• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

TYB Sakarya Şubesi'nde Yusuf Yavuzyılmaz ile Söyleşi

TYB Sakarya Şubesi'nde Yusuf Yavuzyılmaz ile Söyleşi
Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi tarafından Yusuf Yavuzyılmaz’ın yeni çıkan İslam ve Çağdaş Dünya isimli kitabı üzerine söyleşi düzenlendi.

Yusuf Yavuzyılmaz, sözlerine; “Çağdaş İslam düşüncesinin temel problemleri, tarihin iki yasasıyla bağlantılıdır. Bunlardan ilki "değişim" ikincisi ise "sürekliliktir. Bu iki ilkeden birinin ihmal edilmesi sorunlu bir anlayışa kapı aralamaktadır. Değişim ihmal edildiğinde düşüncenin zamana hitap etme imkanının kalmaması riski doğarken, süreklilik ihmal edildiğinde ise düşüncenin tarihsel derinliği ortadan kalkmaktadır. Çağdaş İslam düşüncesi değişim ve süreklilik konusunda yaşanan sıkıntılar dolayısıyla entelektüel bir bunalıma düşmüştür. Bir taraftan süreklilikle ilgisi tamamen kopan modernist anlayışlar, diğer yandan değişimi kaçıran donuk gelenekçilik ortaya çıkmaktadır. Roger Graudy "entegrizm kavramıyla değişimi gözden kaçıran islami hareketleri tanımlamaktadır. Garaudy'ye göre entegrizm tarihin bir döneminde yapılan dini yorumu bütün zamanlar için geçerli saymaktır. Bu tutum İslam’ın yaşanan zamanla ilgisini büyük ölçüde kesmektedir.”  
İslam dünyası doğumundan itibaren batı ile karşılaşmalar yaşadığını, bu karşılaşmaların İslam dünyasındaki entelektüel gelişmeleri derinden etkilediğini belirterek, “İlk yaşanan Yunan felsefesi ile karşılaşma islamın entelektüel birikimiyle kolaylıkla aşılmıştır. Keza Haçlı seferleri de kolaylıkla atlatılmıştır. Ancak modern dönemdeki karşılaşma islam dünyası için kalıcı sonuçlar doğurmuştur. İslam dünyasının yeni bir atılım yapması modern dönemdeki karşılaştığı sorunlara cevap vermesi ile yakından ilgilidir.” dedi. Söyleşi; soru- cevap ve değerlendirmelerle tamamlandı.

 

Bu haber toplam 1678 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim