• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

TYB 40. Yıl Vefa Gecesi Coşkulu Geçti

TYB 40. Yıl Vefa Gecesi Coşkulu Geçti
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) kuruluşunun 40. yılında, kültür ve sanat dünyasına eserleriyle iz bırakan 40 isme ödül verdi.

TYB İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı işbirliğiyle İBB Kültür AŞ. tarafından düzenlenen, "40. Yıl Vefa Gecesi" programı, Fatih'teki Ali Emiri Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

 

TARİHİN HER DÖNEMİNDE HAYIRLA ANILACAK İSİMLER

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, TYB adına bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi olarak şehrimiz ve ülkemiz için nitelikli çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Bu yıl 40. yılımız olması hasebiyle kültür ve ilim dünyamıza hizmeti geçen kırk büyük şahsiyete vefa ödülleri vermek için bir aradayız. Bu ödüller bir manada, değerli büyüklerimize kendilerinden sonra gelen nesiller adına bir teşekkür borcunu ödemektir. Vefa, TYB'nin her zaman önemsediği bir durumdur. Yol arkadaşlığı, vefayı kuşanarak kurulur. 40 yıllık uzun yürüyüşteki değerli büyüklerimiz bize bir anlamda yoldaş olmanın, aynı dava ekseninde mücadele etmenin nasıl olması gerektiğini öğretmişlerdir.” ifadelerini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sanatçılar ve yazarlar bir toplumun en büyük gücüdür ve insanlığın ortak belleğidir. Çünkü her dönemin güzellikleri de eksiklikleri de yazarın veya sanatkârın sözlü ve yazılı maharetiyle hem korunur, hem de devamlılık kazanır. Bu nedenle medeniyetler, insanlık âlemine hediye ettikleri isimler ve onların hayata kattıkları nispetinde yer işgal ederler. Bugün ödül takdim ettiğimiz isimler, ilim irfan dünyamıza kattıkları üstün hizmetler sebebiyle tarihin her döneminde hayırla anılacak asla unutulmayacaklardır.”

 

BÜYÜK ÖDÜL; 40. YIL

Ödül töreninin açılışında konuşan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB'nin 1978 yılında kurulduğunu hatırlatarak, Türkiye'deki sanatsal boşluğu doldurmak amacıyla ülkenin birçok şehrinde kültür ve sanat etkinliği düzenlediklerini aktardı. Arıcan, programın başlığından yola çıkıp vefanın en önemli erdemlerden biri olduğuna işaret ederek, "(Vefa) iyiliğin kadrini ve kıymetini bilmek. Toplumu adına, toplum için, milleti için yapılmış bu fedakârlığı, bu emeği, bu güzelliklerin hatırlanması ve anılması kadar herhalde daha güzel bir şey olmasa gerek. Bizler zaten çok büyük ödüller vermiyoruz. 37 yıldır verdiğimiz TYB ödülleri var. O da çok değerli bir ödül. Orada da bir kadir kıymet bilme faaliyeti icra ediliyor aslında." diye konuştu.

Vefa ödülü alanlar arasında yer alan TYB Şeref Başkanı D. Mehmed Doğan ise en büyük ödülünün, TYB'nin 40. yıla ulaşması olduğunu ifade etti.

 

KÜLTÜR DÜNYAMIZIN MİMARLARI

"40. Yıl Vefa Gecesi" kapsamında ayrıca yönetmen Necip Sarıca, Süleymaniye Kütüphanesi eski müdürü Dr. Nevzat Kaya, ressam İlhami Atalay ve Devrim Erbil, mimar Sinan Genim, felsefe tarihçisi Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi, sanat tarihçisi Prof. Dr. Haşim Karpuz ile Semavi Eyice, klasik Türk müziği sanatçısı Alaeddin Yavaşça, müzisyen, yazar ve şair Prof. Dr. Şahin Uçar, halk müziği sanatçısı Aysun Gültekin, hat sanatçısı Hasan Çelebi, Türk hat sanatı üzerine araştırmalarıyla bilinen Prof. Dr. Uğur Derman ve Türk tezhip sanatı ustası ve araştırmacısı Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman, yazar Doç. Dr. Emin Işık, kültür tarihçisi ve araştırmacısı Dursun Gürlek, bestekar Amir Ateş ve Erol Sayan, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, cilt sanatı üstadı İslam Seçen, ilahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Kara, halk edebiyatı araştırmacısı M. Sabri Koz, sahaf ve araştırmacı Emin Nedret İşli, edebiyat araştırmacısı Prof. Dr. Yavuz Akpınar, yazar ve şair Prof. Dr. Turan Koç, hattat, ebrucu ve şair Fuat Başar, tarihçi Mehmet Genç, sosyolog ve yazar Prof. Dr. Ümit Meriç, felsefeci Prof. Dr. Teoman Duralı, piyanist ve besteci Tuluyhan Uğurlu, yazar Osman Akkuşak, sanat tarihçisi Prof. Dr. Nurhan Atasoy, foto muhabiri Ara Güler, araştırmacı-yazar ve ilahiyatçı Prof. Dr. Salih Tuğ, yazar ve şair Beşir Ayvazoğlu, ilahiyatçı ve felsefeci Prof. Dr. Bekir Karlığa, araştırmacı Prof. Dr. İsmail E. Erünsal ve tarihçi, yazar Mehmed Niyazi Özdemir ile ilahiyatçı Prof. Dr. Raşit Küçük ödüle değer bulundu.

TYB'nin kuruluşuyla ilgili belgeselin de izlenime sunulduğu program, "İncesaz" grubunun verdiği konserle sona erdi.

mahmut-biyikli-003.jpghasan-celebi.jpghalit-eren.jpghalit-eren.jpg

Bu haber toplam 1096 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim