• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Türkiye Yazarlar Birliği'nin İlim Yayma Cemiyeti ile birlikte düzenlediği üç gün sürecek Milli Mücadele ve İstiklâl Marşı temalı Mehmed Âkif Ersoy 5.Bilgi Şöleni başladı.

Türkiye Yazarlar Birliği'nin İlim Yayma Cemiyeti ile birlikte düzenlediği üç gün sürecek Milli Mücadele ve İstiklâl Marşı temalı Mehmed Âkif Ersoy 5.Bilgi Şöleni  başladı.
Açılış, "Kur'an Şairi" Mehmed Âkif'e ithafen Hacı Bayram Camisi Emekli İmam Hatibi Hafız Bilal Demiryürek'in Kur’an-ı Kerim tilaveti, ardından Mehmed Âkif Ersoy’un ölümsüz şiirlerinden Çanakkale Şehitlerine şiirini kaside olarak seslendirmesi ile başladı.
merasim

Açılış, "Kur'an Şairi" Mehmed Âkif'e ithafen Hacı Bayram Camisi Emekli İmam Hatibi Hafız Bilal Demiryürek'in  Kur’an-ı Kerim tilaveti, ardından Mehmed Âkif Ersoy’un ölümsüz şiirlerinden Çanakkale Şehitlerine şiirini kaside olarak seslendirmesi ile başladı.

 

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz açılış konuşmasında; TYB’nin her yıl Aralık ve Mart aylarında Mehmed Âkif’i Taceddin Dergâhı’nda mütevazı bir şekilde andığını, bu merasimlerin devam ettiğini hatırlatarak, şimdi ise bilgi şölenlerinin beşincisini düzenlediklerini söyledi. Mehmed Âkif Ersoy’u değişik mekanlarda, değişik şartlar içerisinde değişik kuruluşların andığını belirten İbrahim Ulvi Yavuz, Safahat’ı değişik baskılarıyla topluma sunan kuruluşların bu çabalarını yeterli görmediklerini, Mehmed Âkif’in daha anlamlı, daha etkileyici şekilde değerlendirilmesini istediklerini ifade etti.

 

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da, Mehmed Âkif Bilgi şölenlerinin beşincisini yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını, bundan beş sene önce ilk defa Mehmed Âkif’in vefatının 70.yılında gönüllü kuruluşların destekleriyle bir başlangıç yaptıklarını ve aksatmadan da bugüne kadar geldiklerini ifade etti. Böyle faaliyetleri sürekleştirmenin zorluğuna dikkat çeken Doğan, çok sıkıntılı süreçlerden sonra ancak böyle toplantıların yapılabildiğini vurguladı. Bundan önceki bilgi şölenlerini farklı mekanlarda yaptıklarını vurgulayan Doğan, beşinci şölenin TYB’nin kendi mekanında yapılmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Doğan, anayasaların, kanunların sürekli değiştiğini, İstiklâl Marşı'nın ise 90 yıldır değişmeyen bir millî mutabakat metni olduğunu sözlerine ekledi.

 

Kosova Büyükelçisi Bekim Sejdiu da Türkiye’nin büyüklüğünün  sadece fiziki bakımdan ya da kendi geçmişiyle değerlendirilemeyeceğini belirterek Türkiye’nin yetiştirdiği büyük aydınları ile büyük bir ülke olduğunu söyledi. Mehmed Âkif’in çok önemli bir kültürel figür olduğuna  işaret eden Sejdiu, Âkif’in Türkiye sınırlarını aştığını söyledi. Toplantıda bulunmanın büyük bir ayrıcalık olduğunu ifade eden Kosova Büyükelçisi Bekim Sejdiu, Mehmed Âkif’in babasının Kosova’dan geldiğini, Âkif’in bunu Safahat’ta da belirttiğini vurguladı. Türkiye ve Kosova arasında kültürel, ekonomik ve siyasi alanlarda hususi ilişkilerin olduğunu belirten Sejdiu, Mehmed Âkif Ersoy gibi şahsiyetlerin Türkiye ve Kosova arasında var olan bağları daha da kuvvetlendireceğini söyledi.

 

İlim Yayma Cemiyeti’nden Selim Cerrah da konuşmasında, Yazarlar Birliği’nin yeni mekanında Âkif’i anmanın mutluluğuna değinerek, Âkif’in fotoğraflarına bakanların ondaki mahcubiyeti göreceklerini söyledi. Bunun aynı zamanda kahramanlıkla zarafetin birleştiği bir mahcubiyet olduğunu belirten Cerrah, şayet kahramanlık vasfı birilerine verilecekse bunun önce Âkif’e verilmesi gerektiğini vurguladı. Mehmed Âkif’in hayatının çileyle, mücadeleyle, zorluklarla, ilimle geçtiğini belirten Selim Cerrah, Âkif’in yaşadığı müddetçe güçlü olanın yanlışlıklarına karşı hep mücadele verdiğini söyledi. Âkif’in çok değerli bir mütefekkir olduğunu, gittiği  her yerde sözünü dinlettiğini ifade eden Cerrah, onun sözün haysiyetine sahip bir insan olduğuna  dikkat çekti.

Bilgi Şöleni’ne katılan öğretim üyeleri adına konuşan Prof. Dr. Yakup Çelik de,

son yıllarda Mehmed Âkif üzerine çok güzel çalışmaların yapıldığını belirterek Safahat hakkında yapılan bu çalışmaların Mehmed Âkif’i bütün yönleriyle ortaya çıkarmaya hizmet ettiğini söyledi. Mehmed Âkif’in eserlerinin daha dikkatli okunduğunda  her bir şiirinin çok farklı boyutlarda olduğunu ifade eden Çelik, bu eserlerin Türk milletinin değişik dönemlerine ışık tuttuğunu vurguladı.

Açılıştan sonra Türkiye Yazarlar Birliği Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi’nin Mehmed Âkif Eserleri Kütüphanesi’nin açılışına geçildi.

Mehmed Âkif Eserleri Kütüphanesi’nin açılışında konuşan Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, kütüphanenin oluşmasına kendi eserleri ile katkıda bulunan M.Ertuğrul Düzdağ, Prof. Dr. Fazıl Gökçek, Abdurrahman Şen ve Doç. Dr. Abdulvahit İmamoğlu’na teşekkür etti. Kütüphaneye Mehmed Âkif Ersoy’la ilgili kitaplarını bağışlayan Ahmet Fidan’a, yayınlarını armağan eden Ahmet Ünalmış ( Akçağ )’a da teşekkür eden Doğan, kütüphanenin Mehmed Âkif araştırmalarına açık olduğunu belirtti. Bilgi şöleninin katılımcılarından Makedonya’dan Adnan İsmaili de kütüphaneye Safahat’ın Arnavutça tercümesini hediye etti.

BilalKemi

konuklar

 

ulvi


Bu haber toplam 1156 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim