• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

TYB İstanbul Şubesi: 7. Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri 3 büyük isme verildi

TYB İstanbul Şubesi: 7. Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri 3 büyük isme verildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği "7. Edebiyat Mevsimi"nin büyük ödülleri; Mustafa Ruhi Şirin, Ali Ural ve Dursun Gürlek’e verildi.

Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleştirilen ödül törenine katılan Milli Eğitim Eski Bakanı Ömer Dinçer, TYB yöneticilerine teşekkür ederek, "Biz iktidar olmadan önce, çok dinamik bir kültür, edebiyat ve düşünce hayatımız vardı. Onlarca insan bir araya geliyor, bir şeyler üretmeye çalışıyor ve bize çıkış yolu arıyorlardı. İktidar olduktan sonra en çok eksik olduğumuz alanın kültür ve sanat olduğunun farkındaydık. Buradaki toplantıda, umutsuz olmamak gerektiğini ve yeni yollar bulmak gerektiğini gördüm" diye konuştu.

 

BIYIKLI: EDEBİYATIN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜNE İNANMALIYIZ

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı da dergiciliğin birçok meselesi olduğunu, TYB'nin hiçbir kurum ve yapıya yaslanmadan bağımsız bir üst çatı olarak dergicilerin dertlerine derman olmaya devam edeceğini söyledi. Edebiyat Mevsimi'nde her yıl güzel temalar seçildiğini vurgulayan Bıyıklı, "dergicilik" temasının kendisini çok mutlu ettiğini kaydederek, "Türkiye'de, vefanın, ustalara saygının ne olması gerektiğini TYB İstanbul şubesi gösterdi. Burada iz bırakanları andık. Vefat edenlerin yanında, yaşayan değerleri gençlere tanıttık, tanıtmaya devam ediyoruz" diye konuştu. Mahmut Bıyıklı, Doğu ve Güneydoğu'dan terör haberlerinin gelmemesi için edebiyatın birleştirici gücüne inanılması gerektiğinin altını çizerek, şunları aktardı:

"Dursun Gürlek bize, tarihimizi, kültürümüzü, öncülerimizi, edebiyatımızı ve onların hatıralarını anlatmaya devam ediyor. Maalesef hala keşfedilmemiş olduğunu düşünüyoruz ve 'Dursun Gürlek burada' diyoruz. Mustafa Ruhi Şirin, ömrünü çocuk edebiyatına, çocuklara adamış bir insan. Biz buradan bütün çocukluğumuzla 'Mustafa Ruhi Şirin burada' demek istiyoruz. Çıkardığı dergiler, yayınladığı eserlerlerle gençleri yazmaya okumaya teşvik eden Ali Ural için 'burada bir adam var' demek istiyoruz."

 

ŞİRİN: BİZ MEDENİYET VE ÇOCUK ÖDEVİNİ İHMAL ETMİŞ NESİLLLERİZ

Ödüle layık görülen Çocuk Vakfı Kurucusu Şirin, çeyrek yüzyılda genç kuşağın daha iyi bir yolculuk başlattığını aktararak, "Biz medeniyet ve çocuk ödevini ihmal etmiş nesillleriz. Bendeniz küçük bir çabayla, çocuk üzerinden bir yolculuk yapmaya çalıştım. Türkiye'de edebiyat kamusu, çocuk edebiyatını hep yok saymıştır. Dolayısıyla yeni kuşak için ne yapmamız gerekiyorsa yapalım. Onlar için, funda toprağı olalım" ifadelerini kullandı.

 

GÜRLEK: TELİF ÖNEMLDİR

Tarihçi yazar Dursun Gürlek de kütüphanesinde dergilerle kitapların yarıştığına işaret ederek, "İlk telifimi bir dergide yazdığım makaleden dolayı aldım. Telif, kalpleri ısıtmak demektir. O bakımdan dergi hususu bir hayli önemlidir" dedi.

 

URAL: EDEBİYAT DERGİLERİ BAĞIRMAZ FISILDAR

Yazar Ali Ural ise 4 dergi çıkardığını ve bir kısmının battığını, Karabatak dergisiyle yollarına devam ettiklerini söyledi. Ödülü, dergilerinde yazan öğrencilerine armağan ettiğini ifade eden Ural, "Bardaktan boşanırcasına yağan yağmur değil, ağır ağır yağan yağmur toprağı bereketlendirir. Edebiyat dergileri, ağır ağır yağan yağmurlardır. Edebiyat dergileri bağırmaz, fısıldar" ifadelerini kullandı.

 

Törende ayrıca, Anadolu'daki dergilerden Mahalle Mektebi Dergisi adına Ulvi Kubilay Dündar'a, Bizim Külliye Dergisi adına Nazım Payam'a, Aşkar Dergisi adına İdris Ekinci'ye ve Hayal Bilgisi Dergisi adına da Cihat Albayrak'a berat takdim edildi.

 

ÖDÜL GEREKÇELERİ

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ödülü neden verdikleriyle ilgili şunları söyledi: “Edebiyat Mevsimi Büyük Ödüllerini Çocuk Edebiyatı alanında hem edebi niteliği yüksek eserleriyle hem de Çocuk Vakfı olarak ürettiği değerler ve edebiyatımıza kattığı zenginlikler nedeniyle Yazar Mustafa Ruhi Şirin’e verilecek. Yine edebi eserlerinin yanı sıra çıkardığı dergiler, sürdürdüğü nitelikli yayıncılık ve açtığı yazarlık okuluyla gençlerin yetişmesine katkıda bulunan Yazar Ali Ural’a verilecek.  Diğer ödül de kültür hayatımızın geçmişten gelen birikimini bugünün nesillerine muallim titizliğiyle aktaran, İrfan dünyamızın öncülerinin hatıralarını canlı tutan medeniyet dilimiz olan Osmanlı Türkçesini kutsal bir inatla yeni nesillere öğretmeye çalışan, eserleriyle okurlarına ışık yaymaya devam eden Dursun Gürlek’e verilmesine karar verildi.”

mustafa-ruhi-sirin-odul-alirken.jpgdursun-gurlek-odul-alirken.jpgali-ural-odul-alirken.jpg

Bu haber toplam 2304 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim