• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Konya Şubesi’nden anlamlı program

Konya Şubesi’nden anlamlı program
TYB'DEN VEYİS ERSÖZ'E 'VEFA' ÖDÜLÜ

TYB Konya Şubesi’nin düzenlediği kültürel etkinlikler programı çerçevesinde, “Veyis Ersöz’e Vefa” programı icra edildi. Programda Ersöz'e 'Vefa' mahiyetinde ‘Takdirname Beratı’ verildi

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi tarafından hafta sonunda İl Halk Kütüphanesi Salonu'nda yapılan programda, Konya kültür ve yazı hayatına önemli hizmetlerde bulunan Veyis Ersöz'e Vefa programı düzenlendi. Salih Sedat Ersöz tarafından yönetilen programda Abdullah Büyük hoca efendi ile eski Konya Milletvekili Halil Ürün, Veyis Ersöz ile ilgili hatıralarını ve düşüncelerini ifade ettiler. Oldukça ilgi gören programa, TYB Konya Şube Başkanvekili Prof. Dr. Hayri Erten'in yanı sıra, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, Basın Yayın Enformasyon Konya İl Müdürü Cemil Paslı, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, yazarlar, akademisyenler ve çok sayıda dinleyici katıldı.

MEHMET AKİF GİBİ MÜCADELECİ

Veyis Ersöz’ün hayatını konu alan sinevizyon gösteriminin ardından paneli açan Salih Sedat Ersöz, TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu ve yönetimine teşekkür ederek başladığı konuşmasında babası Veyis Ersöz ile ilgili hatıralarını anlattı. Salih Sedat Ersöz, "Babacığım Veyis Ersöz, adını aldığı, 2. Abdülhamit zamanında sarayda yetişen amcası Veyis Efendi’nin ilmini, ahlakını, çalışma prensibini ve tüm olumlu güzelliklerini adıyla birlikte bünyesine almıştı. Babamı fiziki olarak Mehmet Akif’e çok benzetirler. Ancak önemli olan fiziki benzeme değildir. Babam fiziken benzemekten ziyade, huy ve karakter olarak da Mehmet Akif’e çok benzer. Babam da aynen Mehmet Akif merhum gibi, sözüne sadık, onun gibi titiz, yaptığı tüm işlerinde hassas, yardımsever ve aynen Akif gibi mücadeleci bir ruha sahiptir" dedi.

ÜRÜN: VEYİS ERSÖZ 90 YAŞINDA DELİKANLIDIR

Daha sonra konuşan Doç. Dr. Halil Ürün ise, “Ben, Veyis Ersöz hocamızı her güzel şeyi bulabildiğimiz bir kitap olarak nitelendiriyorum. Hayatı çilelerle geçmiş ama, güzelliklerle dopdolu geçmiş ve Allah’a muti bir kul olarak geçmiştir. Kulluğunu kendi kişisel hayatında yaşarken, çevresini de aydınlatmış, etrafına da örnek olmuş. Sadece kendi çocuklarına da değil, tüm insanlara örnek olmuş. 15 Temmuz’u gerçekleştiren ihanet şebekesini gördükten sonra, Veyis Ersöz’ün hakkı ve anlamı daha çok ortaya çıkıyor. Veyis Ersöz 90 yaşında ama, Hak’ka bağlı olması, cesareti, aşkı ve sevdası ile bir çok gence örnek olacak bir delikanlıdır. Veyis Ersöz tarihe, etrafına ışık saçan, nur saçan, güzellik ve dostluk saçan bir insan olarak geçecek, 15 Temmuz’u bu millete yaşatanlar ise tarihe hain olarak geçecektir. İşte gözleri tam görmese de gönül gözüyle gören Veyis Hocamız bir mektep, bir kitap, bir çınardır. Böyle bir çınara vefa göstererek kazanacak olan bizleriz” diye konuştu.

BÜYÜK: KENDİSİNİ ALLAH'A VAKFETTİ

Son olarak konuşan Abdullah Büyük Hocaefendi ise Veyis Ersöz'ü "90'lık çınar" olarak niteledi. Büyük, "Mevlana diyor ki; Yapraksız kaldın diye gövdeni kestirme, zira bu işin bir de baharı var. 90'lık çınarımız olan Veyis hocamız burada hep ekti. Fikirlerini, düşüncelerini, yaşantısını, kişiliğini, varlığını Allah’a adayan kimse nerede ölürse ölsün şehittir. Biz, Veyis Ersöz hocamızı, 90 yıllık yaşantısının 75 yıllık mücadelesinde bir şehit kategorisinde olduğunu görüyoruz. Çünkü kendisini Allah’a vakfetmiş, Allah’a adamıştır. Böyle bir insan nerede ölürse ölsün hükmen şehittir. Onu bize, bizi ona bağlayan temel konu İslâm’ın güzellikleri olmuştur. Bu insan, Ribat dergisi yazı işleri müdürü olarak hapse giriyor ve bana şöyle haber gönderiyor. “Aman hocam üzülmesin bu takdiri ilahidir". Dakikliğinden tutunuz da civanmertliğine varıncaya kadar her şeyiyle örnek bir insan. Mahkemesi Malatya’ya alınınca, avukatsız olarak Malatya’ya kadar gidiyor da, ağzından bir cümle şikayet çıkmıyor. Bunlar alt yapısı sağlam olan muvahhit Müslüman'da aranan ve bulunan özelliklerdir. Geliniz bugün bir karar verelim. Toplumumuzun ortak değerlerini ölmeden evvel gündeme taşıyalım. Bu anlamda TYB Konya Şubesi'ne ve değerli kardeşim M. Ali Köseoğlu'na bu vefa içerikli program için teşekkür ediyoruz” diye kaydetti.

Daha sonra kürsüye gelen Veyis Ersöz ise, 1945 yılında başladığı yazarlık hayatının, nihayete erdirdiği 2015 yılına kadar kısa bir özetini anlattı. Program TYB Konya Şubesi Başkan Vekili Prof. Dr. Hayri Erten tarafından Veyis Ersöz’e takdirname ve Abdullah Büyük, Halil Ürün, Salih Sedat Ersöz’e de katılım belgelerinin verilmesi ile son buldu.


veyisersozuevefa6.jpgveyisersozuevefa5.jpgaveyisersozuevefaa.jpg

Bu haber toplam 2070 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim