• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

TYB İstanbul’da Mahir İz Özel Etkinliği Gerçekleşti

TYB İstanbul’da Mahir İz Özel Etkinliği Gerçekleşti
Yıllara iz bırakan ilim-irfân öncüsü Mahir İz, TYB İstanbul’da anıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İBB Kültür Daire Başkanlığı ve Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü’nün ortaklığında gerçekleştirilen özel etkinlikler kapsamında ‘İz Bırakan Muallim Mahir İz’ programı gerçekleştirildi.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın takdim ve açılış konuşmasının ardından başlayan programda Prof. Dr. Mahmut Kaya, Prof. Dr. Yaşar Fersahoğlu, Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı konuşmacı olarak yer aldı. Dursun Gürlek’in oturum yöneticisi olduğu panel, yoğun ilgiyle takip edildi.

Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, Mahir İz’in beğenerek okuduğu şiirleri katılımcılarla paylaştı ve İz’le yaşadığı anıları aktardı. Mahir İz’in ‘Yılların İzi’ isimli eserinin yazılış sürecini de aktaran Kavakçı, ‘Mahir İz, gerçek bir muallimdi. Tarihten edebiyata, hadisten fıkıha pek çok ilim sahasına vakıf, mümtaz bir şahsiyetti’ dedi.

Prof. Dr. Yaşar Fersahoğlu da Mahir İz’le yaşadıklarını aktardı ve şöyle dedi:

“Mahir hoca, parayla imtihanını kaybeden müslümanlar için üzülürdü. Bir gün bir arkadaşa dürüst davranması konusunda söz aldıktan sonra dedi ki, ‘Sana 5 milyon lira versem yalan söyler misin?’ arkadaş, ‘Madem dürüst davranacağımızı söyledik öyleyse 5 milyonu kabul ederim’ dedi. Bunun üzerine Mahir hoca, kimi müslümanlar 5 liralık, kimi 5 binlik, kimi 5 milyonluk’ dedi. Ben de bu olaydan ilhamla diyorum ki müslümanın fiyatı olmaz.”

Prof. Dr. Mahmut Kaya ise Mahir İz’le nasıl karşılaşıp tanıştığını ve 8 yıl boyunca onun sohbet meclislerinde bulunduğunu anlatarak, ‘Biz oturmasını, kalkmasını, sohbet meclislerinin edebini, adabını hep Mahir Hoca’dan öğrendik. Çünkü o 200 yıllık bir kültürü hem özünde yaşayan hem de bu suretle bizlere taşıyan çok iyi bir yol göstericiydi. Yanında bulunduğum 8 yıl boyunca bir kez bile isim vererek eleştirmemiştir kimseyi. ‘dedi.

Program sonunda TYB İstanbul’un hazırladığı ’15 Temmuz Şahitlik Bildirisi Darbeye Direnen Kitaplar’ isimli eser hediye edildi ve program, toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

 

Bu haber toplam 887 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim