TYB’den Kadir TOPBAŞ’a Açık Mektup

Cevabını alamadığımız mektubu kamuoyuna açıklıyoruz.

Bu görüşmeden sonra, hem İskender Pala’ya, hem Kültür İşleri Dairesi’ne 10 kadar faaliyetle ilgili proje sunulmuştur. Netice olarak iki projenin hayata geçirilmesi konusunda mutabakat sağlanmıştır:

1. CUMHURİYET’İN 85. YILINDA TÜRK EDEBİYATI BİLGİ ŞÖLENİ

Cumhuriyetin 85. yılı kutlamaları vesile edilerek, geride kalan seksen beş senelik edebî verimlerin değerlendirilmesi ve mevcut edebî zeminin geleceği üzerinde görüşlerin ortaya konulması hedeflenen bu projenin Türkiye türkçesine en yakın lehçenin konuşulduğu Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır.

2. ULUSLARARASI 1. ŞEHİR TARİHİ YAZARLARI KONGRESİ

Şehir medeniyet ilişkisi, en çok şehir tarihi ve edebiyatı eserlerinde görülüyor. Bugünün şehirlerini kurarken birikimin gözden ırak tutulmaması gerekir. Bu faaliyetle Türkiye’de ilk defa şehir tarihi yazarları bir araya getirilerek, bu sahadaki birikim gözler önünü serilmek isteniyor. Dünyada tarihi en çok yazılmış, en çok edebî eserlere konu olmuş İstanbul’da böyle bir başlangıç yapılması çok önemli.

Birinci projenin Cumhuriyet’in ilân edildiği ekim ayında yapılması hususunda mutabık kalınmış, daha sonra bu tarih kasım ortalarına alınmıştır. Bu tür uluslararası faaliyetlerin hazırlık safhaları çok önemlidir. Türkiye Yazarlar Birliği, bu hazırlık dönemini iyi değerlendirerek, konuyla ilgili yaklaşık 25 ilim adamı ve yazarla beş oturumluk bir toplantı için mutabakat sağlamıştır. Çoğunluğu Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde öğretim üyesi olan katılımcılar bildirilerini hazırlamaya başlamışlardır. Bu süreçte, Büyükşehir’in kültürle ilgili birimleri ile mutabakat sürdürülmüş, faaliyetin ön aşamalarının gerçekleştirilmesi konusunda görüş birliği sağlanmıştır.

Bu cümleden olmak üzere, ekim ayı başında, Kültür işlerinin de tasvibiyle bir TYB yetkilisi, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gönderilmiş, bu yetkili toplantının yapılabilceği salonlar, işbirliği yapılabilecek kurum ve kuruluşlar, konaklanabilecek oteller ve diğer hususlarla ilgili temaslarda bulunmuş, ön bağlantılar kurmuştur.

Bütün bunlar yapılırken, Kültür işlerinden faaliyetin gerçekleştirilmesi ile ilgili ihalenin yapıldığı, yapılacağı yönünde sürekli haberler alınmış, fakat son raddeye kadar gerçek anlamda bir sonuç istihsal edilememiştir.

Bu faaliyetin bunca mutabakata rağmen yapılmaması yönünde kuvvetli bir direncin ortaya çıktığı tarafımızdan müşahede edilmiştir.

Toplantının yapılma tarihine on beş gün kala, bu faaliyetten vazgeçildiği haberi duyulmuş, bunun üzerine İskender Pala Bey konuya müdahil olmuştur. Sayın Pala’nın müdahalesinden sonra faaliyetin gerçekleştirilmesi için gerekli görülen ihalenin yapıldığı haberi gelmiş, uluslararası bir faaliyet için hayli düşük meblağlı bu ihale, muhtemelen yüklenici firmanın istinkaf etmesi üzerine, Kültür A.Ş’ne tevdi edilmiştir. Bu sonuçtan Kültür A.Ş. yetkilileri bizi ancak 7 kasım cuma öğleden sonra haberdar etmişlerdir.

Toplantının başlangıç gününe on gün kala başlatılan süreç, araya hafta sonu tatilinin girmesi dolayısıyla, baştan 8 güne inmiştir. Bu 8 gün içinde dâvetiye, afiş, program vb. basılı malzemenin hazırlanması, mahalline gönderilerek dağıtımının yapılması gerekmektedir.

Bunun için pazartesi günü malzemenin basılması, salı sabahı Baküye giden bir uçakla mahalline ulaştırılması, akabinde de orada dağıtımın planlanması gerekmektedir. TYB bunun için azami hassasiyeti göstermiş, davetiyenin ve afişlerin tasarımlarını yaptırmış, baskıya hale getirmiş, basılarak başka bir toplantıya katılmak için Bakü’ye giden TYB eski yönetim kurulu üyesi bir yolcunun beraberinde  gönderilmesi için çaba göstermiştir.

Bu hızlandırıcı teklifimiz kabul görmemiş, fakat meselenin nasıl hallolacağına dair bir görüş de ortaya konulmamıştır. Bunun üzerine, salı günü öğleye kadar beklenmiş, öğleden sonra da çözümle ilgili bir bilgi veya faaliyetten haberdar olunamaması üzerine, faaliyetin yapılması için gerekli olan duyuruların yapılamayacağı anlaşıldığından, Kültür İşleri Dairesi Başkanına hitaben, bir faks mesajı gönderilmiştir.

Sözkonusu mesajda, faaliyetin yapılması için gerekli asgari sürenin aşıldığı, Büyükşehir’in buna rağmen faaliyetin yapılabilirliği konusunda bizce bilinmeyen bir tedbiri varsa, bütün hazırlıkların tamam olduğu, konuşmacılar, oturumlar, oturum başkanları, toplantının yapılacağı salona kadar her şeyin tesbit edildiği belirtilmekte ve toplantının TYB yöneticilerinin katılımı olmadan gerçekleştiribileceği ifade edilmektedir.

Bu mesaja ne o gün, ne de sonraki günlerde bir karşılık alınamamış, faaliyetin yapılmaması konusundaki direncin böylece amacına ulaştığı kanaatine varılmıştır.
Muhterem Başkan, bu bilgi notu, kişileri ve kurumları şikayet maksadıyla hazırlanmamıştır.

Sadece bürokratik işleyişin nasıl seyrettiği ve sonuçları üzerinde düşünmenin gerekliliği hususunda bir bilgilendirmeden ibarettir.

Türkiye Yazarlar Birliği bu süreçte, üzerine düşeni yapmış, taleplere süratle karşılık vermiş, sonuca ulaşmayacağını tahmin edemeden harcamalar yapmıştır. Bu harcamalar arasında toplantı katılımcılarına hediye edilecek çantalar da vardır. Bu çantalar, tarafımızdan 30 adet olarak düşünülmüşken, ilgililerin talepleri üzerine 100 adete iblağ edilmiştir. Türkiye Yazarlar Birliği gibi kıt kaynaklarla faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşu için bunun ne denli ağır bir yük teşkil ettiğini takdirlerinize sunuyoruz.

İlginiz için teşekkür eder, saygılar sunarım. 17.11.2008

D. Mehmet Doğan