• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

TYB’nin 31 yıllık geleneği: İstiklâl Marşını yazıldığı yerde okumak!

TYB’nin 31 yıllık geleneği: İstiklâl Marşını yazıldığı yerde okumak!
İstiklâl Marşı Günü Taceddin Dergâhında başladı. TBMM Başkan vekili Nevzat Pakdil ve Devlet Bakanı Prof. Dr.

İstiklâl Marşı Günü Taceddin Dergâhında başladı. TBMM Başkan vekili Nevzat Pakdil ve Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın da katıldığı Taceddin Dergâh’ında yapılan tören Türkiye’deki benzer faaliyetlere örnek teşkil ediyor.

Ankara “İstiklâl Marşı ve Mehmed Akif’i Anma Günü Kutlama Kurulu” tarafından tespit edilen program gereğince ilk toplantı Saat 10.00 da Taceddin Dergâhı’nda başladı.

TYB tarafından hazırlanan program gereğince, tören, Ankara Polis Akademisi Bandosu’nun çaldığı İstiklâl Marşı ile başladı.

Açılış konuşmasını TYB  Şeref Başkanı D. Mehmed Doğan yaptı. Doğan konuşmasında İstiklâl Marşının milletimizin gerçek bir kimlik tanımlaması ve milli mutabakat metni olduğunu söyledi. İstiklâl Marşının Mehmed Âkif gibi büyük bir şair tarafından yazılmasının önemine değindi. “Halkımız kendini anayasa metinlerinde, kanunlarda değil, İstiklâl Marşında buldu” dedi.

12 Mart’ın İstiklâl Marşı günü olarak kabul edilmesinin önemli bir başlangıç olduğunu söyleyen Doğan, bu kanunu hazırlayan hükümeti ve kabul eden milletvekillerini tebrik etti.  İstiklâl Marşının yazıldığı tarihi mekanı koruma ve yaşatma hususunda emeği geçenlere teşekkür eti.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Bayazıt konuşmasında Taceddin Dergâhı’nın korunması ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Törene çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Törende, zamanın darlığı nedeniyle sivil toplum kuruluşları adına Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür’e söz verildi. Nuri Gürgür, Taceddin Dergâhı’nda yapılan toplantının önemine dikkat çekti ve İstiklal marşı ve Mehmed Akif’in düşüncelerinden örnekler verdi.

Ankara Özel Çağrı Okulları öğrencileri İstiklâl Marşı’nın tamamını ezber okumalarından sonra Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmed Aydın bir konuşma yaptı.“Burada yapılan töreni önemsiyorum. O nedenle söz verdim ve sözümü yerine getiriyorum. Buraya gelmeden önce İstiklal Marşı üzerinde yaptığım incelemede tekrar edilen kavramları saydım.

İstiklal Marşı bizim milli mutabakat metnimizdir. Ona sahip çıkacak ve yaşatacağız.” Dedi.

M. Akif’in Bursa’nın Yunanlılar tarafından işgali üzerine Taceddin Dergahı’nda kaleme aldığı “Bülbül Şiiri”ni Edebiyat Öğretmeni Necdet  Yıldırım seslendirdi.

Törende son konuşmayı TBMM Meclisi Başkan Vekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Necdet Pakdil yaptı.

Pakdil, İstiklal Marşı’nın yazıldığı şartları ve M. Akif’i anlatarak Hükümet’in İstiklal Marşı ve Mehmed Akif Günü kanunu çıkardığını söyledi.

Konuşmaların tamamlanmasından sonra Ankara Kurtuluş Camii İmamı Mehmed Atıcı Kur’an- Kerim okudu, Ahmet Fidan’ın sunduğu program Mehmed Akif’e, şehitlerimize fatiha okumalarıyla sona erdi.

Taceddin Dergâhı’nda yapılan törene Ankara’da bulunan orta dereceli okullardan çok sayıda öğrenci yanında öğretmenler, üniversite öğretim üyeleri ve öğrenciler de katıldılar.

Törenlere bu yıl ilk kez Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener, “12 Mart İstiklal Marşı Merkez Kutlama Kurulu Başkan Vekili” M.E.B. Müsteşar Vekili Recep Işık, M.E.B. Müsteşar Yardımcısı Sadettin Sapaz,  Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan , Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bahceci,  İl Kutlama Kurulu Başkanı Ankara Vali Muavini Mustafa Tapsız, Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, Memursen Konfederasyonu Sendikasının temsilcileri katıldılar.

Törene katılan Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, öğrencilere ve protokole TYB Vakfı Yayınlarından “Genç Safahat”  kitabını hediye etti.

Bu yıl yapılan törende ilk kez protokol tribünü kuruldu. Ve protokol bu tribünde oturarak töreni izledi. Taceddin Dergahı’nda yapılan toplantının tamamlanmasından sonra, İstiklal Marşı’nın kabul edildiği 1. Meclis’te düzenlenen toplantıya iştirak edildi.1. Meclisteki toplantıyı Ankara Valiliği adına Ankara Kültür Müdürlüğü organize etti. Toplantıda Devlet Tiyatroları Oyuncuları TBMM de İstiklal Marşı’nın Kubülünü canlandırdılar.

Törende TBMM Başkanı M. Ali Şahin’de bir konuşma yaptı ve katılımcılara ikramda bulundu.

 

Bu haber toplam 1639 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim