• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

TYB Kayseri Şubesince Düzenlenen “Kalem Sohbetleri”nin altıncısı yapıldı.

TYB Kayseri Şubesince Düzenlenen “Kalem Sohbetleri”nin altıncısı yapıldı.
TYB Kayseri Şubesince on beş günde bir her perşembe akşamları yapılan Şair Selim Tunçbilek’in yönettiği kalem sohbetlerinin bu haftaki konusu “Edebiyat Sever, Düşünce Adamı Aydın Karakimseli” başlığını taşıyordu.

Konuşmacı olarak gazeteci Mansur Tuncay Taşcı, Şair, Yazar Mustafa İbakorkmaz ve ney ustası Mustafa Demir katıldılar.

Kalem Sohbetlerinin açılış konuşmasını yapan şube başkanı Vedat Sağlam kalem sohbetlerinin artık bir gelenek oluşturmaya başladığını ve ilgi ile takip edildiğini söyleyerek programın süreceğini belirtti. Yeni dönemde, yaşadıkları kente renk katan, edebiyatı ve fikirleriyle o şehri besleyen yazarların, dinleyicileri ile birlikte o kentin geçmişine yolculuk yapacakları yeni bir program başlatmayı düşündüklerini ifade etti. Kalem sohbetlerinin pek çok farklı şehir tarafından örnek alındığını, kendilerinden konuyla ilgili bilgiler alındığını ifade eden SAĞLAM, bu tür programlarla, yaşayan edebiyat severlere vefa gösterdiklerini, ömürlerini boşuna geçirmemiş olduklarını ispatlamak istiyoruz dedi.

TYB Kayseri şube başkanı Vedat sağlamın açılış konuşmasından sonra programa geçildi.

Oturum başkanı Selim Tunçbilek “İlkini 14.01.2015 tarihinde başlattıkları Kalem Sohbetlerinin bu hafta altıncısını yaptıklarını,  artık kalemden ziyade sohbet olgusundan hareketle kelamdan da bahsedebiliriz. Bu günkü konuğumuzda son zamanlardaki kalemle sıkı dostluğunu bir kenara korsak, kalemden ziyade kelama yaslanan bir şahsiyet: Aydın Karakimseli…

Edebiyat sever düşünce adamı… afişi bu başlıkla hazırlarken hatırladığım onun şu cümlesini sizlerle paylaşmak isterim. “Güya kendilerini islamın problemini çözmekle görevli sananların kendilerinin problem olduklarını görmemelerini açıklayamıyorum.” Roman olabilecek derinlikteki bu cümleyi sizlerle paylaşmak istedim.

Efendim bizi kırmadılar.  Konuğumuz oldular. Şahsımda göstermiş oldukları bu teveccühe yönetimimiz ve üyelerimiz adına burada tekrar teşekkür ediyorum.

Birazdan sık sık tekrarladığım; bir insanı tanımak gökyüzünde yeni bir gezegen keşfetmek gibidir. Sözümün tamda içinden geçeceğiz.

Sanırım bugün biz burada saygıdeğer konuklarımızın ve hep birlikte sizlerin söz ve tefekkürleriyle önce insan Aydın Karakimseli’ye   sonra ondan hareketle belki onun dokunuşlarıyla maddeye, manaya ve bütün bir çevreye dokunacağız.

Umarım programın bitiminde buradan dingin ve zengin bir kalkış yaparız.

Şimdi bu dingin ve zengin düşünebilmenin yol dostlarını sizlere takdim etmek istiyorum diyerek konuşmacıları takdim etti. Ardından Mustafa Demir’e söz verdi. Mustafa Demir: İnsan anlamak, içinde yetiştiği, aile ve kültür ortamını anlamakla mümkün diyerek  Aydın Karakimseli’nin yetiştiği ortama değindi. Onu hakikat arayışı içinde olan biri olarak tanıdığını, Nakilden islamı öğrenmek yerine bireysel olarak aslikaynaklara yönelen bir tercihi olduğunu, moderniteye karşı ciddi birikimi ve eleştirileriyle onu daha iyi tanıyabileceğimizi söyledi. Aydın Karakimseli tepkisel düşünmek yerine beyaz pirincin içindeki beyaz taşları ayıklamakla kendini görevli saymıştır.  Gelenekle bir bağı varsa oda ancak tasavvufa yakınlığı ile izah edilebilir diyerek sözlerine son verdi.

Mansur Tuncay Taşcı ise; Aydın Karakimseli’nin bu şehrin tarihi derinliklerinden gelen bir kimlik olduğunu bu nedenle düşünce hayatımıza tesir etmiş bütün akımlarla bağı, yakınlığı ve ondan öte derinliği olan bir kimlikti. Ben sıradan bir Müslüman olmanın erdemini ondan öğrendim. Bu toplum Aydın Karakimseli’nin değerini tam olarak nalayabilmiş değil. Bunda onunda ciddi payı var. o kendini saklayan biri. Bir şeyi öğretmenin ötesinde makam, mevki beklentisi olmayan biri. O İbni Arabiyi anlama ve anlatma gayretinde olma cehti içinde. Onu tanımış okmaktan bahtiyarlık duyduğumu belirtirim  diyerek konuşmasını tamamladı.

Son konuşmacı Mustafa İbakorkmaz ise; Aydın Karakimseli’nin mütavazı kişiliğine vurgu yaparak söze başladı. Onunla dost olanlar bir süre sonra onunla dostluklarına bir tarih bulmakta zorlanırlar zira o dostluğu kadim hale getirmeyi bilen biridir. Vakarlı fakat kibirli biri değildir. Ülkemizde aydınım diyen pek çok aydın onun birikim düzeyinde değildir. O kendine benzeyen insan yetiştirmek için uğraşmaz. O çevresindekilerin yüksek birikimli bir birey olmasını ister. Aydın Karakimseli şehrimizde ilk nitelikli yayıncılığı başlatan kişidir. Yayınladığı kitaplara bakıldığı takdirde bu net olarak görülecektir diyerek yayınladığı kitaplarla zihin dünyamız arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Onun öz eleştiriyi önceleyen bir kişilik olduğuna vurgu yaparak konuşmasını tamamladı.

Sohbetin sonunda Aydın Karakimseli bütün konuşmacılara teşekkürlerini bildirdi. 

Bu haber toplam 2656 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim