TYB´de Herfene

TYB´de Herfene
Başlığa bakıp, “Herfene” neki, diye düşünebilirsiniz.

Başlığa bakıp, “Herfene” neki, diye düşünebilirsiniz. Yazıyı sonuna kadar okuma zahmetine katlanabilirseniz  birazdan “herfene”nin ne olduğunu anlamış olacaksınız

Bilenler ve tadanlar için ramazanda orucun  tamamlayıcı bir rüknü olan iftarların ayrı bir tadı, güzelliği ve yeri bulunmaktadır. İftarlar, ister büyük şehirlerde ister küçük yerleşim merkezlerinde bir bakıma buluşma ortamı.  Sanki aile de değil mi? Önceki senelere göre   bu yıl  iftarlar adeta yarış halinde geçti.   En az bir veya iki iftar daveti her akşam sizi bekliyor.
Kişisel veya kurumsal iftarlar fark etmiyor.
İftar programı konusunda TYB Ankara’da farklı bir uygulama yapıyor. TYB attığı adımlar ve yaptığı faaliyetlerle öteki sivil toplum kuruluşlarına hep örnek olmuştur. Başka bir ifade ile TYB hep “ilk”lere imza atmıştır.
TYB iftar geleneğini de farklılaştırmış bulunmaktadır.
Yaklaşık sekiz yıl önce “Bir lokanta veya otel yerine TYB’nin mütevazı lokalinde bir iftar yapabilir miyiz?”düşüncesinden hareketle benimsenen iftarda herfene  uygulaması  ortaya çıktı ve TYB camiasında çok benimsendi.
TYB de iftarda herfene uygulama düşüncesi Erzurum kültürünün yılmaz araştırıcısı M. Çetin Baydar’a aitti.
Erzurum’da  yaygın bir gelenektir herfene. Ortaklaşa yemek için katılımcıların yemeklerini getirerek oluşturdukları bir ziyafet.
TYB bu güzel geleneği Ankara’da hayata geçirerek canlandırdı.
Daha ramazan gelmeden herfene tiryakileri oluştu. Herfeneyi başka iftarlara tercih eden dostlar çoğalıyor.
Bu ramazanın herfenesi, geçtiğimiz salı günü gerçekleşti. Yemek listesi önceden hazırlandı ve dostlar arasında taksim edildi.
Aynı yemeğin tekrarı olmasın diye dostların tercihlerine, özellikle yöresel mutfak özellikleri dikkate alınması için liste tutuldu. Ortaya çok değişik, farklı ve zengin bir safra çıktı.
Bir iftar yemeği düşünün, Kastamonu, Kayseri, Edirne, Trabzon,  Erzurum, Elazığ, Hatay  hatta Diyarbakır’dan yemekler aynı sofrada ve bir arada. Bunların içinde aranan bir tatlı var ki ismini burada anmadan olmaz. Erzurum’un kadayıf dolması.
Herfene için getirilen  yemekler, iftardan az önce yer sofrasında yerlerini aldı. Bu yıl üç  halka oluşturuldu.  Önceki senelere göre ilgi biraz daha fazlaydı. Yemek esnasında ve yemekten sonra hem yemekler hem de yörelerle ilgili espriler, şakalar birbirin kovaladı.
Akşam ve teravih namazı cemaatle kılındı. Çaylar içildi.
Kısa bir ilahi faslı gerçekleştirildi. TRT Ankara Radyosu Türk Tasavvuf Müziği Korusu ses sanatçılarından Mustafa Öztürk ilahiler okudu.
Kısaca ifade etmek gerekirse,  otel veya lokantalarda yapılan iftarlardan farklı yönü herfenede,   ziyafet içinde ziyafetler olmasıydı. Önce yemek, arkasından sohbet, arkasından musiki ziyafeti, ama en önemlisi sohbet ziyafeti. Herfene bir bakıma ziyafetler zinciri.
Aslında herfenede, yapılan esprileri, şakaları  ve konuşulanları bile not edip yazmak başlı başına uzun  bir yazı konusu.
Dr. Sılay’ın nükteleri, Derya Örs’ün espiri ve fıkraları, M. Doğan’ın iğne (!) lerinin hepsi ayrı bir güzellikteydi.
Herfene’ye katılanların listesi bile başlı başına bir liste. Allah’tan yemeklere ait bir tadat yapılmadı.
Kimler mi vardı herfene halkasında?
TYB’nin Genel Başkanı İ Ulvi Yavuz,  Başkan Yardımcısı Celil Güngör, Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr Mustafa Acar, Fatih Bayhan,  Osman Özbahçe, Ercan Yıldırım, Eski Genel Başkanlardan Atilla Maraş, Doç. Dr. Hicabi Kırlangıç, Doç Dr. Derya Örs, Kayseri Eski B Şehir Belediye  Başkanı Doç Dr. Şükrü  Karatepe, Şanlıurfa eski Milletvekili İbrahim Halil Çelik, Diyarbakır eski Belediye  Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bilgin,  TYB Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı D. Mehmed Doğan, üyeler M Çetin Baydar, Muhsin   Mete, Seçil Giyim Sanayi Sahibi Faik Güngör, Ö. Naci Fidan, tamburi Necati Samancı  uzaklardan, Erzurum’dan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Selim Diler sekizinci herfene  halkasının taneleriydi.
İsimlerini burada hatırlayamadığım dostlar varsa, ki vardır, müsamahalarına sığınıyorum.
Buyıl ki herfenenin son bir özelliği, herfenenin hangi yöreye ait olduğuna dair sanal ortamda bir tartışmanın başlamış olması. Erzurumlulara göre herfene Erzurum’a ait bir gelenek. Tıpkı Şanlıurfa’nın sıra gecesi gibi. Ne kadar yaygınlaşırsa o kadar güzel.
Ahmet Fidan
Bu haber toplam 668 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim