• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

TYB Erzurum Şubesi'nin 15.Yılı

D. Mehmet DOĞAN

Erzurum’a son gelişimizde kütüphane açılışı vardı. Bu defa TYB Erzurum Şubesi’nin 15 kuruluş yılı. “Gençler şairleriyle buluşuyor” bu kutlama programlarından biri. 15 Yıl önce Rıdvan Canım şubeyi oluştururken bugünleri tahayyül etmek zordu. Gönüllü kuruluşlar birkaç kişi üzerinden hayatiyetini devam ettirir. Rıdvan Canım’dan sonra M. Hanefi İspirli emaneti yüklendi. Yönetim kurulunda yer alan H. Ömer Özden, İsmail Bingöl, Reşat Coşkun ve Yusuf Kotan her türlü takdire lâyık. Ayrıca Erzurum Şubesi’nin kadın ve gençlik birimleri de var. Ebru Kara hanım ve M. Tahir Can bu birimlerin yöneticileri olarak gayret gösteriyorlar.

Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen program vesilesiyle fakülte dekanı Aslan Gülcü ile tanışıyoruz. Oltu’da Aslan ismi yaygın. Aslan Gülcü’nün cedleri İslâm Şûrası’nda yer almış. Millî Eğitim Müdürü Ömer Zengin de programla ilgili. Oltu’da gençlerle buluşan şairlerden Talat Ülker Gümüşhane’den geldi. 2. Genç Yazarlar Kurultayı vesilesi ile tanıdığımız Abdulnasır Kımışoğlu da programın katılımcılarından.

*

Erzurum beni hep şaşırtır!

Galiba bir yıl önce, Ankara’da Erzurum üzerine yapılan bir mülakat Palandöken belediyesinin Beyaz Şehirdergisinde yayınlanmış. 2018’in son sayısı, fakat biz Erzurum’da yeni karşılaşıyoruz dergiyle. Hande Zeynep Şengül’ün yaptığı mülakatta ağırlıklı olarak Erzurum’a ilişkin konular üzerinde duruyoruz. Erzurum ziyaretlerimiz, Erzurum’la ilgili yazılarımız, Erzurumlu dostlarımız, hatıralarımız böylece dergi sayfalarına emanet edilmiş. (Maalesef bu defa Hande hanımın babası, kadim dostum Salih Lütfi ile mülaki olamadık.)

Erzurum’da Sıtkı Bey’i hatırlamamak olmazdı. Su Ürünleri profesörü Sıtkı Aras, emekli olduktan sonra görev yaptığı Kastamonu’da toprağa tevdi edildi, bir ay kadar önce. Kastamonu’da bir Erzurumlu… Onun Erzurum kültürü ile ilgili yaşanmışla öğrenilmişi harmanlayan eserleri büyük değer taşıyor. Dönüşte ona armağan edilenErzurumlu Sıtkı Bey kitabını kütüphanemde buldum. Kitaptaki yazımızın başlığı “Erzurum’un derin çehresi”. İşte son cümlesi: “Biz bugün onda Erzurum’un birçok bilinmeyen veçhesini, cehresini okuyoruz, gelecek nesiller eserlerinden ve hayatından Erzurum’u okumaya devam edecekler!”

Sıtkı Bey’e, bu değerli Erzurum evladına binlerce rahmet!

Erzurum’un Hüma’sı seslenmeye devam ediyor!

img_5642.jpg

TYB Erzurum Şubesi üç aylık bir fikir ve sanat dergisi yayınlıyor:Hüma. Taşrada dergi yayınlamak zor, yayınladıktan sonra sürdürmek daha da müşkil. Hüma ikinci yılına girdi, demek ki devam edecek. Hem muhteva hem görünüş olarak güzel bir dergi Hüma. 5. sayısı estetik/bediiyata ayrılmış. Derginin sunuş yazısında İsmail Bingöl “Hayat estetiktir” diyor. Bu sayıda Ahmet Çaycı “Mûsıkî ve mimarî”, Belkıs İbrahimhakkıoğlu “Estetik ve güzellik”, Cavit Marancı “İnce bir üslubadır meylimiz bizim”, D Mehmet Doğan “Bedayiyi kaybettik, estetiği bulamadık”, Ergün Engin “Bediiyat, sanat, din ve ahlâk”, Erhan Özden “Mûsıkî ve bediiyat”, H.Ömer Özden “İlkçağ estetiğinin Rönesans estetiğini beslemesi”, Hilâl Kalkandelen “Esettiğe dair”, Hüseyin Akın “Hakikati güzel sunmak ve güzelde hakikati görmek”, İlhan Kurt “Zarif bir dokunuş estetik”, İsmail Bingöl “Şehir ve estetik”, Mustafa Özçelik “Yunus Emre’nin şiir estetiği”, Reşat Coşkun “Bizim güzelliğimiz”, Sehran Dilmaç “Estetik ve sanat”, Şaban Karasakal “İnsan kavramı çevresinde Kur’an ve estetik”, Şahin Torun “Allah güzeldir ve güzelliği sever”, Talat Ülker “Özge temaşa”, Ümit Köksal “Karganın keklik gibi yürümesindeki estetik”, Yıldız Ramazanoğlu “Miro’nun bizi sarp yokuştan aşağı yuvarlamasıdır” başlıklı yazılarıyla konuya yaklaşım sağlıyorlar. Yusuf Kotan’ın ömrünü sanat ve estetik konularına hasreden Erzurumlu Bekir Sıddık Soysal’la yaptığı “sanat ve estetik üzerine söyleşi”si tabloyu tamamlıyor.

Devamı: http://www.erzurummedya.com/haber-dmehmet-dogan-tyb-erzurum-subesi-nin-15yilini-yazdi-9041.html

Bu yazı toplam 320 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim