• İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

TYB İstanbul’da Divan Edebiyatı Okumaları Başladı

TYB İstanbul’da Divan Edebiyatı Okumaları Başladı
Şair ve yazar Kamil Eşfak Berki’nin anlatımıyla her hafta pazartesi günü yapılacak “Divan Edebiyatı Okumaları” söyleşilerinin ilki TYB İstanbul Şubesi’nde gerçekleşti.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi, birikimlerin paylaşılmasına imkân sağlamaya devam ediyor. Bu kapsamda her pazartesi saat 17.00’de yapılacak olan “Divan Edebiyatı Okumaları”nın ilk buluşması gerçekleşti. Şair ve yazar Kamil Eşfak Berki’nin okumalarına ve tecrübelerine yönelik birikimlerini paylaştığı etkinlik ilgiyle karşılandı.

 

Divan Şiirinin Kaynakları

Hoca Ahmed Yesevi’nin Divan-ı Hikmet isimli eserini merkeze alan bir söyleşi gerçekleştiren Kamil Eşfak Berki, yakın ve uzak edebiyat eserlerinden örnekler sıraladı. Divan şiirinin vücut bulduğu coğrafi-kültürel yapı ve bugünkü dünyada nasıl algılanması gerektiği üzerinde duran Berki, konuşmasında şunları söyledi:

“Divan şiirinin serüvenine baktığımızda büyük bir zenginlikle karşılaşıyoruz. Şiirimizi Yunus Emre’ye dayandırmak yerinde olur. Yunus Emre, şiirinden oldukça etkilenen ve meteryalist olduğunu iddia eden bir yazara vaktiyle, ‘Bu ancak Tanrı’nın sözü olabilir’ dedirtmiş büyük bir şairdir. Divan şairlerini altı büyük şairden ibaret görmek hatalı bir yaklaşım olur. Mesela Şair Fehim, nam-ı diğer Fehim-i Kadim, 17. yüzyılda yaşamış bir dehadır ve bin sayfalık divanını 21 yaşındayken tamamlamıştır. Divan şiirine dair bir başka hatalı yaklaşım da Fatih Sultan Mehmed döneminde başlamış gibi gösterilmesidir. Oysa Türk dünyasında 3 bin yıla kadar geriye gidebilen medeniyet birikimi, şiirimizin gelişmesinde önemli bir paya sahip. Hoca Ahmed Yesevî de bu birikimden doğmuş büyük bir şair olarak karşımıza çıkar.”

 

 

Sorularınız için:

 

E: tybistanbul1@gmail.com │ T: 0 212 527 75 17-18

 

1-042.jpg2-038.jpg

Bu haber toplam 983 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim