karışıklığına neden oluyor. 

Beni burada bu ödüle layık gördükleri için teşekkür ederim. 

İnşallah bu ödüller bir gelenek yaratır bu. Uluslararası tarihî roman ödülü şeklinde bir geleneğin de miladı, başlangıçı olur. 

Bu ödüle layık görüldüğüm için de tekrar tekrar teşekkür ederim." dedi. 

dscf6765.jpg

Yazarların hakkında:

 

Melâhat ÜRKMEZ

Konya’nın Hadim kazasında 1959 yılında doğdu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nden ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Fakültesi’nden mezun oldu. 1976-79 yılları arasında Türkiye Halk Bankası’nda memur olarak görev yaptı. Evlilik nedeniyle memuriyetten ayrıldı. Daha sonra Türkçe Öğretmeni olarak devlet okullarında görev yaptı. 2004-2015 yılları arasında yerel gazete ve internet sitelerinde köşe yazarlığı ve Kültür Sanat yönetmenliği yaptı. Halen SELSİAD Yönetim Kurulu başkan yardımcılığı ve basın danışmanlığı görevini yürütüyor. 

    2003 yılında Kültür Bakanlığı ve Türk Edebiyatı Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği Ömer Seyfettin Hikâye Yarışması’nda “Buzkaşi” isimli ilk hikâyesi ödül alarak, “Kurban” ismiyle kitaplaştırılan on hikâye arasında yer adı. 

İlk romanı olan, “Sözcüklerin Nefesinde Ateizmden Allah’a” İstanbul’da Beyan Yayınevi’nin açtığı roman yarışmasında, “Okunabilir En İyi Roman” seçildi. 

İkinci romanı olan, “Gönül Bahçesinde Mevlâna”, 2004 yılında T.C. Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından basılıp yayımlandı. Takip eden yıllarda beş yıl İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü tarafından tekrar tekrar basılıp yayımlandı. Aynı romanı, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi’nin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, bastığı kitaplardan dolayı “Özel Ödül” verdiği altı kitap arasında yer aldı. Aynı romanı 2007 yılında Nesil Yayınevi tarafından da yayımlandı. Yine aynı romanı Japoncaya çevrildi ve Japonca çevirisi Hollanda UETD tarafından 2008 yılında basılıp yayımlandı. Japonca’ya çevrilen ilk Mevlâna konulu bir roman olduğu için Japonya Büyükelçisi tarafından teşekkür     mektubu aldı. Araştırma-İnceleme dalında, “Mevlâna’da Aşk Sırrı ve Nihai Bütünleşme” adlı kitabı, 2005 yılında NKM tarafından, 2. ve 3. baskısı, Ağustos 2009 ve 2010 yıllarında Palet Yayınları tarafından yayımlandı. 

Kısa zamanda 17. baskıya ulaşan ve alanında bir ilk olarak gösterilen, “Şems-i Tebrizî” isimli araştırma-inceleme kitabı, 2007 yılında T.C. Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, 2. ve 3.baskısı, NKM tarafından, 4. Baskısı tekrar Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yayımlandı. Diğer baskıları Tuna Yayınevi tarafından yayımlandı.

 “Diyâr-ı Aşk / İlâhî Ulak Şems-i Tebrizî” adlı romanı 2010 yılında NKM; 2.baskısı Gençlik Yayınları tarafından yayımlandı.

“Ödlek Musa” adlı hikâye kitabı, Gençlik Yayınevi tarafından 2013 yılında yayımlandı.

Yine alanında bir ilk olan “Aşkın Kâtibi / Çelebi Hüsâmeddin” adlı romanı 2015 yılında Gençlik Yayınları tarafından yayımlandı.

Çeşitli gazete ve pek çok dergide şiir, deneme, gezi, makale, röportaj ve hikâyeleri yayınlandı. Bunlardan bazıları: Uluslararası hakemli bir dergi olan, “Türk-İslâm Medeniyeti Akademik Araştırmalar Dergisi”nin 2008 yılı, 6. sayısında, “Büyük Türk Mutasavvıfı Yûnus Emre”başlıklı makalesi yer aldı. TYS Aalen-Antakya Kültür Derneğinin düzenlediği, 3. Uluslararası Kültür Sanat ve Edebiyat Günleri’nde sunulan bildirilerin kitaplaştırıldığı Antiocheia Orontesisimli kitapta “Cemil Meriç’in Fikri Gelişim Süreci” başlıklı bildirisi, Tarık Buğra Hikâye Yarışması’nda ilk 40’a giren hikâyelerin kitaplaştırıldığı kitapta “Ahıskalı Korkut Ana” isimli hikâyesi yer aldı. KTO Konya Kitabı Aralık 2013 özel sayısında, “Konya’da Âhîlik Teşkilatı ve Zâviye Evleri” adlı makalesi yayımlandı. Konya Ansiklopedisi ve Karatay kitabında maddeleri yer aldı.

Yaptığı televizyon programları, yayımlanan kitapları, sunduğu bildiriler, katıldığı paneller dolayısıyla Konya kültürüne katkılarından dolayı çeşitli resmi kurum, kuruluş ve Sivil Toplum Örgütlerinden ödüller ve plâketler aldı. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ve SELSİAD Yönetim Kurulu üyesi, YEBAV Mütevelli Heyeti üyesidir.

 

İsmail BİLGİN

 

    İsmail Bilgin 1964 yılında Gelibolu’nun Evreşe Nahiyesinde doğdu. İlkokul ve ortaokulu burada bitirdikten sonra Liseyi Gelibolu’da okudu. 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliğini kazandı.  Fakülteyi 1988 yılında bitirip Yüksek lisansını yaparken 1990 yılında mezun olduğu okula asistan olarak geri döndü. 19913 yılında Yüksek lisansını ardından doktorasını da 1999 yılında tamamladı. 2000 yılında, kendi isteği ile Üniversiteden ayrılıp bir kamu kuruluşunda çalışmaya başladı.

Küçüklüğünden beri okuma ve yazmaya karşı büyük tutkusu olan yazar, 2000 yılında Ömer Seyfettin Hikâye yarışmasında İstanbul Depremi’ni anlattığı “Ne Oluyor Dendiği Zaman” adlı hikâyesi ile birinci oldu. Bu tarihten itibaren artan bir gayret ile yazı hayatını sürdüren İsmail Bilgin, daha çok yakın tarih konularını, özellikle de 1. Dünya Savaşı dönemini ele alan eserler ile çocuklarda tarih bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak için tarihi hikâyeler ve gençlik romanları yazdı.  

Başlıca eserleri:

Gelibolu, Çanakkale’ye Gidenler, Çanakkale Destanı, Çanakkale Günlüğü, Çanakkale Tufanı, 57.Alay Çanakkale-Galiçya-Filistin üçlemesi, Çanakkale’nin Kadın Kahramanı, Sarıkamış Beyaz Hüzün, Elveda Balkanlar, Medine Müdafaası, Kut’ül Amare, Osmanlılar Geliyor…

 

 

Beyazıt AKMAN

Beyazıt Akman, 1981’de Kastamonu’da doğdu. İngiliz Dili Eğitimi üzerine olan lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ’de üniversite ikincisi olarak yüksek şerefle bitirdi. 2004’te dünyanın en prestijli burslarından biri olarak kabul edilen Fulbright bursuyla Amerika’ya gitti. 2006’da İngiliz edebiyatı master derecesini aldı ve Illinois State Üniversitesi’nde doktoraya başladı, İngiliz edebiyatı ve İslam üzerine dersler verdi. 2012’de “Batı Edebiyatı’nda İslam Algısı ve Türkler” konulu doktora teziyle mezun oldu. 

Shakespeare ve Daniel Defoe’da Türk imgesi hakkında uluslararası akademik dergilerde makaleleri bulunan yazar Amerika’da pekçok konferansta bildiriler  sundu. Genç akademisyen, doktora araştırmasıyla 2010’da Washington’daki dünyaca ünlü kütüphaneler ve müzeler kompleksi olan Smithsonian Enstitüsü’ne özel araştırmacı olarak kabul edildi. 2012-1014 yılları arasında New York Üniversitesi, Geneseo’da Dünya Edebiyatı ve İslam, Doğu-Batı ilişkileri, ve Osmanlılar ve Batı gibi konularda dersler verdi. Amerika’da on yıl yaşadıktan sonra 2014’te Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Halen Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde araştırmalarına devam etmekte, Batı Dünyası Araştırmaları Enstitü Müdürlüğü’nü yürütmektedir.

Yazar İmparatorluk: Osmanlı Klasik Çağı Üçlemesi’ne Amerika’da; üniversite kütüphanelerindeki kaynaklarla birlikte yerli ve yabancı yüzü aşkın eseri inceleyerek beş yıllık bir araştırmanın ardından başladı. Fatih’i ve Fetih’i anlatan, serinin ilk kitabı Dünyanın İlk Günü 2009’da yayınlandığında büyük bir ilgi görerek yetmiş bine varan satış rakamıyla en çok satan ilk romanlardan biri oldu. Halen İngilizceden Arapçaya, Bulgarcadan Çinceye pek çok dilde çevirileri devam eden epik, Türkiye’de tarihi roman ve drama furyasını başlattığı gibi sinema ve dizilere de esin kaynağı oldu. Yazar 2012’de üç yıllık bir araştırmanın ardından serinin ikinci romanı Son Sefarad’ı yayınladı.

Bu haber toplam 3553 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim