• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Türkiye yüzünü Doğu'ya mı dönüyor?

Türkiye yüzünü Doğu'ya mı dönüyor?
AB Türkiye’nin hassasiyetlerini hiçe saymaya devam ederken, AP de geçtiğimiz hafta üyelik müzakerelerinin durdurulması tavsiyesi kararını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu tavır üzerine doğuyu işaret eden açıklamalarda bulundu. Şanghay İşbirliği Örgütü’ne katılmak bize ne getirir, ne götürür? Bin yıl sonra doğuya mı dönüyoruz? Gerçek Hayat yeni sayısında bu soruların cevabını arıyor.

15 Temmuz'da Avrupa'nın ikircikli tutumu, Türkiye'yi dış politikada yeni alternatifleri değerlendirmeye yöneltti. Şangay İşbirliği Örgütü de alternatifler arasına girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan dönüşü ŞİÖ üyeliğini gündeme getirmiş ve Avrupa Birliği yerine Şanghay İşbirliği Örgütü üyeliğinin düşünülebileceğini ifade etmişti. Geçtiğimiz hafta ise Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin tavsiye kararı aldı. Gelişmelerin ışığında Asya Pasifik uzmanları ile görüşerek Türkiye'nin ŞİÖ üyeliğini sorduk.

ŞİÖ olumlu bakıyor

Prof. Dr. Salih Yılmaz: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AB'nin Türkiye'ye karşı olumsuz tavırlarını açıkça sergilediği bir dönemde Şanghay kartını ileri sürmesi tüm dengeleri değiştirebilecek nitelikte gözüküyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin 53 yıldır AB kapısında bekletildiğine işaret ederek söylediği bu ifadelerin yankısı hem Çin'de hem de Rusya'da olumlu yankılandı.

Türkiye paylaşılamayan ülke olacak

Türkiye'nin ŞİÖ'ye üyelik niyetini belli ettiği bu günlerde ŞİÖ'den ilk resmi olumlu cevap da geldi diyebiliriz. Türkiye, ilk defa ana üyeler dışında 2013 Bişkek Zirvesinde kurulan Enerji Kulübüne 2017 yılı için başkan seçildi. Bu yapı üyeler ve üyeliğe aday ülkeler arasındaki enerji politikalarının eşgüdümünü ve planlamasını sağlamakla görevlidir. Bu görevin ilk defa üye olmayan bir devlete verilmesi Türkiye'ye ve dünyaya bir mesajdır. Türkiye'nin üyelik başvurusu resmi olarak gündeme gelirse olağanüstü bir toplantı ile hiç bekletmeden işleme konulacaktır. Şu anda ABD/Rusya çekişmesinin zirve yaptığı ve İran ile nükleer anlaşmanın iptal edildiği bir dönemde Türkiye paylaşılamayan ülke olacaktır.

Devamı: http://www.yenisafak.com/dunya/turkiye-yuzunu-doguya-mi-donuyor-2571234

Bu haber toplam 785 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim