TYB İstanbul’da Başkanlık Sistemi Tartışıldı

TYB İstanbul’da Başkanlık Sistemi Tartışıldı
TYB İstanbul’da “Farklı Görüşlerle Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi” kitabı çerçevesinde İktidar ve muhalefet partilerinden milletvekillerinin katılımıyla başkanlık sistemi konuşuldu.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı açılış konuşmasını yaptığı programa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı  AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ve CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça  gibi isimler katıldı.

Mahmut Bıyıklı, konuşmasında şöyle dedi:

“Ülkemiz zor dönemlerden geçiyor. Böylesi zor dönemlerde iktidara da muhalefete düşen Milli menfaatler merkezinde birleşmek ve toplumu ayrıştırıcı dilden uzak durmaktır. Türkiye için Başkanlık sisteminin sadece siyasiler tarafından tartışılması yeterli değil. Entelektüellerin ve STK’ların da bu konuda daha üst seviyede fikir belirtmesi toplumu aydınlatması gerekir. Tarihi birikimimiz Başkanlık sisteminin ülkemize uygun bir sistem olduğunu açıkça göstermektedir. İstikrar ve Türkiye’nin İstikbaldeki istikameti açısından Başkanlık sistemini destekliyoruz.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu,

Değiştirmek istedikleri şeyin bir hükümet sistemi değişikliği olduğunu, bunun asla bir rejim değişikliği olmadığını vurgulayan Kuzu, Türkiye'nin 7 düvelle mücadele etmesi gereken bir coğrafyada yer aldığını, bu nedenle parlamenter sistemin problemsiz bölgelerdeki ülkelerde olduğu gibi uygulamasının kolay olmadığına dikkati çekti.

Bölünme, dağılma tartışmalarını da doğru bulmadığını vurgulayan Kuzu, "Bunun başkanlık sistemiyle alakası yok. 40 bin insanımız öldü. Parlamenter rejimde oldu bu. Öz yönetim talepleri bizim zamanımızda mı geldi yani? Bence aksine bu tartışmaları başkanlık modelinin sonlandıracağına inanıyorum. İki parçalı merkez sağ, merkez sol tarafında birleşmeler olur, marjinaller arada erir gider. Sol ve sağ daha ortaya çekilmesi lazım elbette." görüşünü dile getirdi.

Toplantıda konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk de bu ülkenin bu tartışmaları ev tartışması haline getirmek zorunda olduğunu belirterek, "Bu ülkenin bir anayasa kültürü yok. Hep kapalı kapılar arkasında yapılmış anayasalar. Oysa anayasa bu milletin kendi sözleşmesi. Uzlaştığımız metinle ilgili hangimizin haberi var. Türkiye orta gelir tuzağından da standardından da yüksek gelir seviyesine köklü dönüşümü başararak çıkacaktır. Örnek verilen Bolivya gibi, Güney Amerika, Afrika gibi ülkeler üzerinden Türkiye'yi konuşmak en büyük haksızlıktır. Türkiye'nin bu sistem tartışmasını Bolivya ile Afrika'daki bir takım başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerle kıyaslayarak bir Türkiye tartışması ortaya koymak son derece acı vericidir. Bu anlamda bu iki evladımızın yaptığı çalışmaya, muhalefet partilerimizin de yaptıkları katkıları için teşekkür ediyorum." dedi.

-"Bütün partilerin oturduğu bir masada gerekir"

Külünk'ün ardından kürsüye çıkan Meclis Adalet Komisyonu Üyesi CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Türkiye'de şu anda anayasa yapım sürecinin olağan şartlarda işlemediğini savunarak, şunları söyledi:

"Ana muhalefet ve diğer muhalefet partilerinin dışlanarak köklü bir rejim değişikliğini öngören anayasa değişikliği, meclisteki bütün partilerin oturduğu bir masanın etrafında konuşulması gerekir ve akademisyenlerin de buna katkı sunmaları gerekir. Türkiye'nin 100 yıllık geleceğinin geniş, toplumun her kesiminden geniş katılımlı bir ortamda yapılmasını arzu ederiz."

Sinan Ergün ve Göktürk Çalışkan'ın “Farklı Görüşlerle Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi” isimli kitaplarını anlattığı program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.


img_20161202_173342.jpgimg_20161202_172325.jpgcyrxvc7w8aqfcqf.jpg

Bu haber toplam 1128 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim