• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

TYB 2014 yılı ‘’Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları’’na ödülleri Bayburt’ta verildi

TYB 2014 yılı ‘’Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları’’na ödülleri Bayburt’ta  verildi
Türkiye Yazarlar Birliği 2014 yılı ‘’Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları’’na ödülleri Bayburt’ta verildi

Türkiye Yazarlar Birliği’nin ödüllendirdiği yazar, sanatçı ve fikir adamları Bayburt’ta buluştu.. 33 yıldır gelenekleşen TYB Ödülleri, Bayburt Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin ilk defa 1981 yılında başlattığı “Türkiye Yazarlar Birliği Ödülleri” 33 yıldır aksatılmadan sürdürülüyor. Türkiye’nin en istikrarlı ödüllendirmesi, edebiyat, ilim ve sanat çevrelerinde büyük ilgi ile karşılanıyor.

 Yılın yazarları ödül töreni bu yıl Türkiye’nin ihmal edilmiş bir şehrinde Bayburt’ta yapıldı. Edebiyat ve kültür tarihimiz açısından büyük önem taşıyan Bayburt, aynı zamanda Dede Korkut hikayelerinin anlatıcı kahramanı Dedem Korkut’un hikayelerinde anlatılan şölen havası içinde gerçekleşti..

TYB Ödüllerini kazanmış şairler, yazarlar, sanatçılar, gazeteciler, sinemacılar ve televizyoncular, Anadolu’nun bu güzel şehrinde bir araya geldi. 

Üniversiteler fikir ve bilim üreten yuvalardır

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, üniversitenin konferans salonunda düzenlenen ödül töreninin açılışındaki konuşmasında, Türkiye Yazarlar Birliği’nin bu tür ödülleri 34 yıldır geleneksel olarak verdiğini söyledi. Prof. Dr. Coşkun, "Bu ödüllerin verildiği zatları düşündüğümüzde, aralarında Necip Fazıl'dan tutun Cemil Meriç'e, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'ndan Erdem Beyazıt'a çok saygıdeğer isimlerin olduğunu görüyoruz. Bu, ödüllerin, hak edenlere objektif şekilde takdim edildiğini de gösteriyor.” dedi. Bu tür ödüllerin insanların motivasyonunu da artırdığını kaydeden Coşkun, "Dolayısıyla insanları iyi ve güzel şeyler yapmaya yönlendiriyor. Bu anlamda önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizim için ayrıca bir önemi daha var bu ödül töreninin. Üniversitemizden Prof. Dr. Necmettin Tozlu hocamız, 2014 Yılı Yılın Fikir Adamı ödülünü aldı. Üniversitelerin fikir ve bilim üreten yuvalar olması hasebiyle bu ödülü biz çok anlamlı buluyoruz" diye konuştu.

Uzun Araştırmalar sonucunda ödüller sahiplerini buldu
Bayburt Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen ödül töreninin açılışında konuşan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, “Bizi bu yıl Bayburt’ta ağırladıkları için üniversitemize teşekkür ediyoruz. Bu topraklar bir bütün. Kültür ve medeniyetin beslendiği yerler. Geçmişimize uygun hareket edebilmek için kültürel ve sanatsal açıdan çalışmak gerekiyor. Biz ödülleri verirken zor olan yolu seçtik. Kendimiz ortaya konulan eserleri bulmaya çalışıyoruz. Böylece epeyce kitap okumuş oluyoruz. Sonuçlar eleştirilebilir ama bu bizim arama-tarama-okuma sonucu ulaşabildiğimiz eserler ve kişilerdir. 33 yıllık bir çalışma elbette isabetsiz değildir.” dedi. 

TYB Genel Başkanı Kırlangıç  ödül töreni adı altında bir araya gelindiğini ancak bunun ödül töreninin çok ötesinde anlamlar taşıdığını vurgulayarak, "Aslında bizim yaptığımız naçizane bir tespit çalışmasıdır. Sanatçılar, yazarlar, fikir adamları eserleri ortaya koyuyorlar ve biz bunları tespit etmeye çalışıyoruz".Yaptığımız bu tespit çalışmasının kültür tarihi açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. "Hazırladığımız kitapçık da aslında bir külliyat oluşturuyor, bir tarih oluşturuyor. Her yıl bu ödül töreni için hazırladığımız küçük değerlendirme kitapçığı, yazarların, şairlerin, fikir adamlarının,sanatçıların, televizyoncuların, sinemacıların ve diğer dallardaki kişilerin veya dergilerin bilgilerinin yer aldığı kitapçıklar bir araya getirildiğinde bir kültür tarihi karşımıza çıkacaktır.Bayburt köklü bir şehir. Tarihi ve kültürel geçmişi var. Pek çok şairi ve ozanı olan bir beldemiz. Ümit edilen odur ki, bundan sonra bu şehir tarihi birikimiyle daha güçlü şekilde yaşayacaktır

Dede Korkut diyarında ödül şöleni
Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan  “ Bayburt Türkiye’nin özüdür. Bayburt  tasavvurunu zihnimize ateşleyen Bayburtlu Zihni’dir. Şölen vesilesi ile Bayburt’ta olmak bizler için çok önemlidir ve büyük bir mutluluktur. Heyecan duyulacak bir yerdeyiz. Dede Korkut diyarındayız. Bayburt içimizdeki gurbet.Türkiye'nin en büyük sılası Bayburt. Çünkü en çok göç veren il. Bugün Dede Korkut'ta anlatılan, şölenlerden bir şölen yaşanıyor Bayburt'ta” diye konuştu.

Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş de Bayburt Türkiye’nin en küçük şehridir.  Ama yetiştirdiği değerlerle sahib olduğu misyon ile en büyüktür. Dede Korkut’u ile Dede Paşası ile Bayburtlu Zihni’si ile  kültür ve edebiyat dünyamızda önemli  bir yeri bulunmaktadır.” diye konuşan başkan Memiş böylesi önemli bir ödül töreninin Bayburt'ta yapılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Konuşmalarının ardından "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödülüne layık görülen isimlere beratları ve çeşitli hediyeler takdim edildi.Törene, Vali Vekili Ali Gökay,  Belediye başkanı Mete Memiş, Ticaret odası başkanı, İl genel meclisi başkanı ve üyeleri, Ak parti il başkanı,Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay Mehmet Nail ,Cumhuriyet savcısı Hasan Uğur,Emniyet Müdürü, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Erzurum Teknik üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, İstanbul Zeytinburnu Belediye başkanı Murat Aydın, Türkiye Yazarlar Birliği yöneticileri Başkan Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Şeref başkanı D. Mehmet Doğan, Başkan yardımcısı Ferhat Koç, Üye Musa Kazım Arıcan, Başdanışman İbrahim Ulvi Yavuz ile Bayburt üniversitesi Rektörü Prof Dr Selçuk Coşkun Rektör yardımcısı Sezgin Akbulut, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Fatih Yalçın ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Ödül töreni toplantıya katılanlar ve ödül alanların birlikte fotoğraf çekilmeleriyle sona erdi.

Yılın Yazar, Fikir Adamı ve  sanatçıları ödül törenine, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Çevre ve Şehircilik akanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Diyanet İşleri başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, SP Genel başkanı Mustafa Kamalak,BBP genel başkanı Mustafa Destici, Ensar vakfı telgrafları ile katılmışlardır. 

2014 Yılı "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülü"

Hikâye dalında, Mustafa Çiftçi, Bozkırda Altmışaltı kitabıyla,

Şiirde, Ahmet Murat, Kalbin Kararı kitabıyla,

Romanda, Tayfun Pirselimoğlu, Kerr romanıyla,

Denemede, Hüseyin Akın, Hu Dönüşü kitabıyla,

Fikir’de, Necmettin Tozlu, Eğitimden Felsefeye adlı 3 ciltlik eseriyle,

Araştırmada, Mustafa Çevik, Mevlana’da Aşk ve Varoluş adlı kitabıyla,

İncelemede, İbrahim Tüzer, Ahmet Mithat Anlatılarında Kimlik İnşası ve Modernizm adlı kitabıyla,

Edebi Tenkitte, Alphan Akgül, Anlamın Sesi: Yahya Kemal Beyatlı'nın Şiir Estetiği adlı kitabıyla,

Dilde, Nurettin Albayrak, Gönül Çalab’ın Tahtı-Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü adlı eseriyle,

Gezide, Mehmet Kurtoğlu, Eski Dünyaya Seyahat adlı kitabıyla,

Tercümede, İbrahim Demirci, Kudüs Konçertosu ile,

Biyografide, Abdulhamit Kırmızı, Avlonyalı Ferit Paşa- Bir Ömür Devlet kitabıyla,

Çocuk Edebiyatında, Türk Dili “Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı Özel Sayısı” Aralık 2014

Şehir Kitaplarında, Halil İbrahim Özdemir, Sözlü ve Sosyal Tarihi ile Üzümlü (Cimin) adlı eseri ile,

Basın, yayın, televizyon, radyo alanında ödüllendirilenler:

Basın Fikirde, Akif Emre, (Yeni Şafak)

Basın Kültür-Sanat dalında Ayşe Olgun (Yeni Şafak)

Dergi yayıncılığında, Felsefe Dünyası

Dergi Özel Ödülünde Filiz Dergi- Bulgaristan’da Türkçe Bir Dergi

Elektronik Yayıncılıkta, Kültür Gündemi,

TV Belgeselde Ahmet Yeşil Tepe, Zaman Yolcusu ile,

Radyo programında Hatice Alime Çiftçi,  Edebi Hafızamız ile (Akra FM),

Sinema dalında, Burak Arlıel, Kırımlı adlı filmi ile,

Kitap yayıncılığı

Kamu yayıncılığı: Zeytinburnu Belediyesi,

Özel yayıncılık: Konya Çizgi Kitabevi,

Üstün hizmet

Ayrıca kültür, ilim ve sanat hayatımıza uzun süreli katkılarından ötürü

Ata Terzibaşı (Kerkük)

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ve

Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay’a Üstün Hizmet Ödülü

Haber: Ferhat Koç

Fotoğraf Galerisi için tıklayınız...

img-20150420-wa0001.jpgimg-20150420-wa0006.jpgimg-20150420-wa0004.jpgimg-20150420-wa0003.jpgimg-20150420-wa0002.jpg

Bu haber toplam 2437 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim