• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

TYB Konya Şubesinde “Sürgün Psikolojisi” konuşuldu

TYB Konya Şubesinde “Sürgün Psikolojisi” konuşuldu
500 MİLYON İNSAN SÜRGÜN DURUMDA

TYB Konya Şubesi’nde “Sürgün Psikolojisi” üzerine bir konuşma yapan Eğitim Yöneticisi Mustafa Arıcı, “Yeryüzünde 500 milyon insan sürgün durumda. Bugün Suriyeli mültecilere mülteci olarak değil, bir nevi yurtlarından sürgün insanlar olarak bakıyoruz” dedi

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin düzenlediği konferanslar serisi “Sürgün Psikolojisi ve Konya’ya Gelen Siyasi Sürgünler” başlığı altında devam etti. Eğitim Yöneticisi Mustafa Arıcı tarafından dinleyicilere aktarılan konu hayli ilgi çekici ve Konya’da bir ilk oldu. Mustafa Arıcı, sürgün psikolojisini anlatırken konuyu Hazreti Âdem ve Havva’nın cennetten çıkarılması olayı ile başlatıp günümüze kadar bir süreç içerisinde ele aldı. Kur’an-ı Kerimden örnekler vererek, Allah’ın meleklerine insanoğlunu yaratacağını nasıl anlattığını ve meleklerin buna tepkisini yine ayetlerden örnekler vererek anlatan Mustafa Arıcı, insan yaratıldıktan sonra Allah’ın “secde edin” emrine bütün meleklerin itaat ettiklerini ama yine insan gibi bir nefse sahip olan şeytanın “Ben ondan daha üstünüm, ben ateşten yaratıldım; Adem ise su ve çamurdan yaratıldı” diyerek bu emre karşı geldiğini söyledi. Adem ve Havva’nın cennette bulunduğu sırada sürekli şeytanın tasallutu altında bulunduğunu ve Allah’ın yaklaşmalarını men ettiği meyveye yaklaşmaları için sürekli aldatılmaya çalışıldıklarını söyleyen Arıcı, şeytanın bu yaklaşma sırasında filozofça davrandığını ve söylediklerinin mantık silsilesi içerisinde tutarlı olduğunu belirtti.

surgunkonya3.jpg

MERİÇ FAYDALI ÇALIŞMALAR YAPTI

Arıcı, “Yeryüzünde egemen güçlerin güç, sonsuzluk, egemenlik arzusu ve kaygısıyla kendilerine karşı tehdit olarak hissettiği muhalifler üzerindeki davranışı sürgünü ifade eder. Yeryüzünde 500 milyon insan sürgün durumda. Bugün Suriyeli mültecilere baktığınızda onlara mülteci olarak değil sürgün olarak bakın” ifadelerini kullandı. Cumhuriyet dönemi siyasi sürgünler konusunun temelinde de malik olma duygusu ve gücün bulunduğunu söyleyen Arıcı, siyasi iktidarın kendi otoritesine karşı çıkanları bu tür bir ceza sistemi ile yıldırmaya çalıştığını belirtti. Konya’ya sürgün edilenler arasında Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Ali İhsan Sabis Paşa, Süreyya Sami Berker, Vâlâ Nurettin, Kemal Türker, Kerim Sadi, A. Kadir Meriç, Yılmaz Güney ve Ruhi Su gibi isimlerin bulunduğunu belirten Mustafa Arıcı bu sürgenler içinde özellikle A. Kadir Meriç’in Konya için faydalı çalışmalara imza attığını söyledi. A. Kadir Meriç’in akıcı bir Türkçe ile Mevlana’nın şiirlerini çevirdiğini ve bu çevirilerin bugün dahi beğeni ile okunulduğunu söyleyen Arıcı, Ruhi Su’nun da sürgün günleri boyunca Çumra’da fakir bir hayat yaşamak zorunda kaldığını belitti.

KONYA’DAN DA SÜRGÜN EDİLENLER VAR

Arıcı, “Konya’dan sürgün edilen kişiler ve topluluklar da var. Tarihte Delibaşı Mehmet isyanıyla yüzlerce kişi sürgün edilmiş. Yüzlercesi kurşuna dizilmiş. Bunlar arasında benim dedem de var. Memleketimizdeki sürgünlerin tek sebebi fikir ayrılıkları olmuş.1920’li yıllarda ise askeriyedeki fikir ayrılıkları sürgünleri beraberinde getirmiştir” dedi. Mustafa Arıcı, Konya’ya sürgün edilenlerin büyük kısmının materyalist görüşe sahip olan gazeteci ve sinemacılardan oluştuğunu ifadelerine ekledi. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu’nun yanı sıra NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Erten, BYEGM İl Müdürü Cemil Paslı, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, Eğitim Bir-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, NEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sekreteri Halil İbrahim Çelik, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü,  İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar,  akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler ilgi gösterdi. Konuşma sonunda Mustafa Arıcı’ya TYB Konya Şubesi adına katılım belgesini NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Erten tarafından takdim edildi. Arıcı, TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu’na, programın düzenleycisi Sadık Gökçe’ye ve araştırmalarına destek veren BİK Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Arslan’a teşekkür etti.

surgunkonya2.jpg

Bu haber toplam 1534 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim